fbpx

Kar 70 odstotkov državljanov ne podpira vlade, podpora vztrajno raste stranki SDS

Foto: STA

Podpora vladi in največji koalicijski stranki SMC je po februarski anketi Vox populi, ki jo je za TVS in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, upadla. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 28,4 odstotka vprašanih, SMC pa bi volilo 8,5 odstotka. Po drugi strani je precej narasla podpora opozicijski SDS, ki z 21,4 odstotka ostaja na prvem mestu.

Da bi volili SDS, se je v januarskem merjenju izreklo 17,8 odstotka vprašanih, medtem ko se jih je za SMC takrat izreklo 11,5 odstotka.

SMC je tokrat praktično izenačena z SD, ki bi jo februarja volilo 8,3 odstotka vprašanih, kar je približno toliko kot januarja. ZL na četrtem mestu je podpora z januarskih 6,6 odstotka padla na 5,3 odstotka. Sledita DeSUS s 3,8-odstotno podporo in NSi s 3,2 odstotka; obema je podpora nekoliko upadla. ZaAB, ki bi jo volilo 0,2 odstotka vprašanih, bi z 1,6 odstotka prehitela tudi zunajparlamentarna SLS.

Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 70 odstotkov državljanov
V tokratni anketi delo vlade kot neuspešno ocenjuje skoraj 70 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko več kot v januarski anketi, ko je vlado kot neuspešno ocenilo 67,3 odstotka, nekoliko več – kot februarja – pa je bilo tistih, ki so delo vlade ocenili kot uspešno (29,2 odstotka).

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik države Borut Pahor. Sprememb ni niti na drugem in tretjem mestu, kjer ostajata evropska komisarka iz vrst SMC Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Sledijo evropski poslanec Lojze Peterle ter predsednika NSi in SD, Ljudmila Novak in Dejan Židan. Sedmi je premier Miro Cerar.

Anketirance so spraševali tudi, katerega politika iz obdobja po osamosvojitvi najbolj cenijo. Najvišje sta se uvrstila Janez Drnovšek (18,4 odstotka) in Janez Janša (18,3 odstotka). Na tretjem mestu sta Borut Pahor (13,1 odstotka) in Milan Kučan (11,4 odstotka).

Telefonsko anketo je Ninamedia opravila med 16. in 18. februarjem na vzorcu 700 anketiranih.

N. K., STA