fbpx

Kapacitete v bolnišnicah skoraj zapolnjene, v naslednjih dneh je pričakovati še bolj zaostrene ukrepe!

Pacient priklopljen na respirator R30 (foto: Siriusmed)

V ponedeljek so zabeležili kar 398 novih okužb, kapacitete v bolnišnicah pa so skoraj zapolnjene. Virus se še vedno najbolj širi med zdravstvenimi delavci, v izobraževalnih ustanovah pa delež okuženih še vedno ostaja nizek. Okužbe se še naprej širijo tudi v socialnovarstvenih zavodih. Vladni govorec Jelko Kacin poziva k odgovornemu ravnanju in preklicu vseh praznovanj, kjer bi se lahko virus še bolj širil. V zadnjih dneh so opazili porast okužb v kočah in lovskih kočah, zato vlada poziva lovske družine, da takšna druženja onemogočijo. Vlada se bo še  danes sestala v krizni sestavi, kjer bo skupaj s stroko določila ukrepe v skladu z drugim valom epidemije. Pri tem obstaja možnost zaprtja gostinskih lokalov, fitnesov, omejevanje strank pri frizerju in kozmetičarkah, prepoved verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter karantene posamezne občine ali regije. 

V ponedeljek je bilo ob opravljenih 3308 testiranjih potrjenih kar 397 primerov. Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil obveščen še o enem slovenskem državljanu, ki je bil pozitiven na testiranju v tujini. Skupno število torej prinese 398 pozitivnih oseb na covid-19. Enako kot dan prej je delež pozitivnih primerov glede na opravljene teste znašal  dvanajst odstotkov. Bolniško oskrbo je potrebovalo že 180 okuženih, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štiri osebe so umrle. Po besedah Kacina število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh zdaj znaša 179.

Epidemiološka poizvedovanja danes še potekajo, podatki obdelani do novinarske konference pa kažejo približno enako sliko kot v zadnjih dnevih, oziroma v zadnjih tednih. Virus se še vedno najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, čeprav je delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu še naprej zelo nizek.

Image

Virus se tudi še naprej širi po domovih za starejše, že včeraj se nam je pojavilo novo večje žarišče v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanemu mostu, kjer so potrdili okužbo pri 31 stanovalcih in devetih zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer je bilo včeraj pozitivnih 18 stanovalcev in pet zaposlenih. Prvo okužbo so tudi potrdili v Domu upokojencev Kranj, primer okužbe so zabeležili tudi v Domu Petra Uzeja v Tržiču in v Domu starejših občanov Trebnje. Ponovno se je okužba pojavila tudi v Črnomlju. Po zadnjih podatkih pa novih okužb naj ne bi imeli v centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Image

Vladni govorec poziva k odgovornemu obnašanju
Kacin vnovič poziva vse, da ob sumu na okužbo ostanejo doma in o tem obvestijo svojega zdravnika. “Preventivno ravnanje lahko prepreči vnos virusa v zdravstvene organizacije, v dom za starejše, v šolo, v vrtec in seveda tudi v delovne ustanove,” je poudaril. S hladnejšim vremenom se druženja prestavljajo v zaprte prostore, kljub temu, da že dalj časa pozivajo k odpovedi oziroma premaknitvi druženj in praznovanj na kasnejši datum in v državi velja omejitev zbiranja do deset oseb. “Na žalost pa ne glede na preštevilne pozive stroke se še vedno ne upoštevajo,” je še obrazložil. To seveda ni kritika ogromne večine, ki se odgovorno obnaša, ampak le opozorilo, da nekateri opozoril še vedno ne upoštevajo.

Vedno več zabav so zabeležili v kočah in lovskih kočah (Foto: iStock)

Vedno več je zabav v različnih kočah, tudi v lovskih kočah, ki so zelo oblegane, ker so na bolj odmaknjenih področjih. “Ampak tudi druženja, ki so daleč stran od ostalih ljudi, so še vedno druženja, ki, če med seboj družijo ljudje, ki ne živijo v istem gospodinjstvu močno povečajo tveganje za prenos in širjenje koronavirusa,” je še pozval Kacin. Ne gre le za tveganje, gre za širjenje virusa in obolevanje, zato pozivajo lovske družine, naj onemogočijo tovrstne okužbe. “Bodimo odgovorni, ravnajmo preventivno in upoštevajmo priporočila zdravnikov in epidemiologov. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem vsaj za kratek čas, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo ter nosimo masko vsaj v zaprtih prostorih in povsod drugje, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje,” še obrazloži in opozori na resnost razmer.

Mobilna aplikacija “Ostani zdrav”. (Foto: Vlada RS)

Aplikacija se je pokazala kot zelo dobro orodje pri obvladovanju okužb. “130 tisoč uporabnikov si je do sedaj naložilo aplikacijo, kar je približno deset odstotkov tistih, ki imajo mobilne telefone,” je še izpostavil Kacin. Aplikacija deluje, v zadnjih 14 dneh je bilo izdanih 455 TAN kod, dejansko vnešenih v aplikacijo pa je bilo 282. “To pomeni, da skoraj dve tretjini tistih, ki so kodo dobili, jo je tudi vneslo v svoj telefon in omogočila, da aplikacija opozori druge, ki so bili v bližini tega telefona v zadnjih dneh,” je še povedal. Večo prenosih in o izdanih TAN kodah, pa si lahko preberete tukaj.

Obeta se zaostrovanje ukrepov
Okužbe še vedno naraščajo, bolnišnične kapacitete se vztrajno polnijo. Po besedah vladnega govorca Kacina, se bo, zaradi izpolnjenih pogojev za izvajanje ukrepov iz tretjega svežnja, ki so ga pripravili, vlada sestala v tako imenovani “krizni sestavi”, skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Sestanek bo namenjen usklajevanju posameznih ukrepov pred sredino sejo vlade, na kateri bo ta odločala o sprejemu novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve novega koronavirusa. Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oziroma regijah ter zapiranje zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne. Pri tem še ni jasno ali bo vlada sprejela vse navedene ukrepe ali le nekatere od njih. 

Sara Rančigaj