fbpx

Kljub temu, da je s strani države prepoznan kot verski praznik, se državni organi omembi božiča izogibajo kot hudič križa

Jaslice v Vatikanu, 2018 (foto: EPA)

Bliža se božič, bliža se novo leto, prazniki so pred vrati, od treh naštetih stvari si številni še danes ne drznejo voščiti  božiča ostalim. Razlogi so različni, a dejstvo je, da je praznovanje božiča del slovenske kulturne dediščine in kot takega, bi ga vsaj uradne oblasti morale biti pripravljene čestitati – navsezadnje je to tudi državni praznik.

“Dragi tviteraši, želimo vam vesele praznike in srečno novo leto 2020,” so zapisali na Twitter profilu Vlade Republike Slovenije.

“V pričakovanju novih izzivov, ki jih bo prineslo leto 2020, vam želimo lepe praznike in uspešno novo leto,” so zapisali na Twitter profilu Zunanjega ministrstva.

Podobno votlo so “čudovite praznike” zaželeli tudi Socialdemokrati. “Želimo vam čudovite praznike in vse najboljše v novem letu 2020,” so zapisali na Twitterju.

https://twitter.com/MZZRS/status/1209400736850821120

Na vse pretege, kakor hudič križa, se aktualna politika in njeni predstavniki izogibajo omembe božiča. Podobno, kot jim je težko reči, da štejemo leta po Kristusovem rojstvu in raje vztrajajo “pri našem štetju”, ne da bi se zares zavedali, da so s tem že priznali Kristusa kot svojega Gospoda in Odrešenika.

“Rajš luknjo v koleno kot pa voščilo za božič. Čisto nič vas ne bi koštalo, če bi katoliški publiki voščili za njihov največji praznik, ker jim to veliko pomeni. Ampak ste res kreteni, če vam je tolk težko prijazno voščilo za katolike napisat,” je bila do načina voščila Vlade RS ostra Twitter uporabnica Marjetica.

Na načina voščila Vlade RS je bil kritičen tudi predsednik SDS Janez Janša. “Vi Vlada RS nič ne #ifeelsLOVEnia, v Sloveniji se že stoletja vošči drugače. Vsak spodoben narod in vsaka normalna država spoštuje svoje korenine in svojo tradicijo. But you feel #izrojenost.”

https://twitter.com/ZigaTurk/status/1209008707247497216

Prijetno pa so letos za spremembo presenetili pri Mladini, kjer so bralcem zaželeli “vesel božič in srečno 2020.” “Če sme Mladina, smete tudi vi. Voščiti vesel božič namreč,” se je na to pridušal član NSi, dr. Žiga Turk.

Za konec lahko spomnimo še na spodrsljaj, ki so si ga privoščili v Pisarni Evropskega Parlamenta z objavo fotografije z Dedkom Mrazom, kjer so ravno tako zaželeli “vesele praznike”. Ko so prejeli kritike zakaj se slikajo s komunistično ikono, ne drznejo pa si Slovencem voščiti niti božiča niti dneva samostojnosti so bili celo užaljeni.

Tvit z dedkom mrazom in voščilom so v Pisarni Evropskega parlamenta izbrisali, namesto tega pa objavili zajedljivo opravičilo. “Spoštovani, žal nam je, da naše božično-novoletno voščilo veselja, miru, strpnosti in ljubezeni pri nekaterih na tw ni bilo tako sprejeto. Namen je bil le voščiti v tem duhu. Ker v tem prazničnem času ne želimo nikogar tako vznemirjati voščilo umikamo. Hvala za razumevanje”

“Božično-novoletno voščilo”? Kako le, ko pa v prvotnem sporočilu s fotografijo dedka Mraza ni bilo niti B od božiča omenjenega v celem voščilu? Božič se je pojavil šele v gomili ključnikov, ki so jih pripeli poleg.

Ivan Šokić