Kakšna zamisel nemškega ministra: Novi davki tudi za Slovenijo

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble predlaga uvedbo dodatne obdavčitve pogonskih goriv na nivoju celotne Evropske unije. Zbrana sredstva naj bi uporabili za lažje soočanje z migrantsko krizo. 

Če sredstva nacionalnih proračunov ne zadoščajo in če evropski proračun ne zadošča, potem se strinjajmo, da na primer dvignemo dajatve na pogonska goriva do določene stopnje,” je v soboto dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Dvig davščin opravičuje z nastalo migrantsko krizo. Po njegovem mnenju je potrebno pospešiti soočanje s problemom – še posebej v luči silvestrskih spolnih napadov v Kölnu.

Morda ste spregledali: [Video] Lahovnik: Bencinski cent je napad na denarnice davkoplačevalcev

Nemčija je v letu 2015 doživela proračunski presežek (večji od pričakovanega) v velikosti 12,1 milijard evrov, s katerim namerava plačat nastanitev in integracijo beguncev.

Problem je potrebno rešiti na evropskem nivoju, saj v nasprotnem primeru ne bo trpela samo Nemčija, kot nekateri mislijo. Trpeli bodo tudi naši sosedje in Balkan, prav tja do Grčije. Stvari se v Evropi pomikajo prepočasi,” je prepričan Schäuble.

Opozicija znotraj stranke CDU
V luči dobre proračunske situacije sem proti vsem dvigom davkov,” je dejala Julia Kloeckner, podpredsednica nemške CDU, ki bi marca rada zmagala na regionalnih volitvah.

Ralf Steger, podpredsednik koalicijskih socialnih demokratov, ideje ministra prav tako ne podpira. “Mi, socialni demokrati, bi radi obdržali družbo enotno, zato je ne bi radi delili z novim begunskim davkom a la Schäuble,” dodaja.

Brščič: Perverzen predlog ministra Schäubleja
“Zamisel nemškega ministra za finance je skrajno pokvarjena,” je predlog nemškega finančnega ministra komentiral ekonomist Bernard Brščič. “Menim, da je akutnost migrantske krize možno pripisati Angeli Merkel in nemškemu kršenju dublinskih in schengenskih pravil. Ženska je afro-arabske migrante vabila v Nemčijo, sedaj pa bi njen finančni minister te stroške v socialistični maniri ‘solidarno’ prevalil na evropske voznike,” pojasnjuje Brščič.

Štih: Ni slaba ideja, vendar …
Bivši svetovalec finančnega ministra Šušteršiča Tomaž Štih meni, da dvig davka na gorivo ni slaba ideja, še posebej v času, ko so cene goriva nizke. Ob tem pa opozarja, da bi se bilo treba nujno dogovoriti o skupni evropski migracijski politiki. Po drugi strani meni, da bi bilo iskanje sredstev bolje prepustiti članicam EU, saj je padec cen nafte začasen, opozarja pa tudi na to, da članice glede obdavčitve goriva niso v enakem položaju.

V Sloveniji smo že preveč obdavčeni in je treba denar najti s prerazporeditvijo javne porabe, davke pa kvečjemu nižati in prestrukturirati; v Nemčiji pa novih davkov ne potrebujejo, saj imajo presežek,” še meni Štih.

Žiga Korsika