fbpx

Koalicija prekinila razpravo o policistih, Koprivnikar je od njih utrujen

Foto: J. F.

Odbor DZ za notranje zadeve je današnjo sejo, na kateri bi morali na zahtevo SDS razpravljali o aktivnostih za izboljšanje stanja v policiji, po uvodnih besedah predlagateljev ter pristojnih ministrov prekinil. Ker so pogajanja med vlado in policisti v polnem teku, razprava na seji ne bi bila koristna, menijo v koaliciji.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v imenu predlagateljev uvodoma izpostavila, da so slabe razmere v policiji, ki se vlečejo že nekaj časa, ob izbruhu migrantske krize dokončno eskalirale. “Soočeni smo bili z dejstvom, da imamo premalo zaposlenih, da so ti preveč obremenjeni in da prihaja do pregorelosti,” je izpostavila. Prav tako je prepričana, da imajo policisti iztrošena delovna sredstva, neprimerne pogoje za delo in neprimerno plačilo.

Pobalin Miro Cerar dodatno ogrozil pogajanja
V SDS so kritični tudi do po njihovi oceni pobalinskega obnašanja predsednika vlade Mira Cerarja, ki je s svojim pristopom ob začetku policijske stavke dodatno zaostril situacijo in ogrozil pogajanja. Od vlade so želeli izvedeti, zakaj je v začetku decembra prekinila pogajanja s policijskima sindikatoma ter kdo je odgovoren za to, da so odstopili od že doseženega dogovora.

Po besedah Bah Žibertove stavka traja že predolgo in je pogajanja treba okrepiti. V SDS so prepričani, da se v proračunu lahko najdejo zadostna sredstva za zbližanje stališč, da pride do premika, s katerim bosta obe strani v prvi fazi zadovoljni.

Ministrica vztraja pri svojem
Ministrica za notranje zadeve Vesna Gjörkös Žnidar je očitke SDS o ignoranci vlade ter trditve, da so pogajanja s policisti zastala, zavrnila. Kot je izpostavila, se bodo pogajanja s policisti nadaljevala tudi danes, še pred tem pa se bo vlada na seji seznanila s sedanjim potekom pogajanj in s tem v zvezi podala smernice za za naprej. Zato je notranja ministrica ocenila, da vsebinska razprava na današnji seji odbora ni možna, saj so se z obema policijskima sindikatoma zavezali, da zadev – dokler pogajanja tečejo – vsebinsko ne bodo komentirali, ker bi to lahko škodilo oz. prejudiciralo pogajalska izhodišča.

Tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril napore vlade, da bi se slabšanje pogojev dela policistov ustavilo. Med drugimi ukrepi vlade je izpostavil ponovoletno odpravljanje plačnih anomalij ravno v plačni skupini policistov Glede pogajanj s policijskima sindikatoma pa je pojasnil, da zbližujejo stališča.

“Smo pa še vedno precej narazen, zato pričakujem, da bodo pogajanja še potekala in da bodo še naporna,” je Koprivnikar dejal pred sejo vlade.

Koalicija je za tem vložila proceduralni predlog, da se današnja seja, ki se je med drugim niso udeležili niti predstavniki Policijskega sindikata Slovenije, prekine prav zaradi razlogov, ki sta jih navedla ministra, in sicer da so pogajanja v polnem teku in da to ni pravi čas za vsebinsko razpravo. Člani odbora so z 12 glasovi za in 6 proti predlog tudi podprli.

N. K., STA