fbpx

Ko je zadnji jugoslovanski vojak zapustil Slovenijo

Z dnevom suverenosti letos prvič obeležujemo dan, ko je v času osamosvojitvenih dogodkov pred 24 leti ozemlje Slovenije zapustil zadnji jugoslovanski vojak. V spomin na to je danes v predsedniški palači dan odprtih vrat.

Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil pred 24 leti, ko je iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA.

Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo leta 1991 so namreč sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Zaključila so se s podpisom t. i. Brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Ob izteku moratorija so sledili pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.