Kandidatka stranke SD Stojmenova Duh bi kot politik zagotovila politično neodvisnost novinarjev

Datum:

V oddaji Kdo vam laže 14. marca 2022 je voditelj Boris Tomašič pod drobnogled vzel nastop kandidatke SD na prihajajočih parlamentarnih volitvah Emilije Stojmenove Duh v oddaji Arena na RTV Slovenija Igorja Pirkoviča.

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič je uvodoma opozoril na zavajanje RTV Slovenija, kjer so še pred letom dni kandidatko SD na prihajajočih parlamentarnih volitvah Emilijo Stojmenovo Duh predstavljali kot navadno mamico, ki ima težave zaradi vzpostavitve pouka na daljavo.

Stojmenova Duh je v prispevku opozorila, da ni Slovenka, zato ima težave z jezikom in sinu ne more najbolje pomagati pri učenju jezika. Tomašič je opozoril, da je v ozadju prispevka videti očeta na kavču. “Zdaj, videli smo očeta v ozadju. Oče je verjetno Slovenec – ne vem. Bi lahko on razložil, ali mamo, majo tam zlo… tako patriarharno razdeljeno? Mama se ukvarja z otroki, oče pa ne vem kaj.”

V nadaljevanju je Stojmenova Duh v odgovor na vprašanje Igorja Pirkoviča povedala naslednje: “Jaz sem povedala, da bomo zagotovili popolno novinarsko avtonomijo brez vsakršnih političnih pritiskov. Torej brez naših pritiskov.” Tomašič je opozoril, da so v programskem svetu na RTV Slovenija dolga leta sedeli vidni partijski funkcionarji, kot sta Ciril Baškovič in Janez Kocijančič, in tudi opazni člani stranke SD, ponosne naslednice komunistične partije, kot je npr. nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

“To, da novinarji zdaj niso avtonomni, je neumnost. To, da se pa neka oddaja zdaj ukine, da se nekatera nova uvede, da se kaka prestavi, da se kak voditelj zamenja …  je normalen proces,” je nadaljeval Tomašič. “Sploh pri tem, kako je RTV Slovenija padala po gledanosti.”

Kaj bi SD storil drugače

Kot probleme, ki bi jih reševala SD, če bi bila na oblasti, je Stojmenova Duh izpostavila problematiko prvo- in drugorazrednih. Pri tem se je osredotočila na tvit Vlade Republike Slovenije, da so nekateri begunci, kakor je to sama opisala, bolj zaželjeni od drugih. “Drugi begunci niso zaželjeni glede na barvo kože,” je trdila Stojmenova Duh. V za Stojmenovo Duh spornem tvitu, ki je bil objavljen 25. februarja 2022 in nedolgo zatem izbrisan, so pri Vladi zapisali naslednje: “Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana.”

V oddaji Arena so bili gostje Branko Grims, Marko Bandelli, Emilija Stojmenova Duh in Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: zajem zaslona RTV)

“Kako zloben, kako škodoželjen moraš bit, da tukaj vidiš rasizem?” se je spraševal Tomašič. “Gospa Stojmenova, vi ste prišli iz druge države, pa ste popolnoma enakopravni v tej državi! Imate državljanstvo, imate službo, lahko kandidirate na volitvah!” Tomašič to jemlje kot dokaz, da so Slovenci eni najbolj strpnih narodov do tujcev. To tudi pojasni, zakaj še vedno nimamo vprašanja o narodnosti pri popisu prebivalstva.

V nadaljevanju je Stojmenova Duh povedala, da se bodo v stranki zavzemali za popolno neodvisnost medijev in znanosti. Tomašič je v svojem odzivu izpostavil, da je Stojmenova Duh že zdaj vse do leta 2022 imenovana za članico upravnega odbora agencije za raziskovalno dejavnost, kar je slaba popotnica za trditve o neodvisni znanosti glede na to, da navkljub kandidaturi za poslanko na listi SD ni odstopila z mesta v upravnem odboru.

Proti ograji na meji za ženske kvote

Kandidatka SD je v nadaljevanju izrazila mnenje, da so ograje na meji “definitivno nepotrebne in jih je potrebno odstranit”. Voditelj oddaje Kdo vam laže? je izpostavil, da ograje ne bo več, ko Hrvaška vstopi v Schengen, poleg tega pa ovirajo zgolj nelegalne prehode in ne legalnih. “Umakniti ograjo je lahko reči. Treba je zavarovat državo pred ilegalnimi, poudarjam, ilegalno pomeni nezakonitimi migracijami. Tomašič je v nadaljevanju Slovenijo opisal kot deželo, ki sprejema vse, ki spoštujejo zakon. “Enako pravico imajo vsi, ki pridejo na mejni prehod. Zaprosijo za karkoli, če so begunci za azil. Če so ekonomski migranti za delovno vizo. Če so turisti, lahko pridejo kot turisti. V Sloveniji so vsi, k spoštujejo zakonodajo in so v tej državi skladno z zakonodajo, dobrodošli.”

Stojmenova Duh je za konec izrazila še podporo uvedbi ženskih kvot. Problematično se ji zdi, da sta v trenutni vladi zgolj dve ministrici. Ravno tako se ji zdi problematično, da so ženske v Sloveniji od leta 1992 prejele 11 odstotkov državnih odlikovanj. Prepričana je, da je problem v tem, da, kakor se je izrazila sama, “pravila pišejo moški.” “Jaz gospo v tem delu v večini podpiram,” je povedal Tomašič, ki se je tudi sam zavzel “za več žensk v politiko in več žensk na položaje,” in dodal, da se mora delati na tem, da bi si ženske več upale in se potegovale za vidne položaje.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...