Kdo je torej naročil analizo poslovnega omrežja zakoncev Musar? “Ko pride uradni demanti, takrat praviloma vemo, da je vse res”

Foto: STA/Twitter

Ali je analizo poslovnega omrežja zakoncev Musar naročil Robert Golob ali je ni – to je sedaj vprašanje, na katerega odgovor ni najpomembnejši. Pomembneje je namreč to, da vse navedbe v omenjeni analizi držijo – konec koncev so že prej o tem pisali tudi drugi mediji, še celo portal Necenzurirano, ki je po prvem krogu predsedniških volitev obrnil ploščo. Pomembneje je tudi to, da se je na objavo analize poslovnega omrežja odzvala tudi Vlada RS – kar pomeni, da bo novica romala še v mainstream medije. Ti so včeraj razkritje Požareporta in ostalih kritičnih medijev seveda zamolčali.

“Dr. Robert Golob ni nikoli naročil nobene analize o poslovanju Nataše Pirc Musar ali njenega soproga. Gre za še eno v vrsti laži in manipulacij, ki se krepijo pred volitvami in referendumi in krepijo našo odločenost, da se zoperstavimo lažnim novicam in sovražnemu govoru,” so sporočili iz kabineta predsednika vlade in dodali, da predsednik vlade svoja prizadevanja usmerja v povezovanje in sodelovanje političnih akterjev leve sredine in ga tovrstne laži ter poskusi diskreditacij od tega ne bodo odvrnili. “Svoje moči usmerja v nedemokratične poteze, kjer javno obljublja, da bo s koalicijo preprečil zmago legitimnega kandidata Anžeta Logarja. Golob in cela vlada je zrela za interpelacijo. Nesposobna, koruptivna svojat, ki misli, da jim je mandat dal pravico do teptanja volje ljudstva,” je vladi RS na to odvrnil eden od uporabnikov omrežja.

Bojan Požar je namreč včeraj objavil študijo, ki razkriva poslovno drobovje družine Musar – naročil naj bi jo prav Golob za primer, če bi se v drugi krog volitev uvrstila Nataša Pirc Musar in Milan Brglez. Da je prišlo po rezultatu prvega kroga do sprememb načrta, je razvidno tudi iz pisanja skoraj že uradnega portala Golobove vlade Necenzurirano. Še 19. oktobra so objavili članek, v katerem so šli po sledeh denarja zakoncev Musar in ugotovili, da sta do njega prišla tudi s finančnim izčrpavanjem podjetij – tako v Sloveniji kot tudi v državah nekdanje Jugoslavije. V več člankih so objavili praktično enake podatke, kot jih najdemo tudi v dotični analizi, kljub temu pa so včeraj zapisali: “Lažnivi 0,88 % politik zagotovo dobro ve, da dokument širi naokrog štab kandidata SDS in da ga je zelo verjetno pomagal pisati Rado Pezdir. Ampak to namerno zamolči, ker raje manipulira.”

“Objavljeni dokument na Požareportu je nastal sam od sebe. Napisal in narisal se je ter se opremil z grafi. Potem se je odpravil v širni svet. Nekako tako kot vesolje. Golob govori eno, dela drugo, misli pa najverjetneje tretje, če: če misli,” je komentiral prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk in spomnil, da je Golob zanikal tudi to, da bi Vesni Vuković iz družbe Gen-i nakazali okoli 100 tisoč evrov. Seveda se je izkazalo, da podatek drži, vendar pa sedanja piarovka Gibanja Svoboda še ni pojasnila, čemu je bil denar namenjen – čeprav je obljubila. “Narod naš dokaze hrani. Oziroma: denar se je nakazal sam: odločil se je in odšel z enega transakcijskega računa na drugega. Naredil lepo spomladansko promenado,” je še zapisal Turk. No, glede na to, da v Sloveniji za kadrovske rošade poskrbi kar mesec november, tudi Turkov scenarij ni povsem nemogoč.

Požar pa je napisal, da nas zgodovina novinarstva sicer uči (tudi) naslednje: ko pride uradni demanti, takrat – praviloma – vemo, da je vse res. “Bo spet običajna zadrega za večinske medije, ki o tem ne poročajo. Saj bodo zdaj prisiljeni poročati, da Golob demantira to, česar oni niso hoteli objavili,” je še komentiral in dodal, da je Golobova vlada za demanti rabila skoraj dva dneva. Nekdo drug pa se je spomnil še Golobove romunske prigode: “Verjetno je to naročil isti Golob, ki je menda odpiral in zapiral račune v Romuniji. Čisto druga oseba!”

Sara Kovač