fbpx

Ko državo vodijo bedaki: Uvajanje pouka srbščine v šolah naletelo na oster odziv javnosti!

Marjan Šarec poleti na obisku v Srbiji. (Foto: STA)

Ko sta se prejšnji teden v Novem Sadu na že peti skupni seji sestali slovenska in srbska vlada, je to presenetilo le malokoga. A dejstvo, da se v slovenskih osnovnih šolah pripravlja teren za poučevanje srbščine, je v slovenski javnosti dvignilo precej prahu. Kakor poročajo na srbskem spletnem portalu Štajerske novice, gre za dve uri na teden, ki bi vsebovali tri sklope, to so učenje “srbskega jezika, spoznavanje domovine Srbije in kulture srbskega naroda.”

“Se pravi, prihodnje leto bomo uvedli nov predmet v šole srbščina. Ko je šlo pa za predmet domoljubje, so pa ravnatelji to takoj zavrnili, češ da je kurikul že zdaj prenatrpan,” je na Twitterju zapisala uporabnica z imenom Katarina Barbara.

Odzivi na novico, da se na več deset osnovnih šolah po Sloveniji pripravlja pouk srbščine, so bili v veliki meri negativni. Vsaj kar se tiče avtohtonega slovenskega prebivalstva.

Če je srbski portal N1 že leta 2015 napovedoval uvedbo srbščine na okoli 20 osnovnih šolah v Sloveniji, pa je novica zares dosegla Slovenijo šele, ko je o izpolnitvi takih pričakovanj ob srečanju s premierjem Marjanom Šarcem spregovorila srbska premierka Ana Brnabić.

Zelo aktivni pri uvajanju poučevanja srbščine v slovenske osnovne šole pa so pri novooblikovani Zvezi Srbov Slovenije (SSS). Predsednik SSS Marko Sladojević, ki je v slovenskem prostoru znan predvsem kot odvetnik vojnega zločinca Radovana Karadžića na mednarodnem sodišču v Haagu, je napovedano uvedbo fakultativnega pouka srbščine v slovenske klopi po pisanju srbskega spletnega portala Štajerske novice označil za uspeh.

https://twitter.com/matjazg/status/1207351961827315712

“V samo mesecu dni od začetka vpisa otrok na dodatni pouk srbskega jezika smo dosegli pogoje za izvajanje pouka na 20 slovenskih šolah,” je povedal Sladojević, ki je prepričan, da so s prijavami otrok na pouk srbščine šele na pol poti. Štajerske novice finančno podpirata tako Srbija, kot tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Z drugimi besedami, za to propagiranje srbščine v slovenskih šolah plačujejo slovenski davkoplačevalci.

Spletni komentatorji so ob tem izpostavili tudi dejstvo, da razen nostalgije ni nobenega praktičnega razloga za uvedbo srbščine v šole.

“Šarec se zavzema za uvedbo učenja Srbščine v osnovne šole! Ker Srbščina je pomemben svetovni jezik??? Ne to ni to!! Želijo nas potegniti nazaj na Balkan v Srbski politični prostor. Tam, kjer smo že bili in se mukoma odlepili od njih! Šarec je izdajalec Slovencev!” je zapisal Twitter uporabnik Sikander.

Ko državo vodijo bedaki
“Srbščino v (nekaterih) slovenskih šolah? V času globalne rasti Kitajske bi logično pričakoval učenje kitajščine, morda tudi ruščine. Ampak srbščine?! Zakaj potem raje ne hrvaščine?! A hodimo v Srbijo na morje? To žal ni 1. april, pač pa posledica dejstva, da državo vodijo bedaki,”
je bil oster odgovorni urednik PortalPlus Dejan Steinbuch.

Na podlagi dogovora z ravnatelji osnovnih šol bo 31. januarja 2020 objavljeno, v katerih šolah se bo izvajal dodatni pouk srbskega jezika. Znotraj vsake prijavljene šole se bosta oblikovali dve starostni skupini: prva skupina za učence od 1. do 5. razreda in druga skupina za učence od 6. do 9. razreda.

Twitter uporabnica Špela Rotar je ob tem na spletu delila odprto pismo Združenja srbskih književnikov iz leta 1986, ko so se slovenski pisatelji uprli diktatu Beograda in bili zato s strani srbskih kolegov oklicani za “militantno agresivno manjšino”. “Slovenski pisatelji so se uprli diktatu iz Beograda in srbski kolegi so jih označili za “militantno agresivno manjšino”, zdaj bi pa srbščino v šole. Kako zlahka nekateri pozabljajo,”  je pripomnila Rotarjeva.

 

Ivan Šokić