fbpx

Kandidatka za kulturno ministrico malo o prihodnosti kulture, več pa o obračunavanju s preteklostjo

Asta Vrečko (foto: sta)

Na seji odbora za kulturo se je predstavila kandidatka za ministrico za kulturo Asta Vrečko, ki je v svoji predstavitvi za ministrski položaj predvsem napadala delo predhodnika in zavajala s svojimi izjavami, da ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija ni imelo razumevanja do kulturnih delavcev, čeprav v resnici ni bilo tako.

Kandidatka za kulturno ministrico Asta Vrečko je večino svoje predstavitve namenila kritiki odhajajočega ministra za kulturo in bolj malo viziji razvoja slovenske kulture. Seveda ob tem ni omenila, da je bil pod vodstvom Vaska Simonitija sprejet rekorden proračun in da so se začele obnove kulturnih objektov, ki so prej stagnirale več let. Kandidatka je napovedala, da se bo zavzemala za strpen in vključujoč odnos, vendar se do neprimerne pesmi Svetlane Makarovič ni želela opredeliti. Govorila je tudi o temeljiti prenovi medijske zakonodaje in zakona o RTV. Ob koncu svoje predstavitve je kandidatka obljubila, da bo vedno delovala v korist kulture.

Omenila je, da je treba kulturi povrniti ugled, ob tem pa zamolčala, da so ta ugled kvarili tisti, ki so dve leti organizirano izvajali “nekulturne” performanse od postavljanja krvavih miz in stolov do tega, da je v imenu kulture nekdo pred parlamentom pojedel živega netopirja. Ministrstvo za kulturo je bilo v tem času tarča kar nekaj organiziranih zastraševalnih napadov na stavbo in uslužbence. 

Poslanec SDS Andrej Hoivik je pozdravil njeno željo za strpen in vključujoč dialog, omenil pa je tudi, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da se bo sovražni govor preganjal. Dotaknil se je tudi pesmi Svetlane Makarovič Podganja stranka iz pesniške zbirke Vladavina muh, ki jo je sofinanciral zavod Jebeš ministra, pri kateri ga je zanimalo, na kakšen način namerava Vrečkova ravnati s takimi organizacijami. Jasnega odgovora ni dobil. V nadaljevanju je poslanec SDS tudi citiral pesem, ki je bila brana na protestih zadnji dve leti: “Zgodovina uči, ko politika izkorišča, gremo v Argentino, drugi na strelišča, čas je, da ponovimo zgodovino.” “Ali podpirate, da bodo takšne pesmi našle prostor na javnih radiih, kot je Val 202?” je še zanimalo Hoivika.

V nadaljevanju je poslanca SDS Dejana Kaloha zanimalo, ali se bo v Murski Soboti odprla dislocirana enota Pokrajinskega arhiva Maribor, saj je denar za to že zagotovljen. Ob tem je Kaloh pohvalil Simonitijevo delo in izrazil upanje, da se bo  kandidatka znašla v tej vlogi. Glede na to, da slovenski muzeji hranijo ogromno gradiva in da se zaradi tega srečujejo s prostorsko stisko in neurejenim skladiščenjem artefaktov, je poslanca SDS Antona Šturbeja zanimalo, na kakšen način se nameravajo soočiti s prostorsko stisko in zaščito gradiva, prav tako pa ga je zanimalo, na kakšen način se bo pomagalo kulturnim delavcem, da ne bodo iz dneva v dan odvisni od politike, ampak bodo za svoje delo tudi primerno plačani, saj je vlada v odhajanju temu po njegovih besedah namenila več sredstev.

Nekorektnost pri odgovorih ji je očital poslanec SDS Bojan Podkrajšek, ki ji je povedal, da se s takimi odgovori še ni srečal in da je kandidatka večino časa namenila temu, kaj je bilo narobe zadnji dve leti kljub rekordnemu proračunu. Opomnil jo je tudi, da je Vasko Simoniti postal kulturni minister, ker je Šarčeva vlada obupala. Neobičajno se mu je zdelo tudi dejstvo, da je nekdo iz javnega medija osem let napadal točno določeno stranko, nato pa se na letošnjih volitvah pojavil kot politični kandidat. Glede Metelkove 6 je poslanec SDS povedal, da “če bi samo 1 % denarja, ki ga dajemo za Metelkovo, dali v Prekmurje ali Novo Gorico, bi bili ljudje, ki delajo brezplačno v kulturi, izredno hvaležni.” “Če mislite, da boste kulturo rešili, ker boste davkoplačevalski denar dali na Metelkovo, potem vam moram povedati, da ste v zmoti,” je zaključil Podkrajšek.

V razpravi na odboru za kulturo je spregovorila tudi poslanka SDS Alenka Jeraj, ki se je dotaknila slovenske medijske zakonodaje, ki je kljub prepovedim dovolila, da je v Sloveniji prišlo do velike koncentracije medijev s strani enega lastnika. “Poznamo medijski imperij Martina Odlazka, ki ima v lasti 40 radiev in veliko časopisov itn. Takšne koncentracije medijev že sedanji zakon ne dovoljuje, pa se je kljub vsem institucijam takšna koncentracija zgodila,” je povedala poslanka, ki je kandidatko za ministrico vprašala, kako namerava urediti ta problem, če ga seveda sploh namerava urediti.

Ana Hribar