fbpx

Kanadski premier Justin Trudeau pred evropskimi poslanci

Romana Tomc

Po – za mnoge – zgodovinskem koraku, to je včerajšnji potrditvi sporazuma med Kanado in Evropsko unijo – CETA, je danes evropske poslance na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovoril predsednik kanadske vlade, Justin Trudeau.

Pogajanja za sporazum CETA so se začela maja 2009 in zaključila septembra 2014. Partnerici sta sporazum podpisali 30. oktobra 2016, po včerajšnji potrditvi v Evropskem parlamentu pa je potrebna še ratifikacija v parlamentih držav članic.

Trudeau pozdravil sprejetje sporazuma CETA
Ob začetku svojega nagovora je g. Trudeau izrazil navdušenje nad Evropsko unijo, njenimi dosežki ter pozdravil podpis in sprejetje sporazuma CETA: Združujejo nas skupne vrednote in ista vizija; to je odprtost trgovanja v svetu. Pravičnost, ustvarjanje dobrih pogojev za investicije in gospodarsko rast so naše skupne vrednote, zato je sporazum med EU in Kanada izjemnega pomena.  Sporazum ne predstavlja le gospodarskega sodelovanja, vendar je temelj za naše skupne vrednote, tako za Kanadčane kot za Evropejce. Že sam moto EU, Združeni v raznolikosti, nas opominja na to kaj vse lahko dosežemo, če smo enotni in močnejši,” je povedal Trudeau.

Dodal je še: CETA je sporazum boljše prihodnosti. Pri vsem ne gre samo za trgovino in za izvoz ter uvoz, gre za to da izboljšamo življenje svojih ljudi, da zagotovimo pošteno trgovanje. Resnica je, da ljudje potrebujejo delo, naši otroci pa si zaslužijo enake priložnosti kot prejšnje generacije in to lahko dosežemo le z delovnimi mesti.”

Romana Tomc: “S predsednikom kanadske vlade delim enake misli”
Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu današnjega zasedanja dejala: Vesela sem, da s predsednikom kanadske vlade delim enake misli. Očitno moto ‘Združeni v raznolikosti’ zares velja, saj kljub drugačni politični opciji postavlja ljudi na prvo mesto. Vedno je potrebno imeti pred očmi dobrobit naših državljanov in skrb za prihodnje generacije, saj nam je prav zato zaupan mandat. Posebej me žalosti, da so se nekateri moji slovenski kolegi pri glasovanju o CETI opredelili drugače.”

A. R.