Kdo bi ga razumel: Branimir Štukelj zahteva, naj država učiteljem financira po njegovem mnenju “izjemno škodljivo” testiranje

Branimir Štrukelj (foto: STA)

Ob novici, da bo od 23. avgusta testiranje plačljivo, se je pričakovano spet oglasil tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, ki zahteva, da če bo obvezno testiranje zaposlenih, naj teste plača država. Njegova kljubovanja ukrepom že v času celotne epidemije niso razumljiva. Sprva je nasprotoval maskam v šoli, nato strašil, kako so testiranja izjemno nevarna za zdravje, sedaj, ko testiranje ni več potrebno, ker imamo dovolj cepiva za vse in je brezplačno, zahteva, naj država financira po njegovem mnenju “škodljivo” testiranje? Kdo bi ga razumel. Namesto da bi se zavzemal za čim večjo precepljenost v vzgoji in šolstvu, da bodo jeseni odprte šole in vrtci, se ukvarja s testi.

Septembra se ponovno odprejo vrata šol in vrtcev, napoveduje pa se že četrti val s še bolj nalezljivo različico koronavirusa, delto. “Na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj,” je dejal direktor NIJZ Milan Krek in obenem pozval vse, ki odhajajo na dopust v tujino, naj se čim prej vrnejo, pa tudi, naj se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji. Spomnimo tudi na veliko število maturantov, ki so se pred kratkim vrnili iz maturantskih izletov, ki so bili pozitivni na covid-19. Zato je precepljenost v šolstvu izjemnega pomena, da bodo lahko šole in vrtci septembra delovali nemoteno.Pred nekaj časa, ko še ni bilo dovolj cepiva za vse, smo od vodje sindikata SVIZ Branimirja Štruklja lahko poslušali izgovore, češ da bi morebitno testiranje lahko povzročilo hude zdravstvene težave pri učiteljih. Med drugim so navajali, da jim bo palčka uničila nosno sluznico. Bil je tudi eden izmed glasnih nasprotnikov obveznega nošenja mask v šolah, skupaj s stranko SD. Vse se zdi, da se Štrukelj ne zavzema za varno vrnitev šolarjev pa tudi učiteljev v šolske klopi, saj je le precepljenost tista, ki bo zagotovila, da bo šolski proces deloval normalno.

Sindikalist Branimir Štrukelj je v preteklosti že nasprotoval maskam v šolah. Sedaj znova ogroža z upiranjem testiranju učiteljev.

Štrukelj nasprotuje stroki in spreminja spremembe?!
Nerazumljiva nasprotovanja stroki dokazujejo, da Štruklja ne zanimajo učitelji in vzgojitelji, ampak le njegove koristi. Kolikokrat smo na njegovih protestniških govorih slišali absolutne nesmisle. Spomnimo se nekega petka, ko so protestirali proti zakonu o nalezljivih boleznih. Branimir Štrukelj:  “…na škodljiv zakon am, am, am…kako se že imenuje?”, je pred Prešernovim trgom zajecljal. Protestniki so mu pomagali: “o nalezljivih boleznih”. Štrukelj pa se pri tem ni ustavil “skupaj lahko sindikati in civilna družba spremenimo spremembe…” Kako lahko spremeniš spremembe? Štrukelj že ve. Kot tudi ve, da je testiranje škodljivo in da ga mora financirati država. Konec koncev pa učitelji dobro plačujejo sindikat, naj sindikat poravna stroške testiranja za tiste učitelje, ki se ne želijo cepiti.Sara Kovač