fbpx

Ko še nekdanja obrambna ministrica Jelušič iz SD pravi, da Šarec za ministra ni primeren

Damir Črnčec in Marjan Šarec v času neuspešne vlade 2018-2020.

“Legitimitete z volitev tukaj ni. Da bi za človekom stala neka močna politična moč, močna stranka, ne moremo govoriti. O strokovnosti, ki bi bila potrebna za področje obrambe, zaščite in reševanja, pa tudi ne,” je za Planet TV glede predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki naj bi si želel postati minister za obrambo, dejala nekdanja obrambna ministrica in članica SD Ljubica Jelušič. 

Po zadnjih koalicijskih pogajanjih se že jasno postavlja slika prihodnje vlade, med katerimi se nekateri vztrajno borijo za ministrske stolčke. Celo neizvoljenemu Marjanu Šarcu se bo očitno uresničila želja, saj bo najverjetneje zasedel mesto obrambnega ministra, čeprav po mnenju mnogih njegove pretekle reference niso dovolj za tako pomembno mesto. Naj omenimo, da ima pri vsem tem veliko vlogo tudi njegov svetovalec Damir Črnčec, ki po poročanju Planet TV že sestavlja seznam vseh novozaposlenih na ministrstvu za obrambo.

Šarec nima primerne politične moči za to pozicijo
V tako nepredvidljivih časih, ki smo jim priča, je dejstvo, da ministrstvo za obrambo na položaj ministra želi postaviti strokovnega in politično močnega igralca saj se bo v prihodnosti tisti, ki bo to vlogo prevzel, moral soočiti z izzivi, ki bodo to od njega zahtevali. Vse to so bile sicer slabe novice za Šarca, saj “politična moč in strokovnost” nista njegovi vrlini, ob tem pa ne izpolnjuje niti pogoja znanja angleščine, ki je na tej poziciji prav tako absoluten pogoj, vendar le vse kaže na to, da bo željeno mesto le zasedel. Da ministrstvo za obrambo ni kraj za pozerstvo meni tudi nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki trdi da “legitimitete z volitev tukaj ni. Da bi za človekom stala neka močna politična moč, močna stranka, ne moremo govoriti. O strokovnosti, ki bi bila potrebna za področje obrambe, zaščite in reševanja, pa tudi ne,” poroča Planet TV.

Kdo bo nadziral Črnčca?
Ob tem vsem tem pa je Jelušičeva opozorila še na Damirja Črnčeca, človeka, ki stoji za Šarcem, za katerega je dejala, da “je zelo samostojen človek, ki običajno nadzira druge, in zdaj me zanima, kdo je sposoben nadzorovati njega.” Pojavljajo se namigovanja, da bi v primeru, da Šarec le zasede mesto obrambnega ministra “vse niti iz ozadja vlekel” Črnčec, kar pa je izredno zaskrbljujoče glede na njegovo spletkarsko preteklost. “Bo najbrž potrebno biti zelo pozoren na to, kdo bo z njim sodeloval oziroma predvsem, kdo bo nadziral njegovo delo, to je tisto kar mene sedaj skrbi, ” je zaskrbljeno dejala Jelušičeva. Črnčcu, ki je s svojimi dejanji v preteklosti večkrat dokazal svojo željo po oblasti in moči, bi Šarčeva pozicija na ministrskem stolčku zagotovo popolnoma ustrezala, saj bi njegovi nagnjenosti k lažem in spletkarjenju služili obvladovanju Šarca kot marionete in vseh kadrov na ministrstvu, vse to bi bila ponovna reinkarnacija zgodbe, ko je Črnčec obvladoval Sovo.

Tonin je korektno opravil svoje delo
Jelušičeva je ob tem povedala, da je po njenem mnenju dosedanji obrambni minister Matej Tonin zelo korektno opravil svoje delo za časa ministrovanja, prav tako pa je poudarila, da se Slovenija v prihodnosti ne bo mogla več zanašati na tujo pomoč in da bo vsekakor potrebno na področju obrambe delati več kot do zdaj.

Tanja Brkić