Kmetje iz cele Slovenije danes v Ljubljano

Kmečki punt v torek (foto: tw)

Slovenski kmet je eden izmed najpomembnejših členov slovenske družbe, kar pa Golobova vlada od nastopa na oblast ignorira. Kmetje so že večkrat izpostavili svoje zahteve in primerno obravnavo, vendar zaman. Prvi njihov protest je potekal v več slovenskih krajih, tokrat pa bodo danes iz cele Slovenije protestirali v Ljubljani.

“Kmetje, dobrodošli v Ljubljani,” je med drugim na Twitterju zapisal Davorin Kopše. Slovenski kmetje bodo danes, zaradi neposluha Golobove vlade protestirali v Ljubljani. Svoje zahteve so večkrat izpostavili, vendar so naleteli na gluha ušesa. Tokrat bodo enotni kot nikoli, po pravico prišli v Ljubljano.

Sindikalno združeni kmetje v središču Ljubljane organizirali traktorski protest zaradi okoljske in davčne reforme. Udeleženci se bodo vozili v kolonah kmetijskih vozil in se zbrali ob 12. uri v središču mesta. Koliko se jih bo udeležilo, ni znano; vendar se je na prejšnjem protestu konec marca približno 5 tisoč kmetov in aktivistov s traktorji zapeljalo v več kot 20 mest.

Kmetje iz cele Slovenije tokrat v Ljubljano
Udeleženci protesta vse od Prekmurja in Primorske do hrvaške in avstrijske meje bodo v zgodnjih dopoldanskih urah z organiziranimi avtobusnimi prevozi in osebnimi avtomobili krenili na pot proti prestolnici, tisti iz okoliških krajev pa bodo prispeli s traktorji in z njimi pripravili mimohod, je orisal predsednik sindikatov kmetov Anton Medved. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo traktorjev skupaj zbralo okoli 500, a hkrati opozoril, da je povsem natančno število težko napovedati. “Predvidevamo, da jih bo več, kot jih je bilo na zadnjem shodu,” je dejal. Dodano je pojasnil, da vsi traktorji ne bodo prišli v prestolnico, temveč se bodo zbrali na štirih do petih zunanjih lokacijah, od koder bodo, če bo to potrebno, prišli izrazit podporo tudi v Ljubljano. “Podrobnosti o lokacijah bodo znane tekom današnjega dne,” je še dodal. “Kmete pozivamo k varnemu, mirnemu in kulturnemu protestu. Menimo, da je to naša ustavna pravica, ne želimo zganjati panike in nemirov ne v središču Ljubljane in ne med našimi ljubimi potrošniki,” je bil jasen.

Dodatna policija bo napotena za spremljanje in omogočanje protestov. Same demonstracije in z njimi povezani varnostni ukrepi, vključno z verjetnimi zaporami cest in omejitvami gibanja, bodo morebiti povzročili prometne in poslovne motnje v središču Ljubljane, vendar, kot je zapisal Kopše: “Kmetje so tako kot mi za svoja vozila plačali cestnino, protest pa je njihova pravica.

Podoben shod, kot bo potekal v torek, so že pripravili 24. marca, čemur je nato sledil sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine. Minuli teden so nato predstavniki organizacij s področja kmetijstva javnost obvestili, da so opustili pogajanja z vlado, saj da ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kot so pojasnili, je bil “kaplja čez rob” predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč.

Ana Horvat