fbpx

Kdo financira lažnivega blogerja Mitjo Kunstlja, ki zaradi vseh kazni državi dolguje že prek 100 tisoč evrov?

Mitja Kunstelj (foto: STA)

Novinarja Vinko Vasle in Špela Predan, bivši državni sekretar na MORS mag. Dušan Mikuš, lastnik portala Politikis in solastnik založbe Nova obzorja Dejan Kaloh, bivši predsedniški kandidat Milan Zver, pa nekdanji notranji minister v drugi Janševi vladi, Vinko Gorenak. Na prvi pogled morda nimajo veliko skupnega, vsak na svojem področju so si ustvarili uspešno kariero, druži pa jih tudi neprijetna stvar. Vsi so bili ali so še tožeče stranke v sodnem postopku zoper zloglasnega blogerja Mitjo Kunstlja, nekdanjega uslužbenca specialne brigade Moris, ki na svojem blogu Mikstone širi sovražni govor in laži, obračunava z nekdanjimi sodelavci, politično desnico in konservativnimi mediji. Razžaljenih je iz dneva v dan več, posledično se je tudi tožb nabralo na desetine, samo v zadnjih petih letih naj bi ga tožilo 20 ljudi. Kunstelj je zaradi svojih laži kazensko že odgovarjal, saj je pred časom prestajal polletno zaporno kazen v Novi Gorici, na odškodnino pa zgoraj omenjeni tožeči še čakajo. Kunstelj ni zaposlen in ne dobiva socialne podpore, vseeno pa ima 5000 evrov neto dohodkov mesečno. Financira ga podzemlje.

Mitja Kunstelj na svojem blogu Mikstone med drugim popisuje svoje sodelovanje v Morisu in pozneje v Paravomu, posebni skupini nekdanjih specialcev, nekdanjih sodelavcev se praviloma loteva z zmerljivkami in blatenjem, spušča se na osebni nivo in žali človekovo dostojanstvo, zamerili pa so se mu predvsem politična desnica in novinarji, ki svoj poklic opravljajo na redkih slovenskih konservativnih medijih. Pred leti se je na takšen način lotil novinarjev Vinka Vasleta in Špele Predan, njegove zmerljivke in laži pa so se najpogosteje dotikale najožje intimne sfere. Novinarja nista oklevala in sta zoper Kunstlja leta 2011 vložila tako kazensko kot tudi odškodninsko tožbo. In jo dobila.

Praktično sočasno je tožbe zoper Kunstlja vložili tudi Dušan Mikuš, ki po svojih besedah konstantnih in ponavljajočih se številnih neresničnih trditev o sebi, obrekovanja in blatenja, ni več mogel prenašati. Že 20. decembra leta 2011 je na okrajno sodišče v Ljubljani podal tožbo in predlog za začasno odredbo, s katero naj se Kunstlju prepove tako neresnično in žaljivo pisanje, čemur je sodišče v celoti prisluhnilo in Kunstlju prepovedalo takšno početje, sicer bi bil za vsako nadaljnjo žaljivo omembo Mikuša dolžen plačati po 10 tisoč evrov v državni proračun, vendar omejeno do višine skupne kazni 100.000 EUR. Po naših informacijah je Kunstelj to zgornjo mejo že zdavnaj presegel, saj ni upošteval nobene sodbe.

Sodišče naložilo Kunstlju, naj se na blogu javno opraviči, a se je samo preselil na drug strežnik
Med drugim je bil zloglasni bloger dolžan na svojem blogu objaviti opravičilo v roku 15 dni, a tega nikoli ni storil. Prav tako je bil dolžan v roku 15 dni od pravnomočnosti sodbe plačati 10.000 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi in pravdne stroške v višini 1.738 EUR, a seveda ni plačal. Prav tako je Mikuš zoper Kunstlja junija leta 2012 vložil kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj (sočasno sta to storila Špela Predan in Vinko Vasle), a njegov postopek v nasprotju s postopki omenjenih novinarjev še vedno teče. Postopek trenutno stoji, saj sodišče še ni razpisalo prve obravnave, kar Mikuša močno preseneča. “Samo sprašujem se lahko, zakaj je zadeva še vedno v predalu,” je avtorju članka v telefonskem pogovoru zaupal Mikuš.

Od naših virov smo izvedeli, da odvetniki svojim strankam zaradi slabih izkušenj odsvetujejo tožbe proti Kunstlju, saj doslej od njega še nihče ni iztržil niti sodnih stroškov, kaj šele odškodnine. Kunstelj je že pred leti na sodišču dal jasno vedeti, da odškodnine tožečim nikoli ne bo plačal, sodnih obravnav sploh ni želel poslušati, sodnici pa vseeno dal vedeti, da mesečno prejema 5000 evrov neto prihodkov. Po svojih besedah naj bi jih zaslužil prek svojega delno plačljivega bloga.

Foto: Nova24TV. Kunstelj je državi dolžen prek 100 tisoč evrov, a ga nihče ne rubi.

Foto: Nova24TV. Kunstelj je državi dolžen prek 100 tisoč evrov, a ga nihče ne rubi.

Prisilni izvršitelji neuspešni, Kunstelj državi dolguje že prek 100 tisoč evrov
Ker Kunstelj ni plačal niti centa, je Mikuš zahteval izvršbo, a je bil prisilni izvršitelj neuspešen in so ga morali celo zamenjati. Kot nam je še povedal Mikuš, Kunstlja ni mogoče najti na naslovu, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, prijavljeni pa naj bi imel kar dve hkrati, eno celo na centru za socialno delo v ljubljanskih Mostah, kar je nezakonito.

“Pričakujem, da se mi bodo vsaj sodni stroški povrnili, čeprav ta trenutek ne vidim rešitve, kako od njega dobiti denar. Zakaj ga sodišče ne terja in zakaj država ne uvede postopka, če ji je dolžan že 100 tisoč evrov, pa mi tudi ni jasno,” nam je potožil priznani ekonomist in častnik. Kunstelj je imel sicer pred časom svoj blog na ameriškem strežniku, a mu je podjetje Worldpress blog ugasnilo, ko je izvedelo, da je zaradi njega na sodišču in da se je na blogu redno blatilo tudi takratnega premierja Janeza Janšo. Kunstelj je tako zamenjal že precej domen, bil je tudi na celjski, kjer mu je spletno mesto ponudilo podjetje Hitrost, od koder je blatil predvsem Gorenaka in Kaloha.

Skrivnostni donatorji ga financirajo prek tujih bančnih računov
In kako se Kunstlju sploh uspe izmikati plačilu dolgov tako zasebnim tožnikom kot tudi slovenski državi? Za prejemanje plačil za naročnine na blogu in za pomoči po naših virih bojda uporablja tuj račun, odprt pri SKB banki pod številko: SI56 0310 0100 1155 142. A ker mu država očitno ne zna dokazati, da je z računom povezan, mu ne more do živega.

Podobno izkušnjo ima tudi nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Kunstelj se ga je lotil jeseni leta 2013, na predvečer parlamentarnih volitev, zaradi česar je v svojem volilnem okraju posledično prejel pol manj glasov v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Blogerja bi tako lahko ovadila tudi sama stranka SDS, saj je posredno s svojimi zapisi vplival tudi na njene rezultate.

Naj spomnimo, Gorenaka se je Kunstelj lotil z lažnimi obtožbami, da je homoseksualec in ga v seriji zapisov na svojem blogu poskušal očrniti pred slovensko javnostjo skupaj z Dejanom Kalohom. V zadevi Gorenak proti Kunstlju sta tako stekla dva ločena postopka, saj je kazenski postopek sprožila že država, ker je bil kot notranji minister Gorenak takrat uradna oseba. Kunstelj je dobil nekaj več kot 1000 evrov kazni, se je pa poslanec skupaj s Kalohom lotil tudi zasebne tožbe, v kateri je Gorenak zahteval odškodnino tudi od podjetja Hitrost, ki je na svojem spletnem strežniku gostilo Kunstljev blog. Takrat je sodišče Kunstlja izločilo iz zadeve in mu izdalo pravnomočno sodbo, po kateri je bil primoran Gorenaku plačati 9 tisoč, Kalohu pa 7 tisoč evrov.

Lahko bi tožil tudi SDS: Vinko Gorenak zaradi lažnivih zapisov ob dostojanstvo, pa tudi volilne glasove
Že lani jeseni je bila izdana tudi sodba zoper zgoraj omenjenega lastnika strežnika, ki bo moral, ko bo sodba pravnomočna, plačati približno 1300 evrov Gorenaku in 1100 evrov Kalohu, bi pa to bil pravcati precedens v slovenskem prostoru, saj bi sploh prvič zaradi razžalitve kazensko odgovarjal tudi lastnik strežnika in ne samo avtor žaljivega zapisa.

Foto: STA. Vinko Gorenak zahteva odškodnino tudi od lastnika strežnika, kjer je Kunstelj lansiral svoj blog. Če bo sodba pravnomočna, po bo to precedens na slovenskem prostoru.

Foto: STA. Vinko Gorenak zahteva odškodnino tudi od lastnika strežnika, kjer je Kunstelj lansiral svoj blog. Če bo sodba pravnomočna, po bo to precedens v slovenskem prostoru.

Vseeno pa se poraja veliko vprašanje, ali bosta Gorenak in Kaloh kdaj dejansko dobila odškodnino in povrnjene sodne stroške. Poslanec SDS ne verjame, da se bo to zgodilo, saj po njegovih besedah še nobena tožeča stranka ni dobila zadoščenja, ker se Kunstelj plačilu kazni spretno izogiba. In čeprav so njegov blog s strežnika podjetja Hitrost medtem že umaknili, bloger nadaljuje svoje “delo”, saj se je preprosto preselil na tuj spletni strežnik, ki je po naših virih lociran v Mehiki.

Gorenaku torej tako kot vsem ostalim razžaljenim ostane predvsem boj za čast in dobro ime, ki ga je s svojimi lažnivimi zapisi Kunstelju vseeno uspelo zamajati med tistimi, ki dolgoletnega člana slovenske pomladne stranke ne poznajo osebno. “Če rečemo zelo pošteno, sem v svojem volilnem okraju leta 2011 dobil 5400 glasov, leta 2014 pa samo 2700 glasov, kar je pomenilo praktično 50-odstotni padec podpore. To seveda kaže, kakšen vpliv so imeli Kunstljevi zapisi na rezultat volitev. Še danes, tri leta po prvih objavah, po spletu kroži dokument, v katerem so skupaj zlepljeni vsi njegovi žaljivi zapisi. Tu pa tam me kdo opozori na to,” pa nam je v telefonskem pogovoru povedal Vinko Gorenak.

Kdo torej sploh lahko ustavi pohod lažnivega blogerja, ki si je z vsemi tožbami in kaznimi verjetno že zavozil življenje, saj jih bo nekega dne primoran bodisi plačati bodisi sedeti v zaporu? Verjetno samo tisti, ki jim je za zdaj v interesu, da njegov blog še vedno “živi” na spletu, in ki ga bržkone pri tem tudi financirajo. Kako si sploh drugače predstavljati, da prestopniku, ki je državi dolžan 100 tisoč evrov, ki je bil v preteklosti obsojen tudi zaradi preprodaje droge, vloma v avtomobil, po pisanju nekaterih medijev pa je tudi bivši odvisnik, še niso zaplenili pisalne mize in računalnika?

Luka Svetina