fbpx

Kdo je Dr. Piberl, ki ga “anticovid škvadra” predstavlja kot “zdravnika z vestjo”? UKC Ljubljana se je na okroglo mizo zdravnikov z vestjo že odzval

T.i. zdravniki z vestjo (Foto: Posnetek zaslona)

Potem, ko so nekaj časa v javni razpravi o covidu-19 na bizaren način kot skeptiki do ukrepov sodelovali pop zvezdniki oziroma influenserji na eni strani in strokovnjaki, na primer Dr. Pretnar, kot zagovorniki ukrepov na drugi, zadnje dni v podporo dvomom v ukrepe po medmrežju kroži posnetek okrogle mize z zdravniki, ki izražajo skepso glede resnosti covida-19. Tej okrogli mizi je prisostvoval tudi kontroverzni Dr. Piberl.

Potrebno je poudariti, da so v tej razpravi še vedno redki zdravniki, ki si upajo spregovoriti o covidu kot skeptiki in to lahko pomeni veliko stvari. Na primer to, da se nad njimi izvaja pritisk, kar pa spet ne pove ničesar o tem, ali je ta pritisk upravičen ali ne.

Dvom je v središču naše civilizacije in racionalno, dialektično preizpraševanje vsega je nekaj, kar je našo civilizacijo naredilo uspešno. K temu dvomu pa sodi tudi dvom do dvomljivcev, njihovih dvomov in njihovih namenov. Javnost ima pravico in je na boljšem, če je informirana bolj kot če je manj, in sem sodijo tudi okoliščine kontroverznosti nekoga, ki se ga predstavlja kot avtoriteto v neki razpravi. Še zlasti, če lahko to kar zagovarja in, če nima prav, katastrofalno škodi vsem.

Zdravniki z vestjo spregovorili o COVIDU 19.Bolj kot vlada zaostruje ukrepe, bolj se razkriva, to kar je res. V oddaji…

Gepostet von MASKE DOL am Donnerstag, 17. September 2020

Dr. Piberla so, če so naše informacije točne, doslej odpustili iz petih zdravstvenih institucij, nazadnje iz avstrijske, zaradi domnevne malomarnosti. Več o negativnih izkušnjah nekdanjih pacientov z njim, ki so se izpostavili celo z imeni in priimki, si lahko preberete na tej povezavi. Seveda bi vse to lahko bil konstrukt zoper Dr. Piberla, seveda bi to lahko bila posledica ljubosumja, toda javnost ima pravico dostopa do vseh informacij in, če nekdo sodeluje v javni razpravi o tako pereči temi, se mora biti pripravljen soočati tudi s takšnimi osebnimi napadi.

Poglejmo si le nekaj komentarjev:

Pacienti o Dr. Piberlu (Foto: Posnetek zaslona)

Lahko bi bilo vse to o Dr. Piberlu res, pa bi njegovi argumenti bili superiorni in bi prinašali dodatne informacije v javno razpravo, da nam ne bi kdo očital retorike in ad hominema. Toda, ko nekdo postane del retorične kampanje – kar lahko prepoznate po tem, da v podnaslovu posnetka piše, da gre za zdravnike, ki so spregovorili iz srca, kakor bi ostali zdravniki, ki mimajo drugačno mnenje, ne govorili iz srca, ampak iz strahu ali motivirani z denarjem ali celo zlobo – je prav, da se iz vseh zornih kotov “osvetli” tudi njega, mnenje pa si ustvarite sami.

'ZDRAVNIKI SO SPREGOVORILI' – ODGOVOR SPECIALIZANTOV INFEKTOLOGIJE NA PRISPEVEKSpodaj podpisani zdravniki…

Gepostet von UKC Ljubljana am Donnerstag, 17. September 2020

Na okroglo mizo “zdravnikov z vestjo” se je že odzval tudi UKC Ljubljana z objavo na Facebooku, pod katero se je podpisalo 15 specializantov infektologije. V njej so naslovili vse probleme, ki so jih kot najbolj ključne za okroglo mizo izpostavili strokovnjaki z anticovid držo:

Aleš Ernecl