fbpx

Kdor želi oprati denar, potrebuje pomočnike

Foto: iStock

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) se je danes udeležila Javnega zaslišanja “Vloga odvetnikov, računovodij in bankirjev v aferi Panama Papers”. ki je potekalo v organizaciji Preiskovalnega odbora PANA za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Evropske unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo. Evropski poslanci, člani omenjenega odbora, so imeli priložnost razpravljati s predstavniki bank, odvetnikov, pa tudi novinarjev, ki so bili vpleteni v utaje in kasneje v odkritje teh kršitev.

Romana Tomc je v svojem nagovoru udeležencem poudarila: Dejstvo je, da tisti, ki želijo oprati denar ali pa ga samo skriti pred svojimi davčnimi organi, ne morejo delovati sami. Potrebujejo pomočnike. Brez davčno-svetovalnih družb, odvetnikov in bank bi bili izgubljeni. To pomeni, da našteti niso le stranski opazovalci dogajanja, ampak so aktivni sodelujoči. S tem prevzemajo tudi odgovornost.”

Možnosti so omejene, nekaj pa je vendarle mogoče narediti
Na zaslišanju je sodeloval tudi predstavnik Nemškega združenja bank Michael Kemmer, ki je poudaril, da postopek pranja denarja poteka globalno in da se moramo tako tudi boriti. To s seboj prinaša številne izzive. Nekaj, kar bi delovalo v eni državi članici, v drugi ne bi imelo učinka. Romana Tomc pa je dodala: “Sedimo tu v Evropskem parlamentu in naše možnosti so omejene. Ne moremo vplivati na to, kakšna bo zakonodaja v Panami, vendar pa to ne pomeni, da ne moremo storiti nič. Lahko vplivamo na to, kakšna bo zakonodaja v Evropi. Omejenost naših ukrepov ne more biti razlog, da ne storimo niti tistega, kar bi lahko.” Predlagala je: “Lahko sprejmemo zakonodajo, ki bo vplivala na obnašanje bank, davčnih svetovalcev in odvetnikov. Precej tega že imamo, vendar očitno še ne dovolj. Težko se sprijaznim z izgovori, da vsi vse delajo v skladu s predpisi, poslovanje v t. i. »off shore« podjetjih pa čedalje bolj cveti. Nekaj je očitno vendarle narobe.” 

Številni sodelujoči so poudarili, da veliko početja, ki je bilo javnosti odkrito z razkritjem Panamskih dokumentov, pravzaprav niti ni nezakonitega. Svetovalci iščejo t. i. oaze, kjer podjetja plačujejo najnižje davke. Po besedah predstavnice Nemškega združenja odvetnikov Ulrike Paul nemška zakonodaja celo zavezuje svetovalce, da stranki poiščejo najugodnejšo davčno možnost. V nasprotnem lahko stranka svetovalca celo toži.

Gre tudi za vprašanje morale
Evropska poslanka Romana Tomc pa je ob tem zaključila: “V razpravi smo slišali, da celotno poslovanje poteka precej skrivnostno. Brišejo se sledi, v komunikaciji se uporabljajo lažna imena. To kaže na to, da se vpleteni zavedajo, da delajo nekaj narobe, sicer te skrivalnice ne bi bile potrebne. Torej ne gre le za vprašanje nezakonitosti, ampak tudi za vprašanje moralnega obnašanja.”

M. P.