Klemenčiču s sodnikom Đorđevićem spodletelo

Datum:

Z rezultatom 7:7 so poslanci v mandatno volilni komisiji zavrnili predlog pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bi državni zbor že ta mesec vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića za šest let izvolil za podpredsednika vrhovnega sodišča. “Desus,” je bilo med poslanci SMC v dvorani slišati razočaran šepet, kdo je kriv, da Đorđević ni bil dodatno uvrščen na dnevni red.

“Drži, vzdržali smo se. Se je pa tudi en poslanec SMC,” mi je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pozneje potrdil, da šepetanje poslancev SMC ni bilo povsem netočno. Koalicija ima v mandatno volilni komisiji deset poslancev. Če bo parlament predsednik republike Borut Pahor v treh tednih razpustil, kot napoveduje, bo Klemenčičev predlog, da bi Đorđević postal podpredsednik šefa vrhovnega sodišča, najbrž končal povsem v smeteh, predsednik Damijan Florjančič pa bo še nekaj čas brez podpredsednika, ki bi mu pomagal pri vodenju.

Težava je, kot sem že poročal, da za podpredsednika nihče od drugih vrhovnih sodnikov noče kandidirati, Đorđević pa ne velja za idealno izbiro, ker je menda nekoliko nenavaden karakter. Je pa ambiciozen sodnik, ki pogosto kandidira za funkcije, a praviloma ni izvoljen, hkrati pa je družabno, ko gre za pomembne ženske, precej aktiven.

Problemi s poslanci in Pahorjem
V preteklosti je Đorđević neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 predlagal predsednik Janez Drnovšek, v državnem zboru je bilo za kandidata 35, proti pa 42 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov in ni bil izvoljen za ustavnega sodnika. Nazadnje pa Đorđevića tudi v več poskusih predsednik republike Borut Pahor nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga Pahor predlagal, bi kar polovico kandidatne liste tvorila nekoč zakonca Miodrag Đorđević in vrhovna sodnica Nina Betetto. Predvsem bolj rumene medije je Đorđević zadnje mesece polnil zaradi domnevnih težav s sinovoma, ki ju ima z drugo pomembno žensko: z državno sekretarko (to je enako kot namestnica) Gorana Klemenčiča  Tino Brecelj. Težave so bile najprej menda na osnovni šoli  Prežihovega Voranca, nadaljevale pa naj bi se tudi na osnovni šoli Poljane, kamor sta starša zaradi težav menda prepisala enega od precej živih fantov.

 

Peter Jančič (spletnicasopis.eu)

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...