fbpx

Klemenčič se izgovarja na snažilko in tajnico

Foto: STA/iStock

“Včeraj ste imeli možnost KPK prepustiti, da opravi svoje delo. Danes te možnosti ni več. S to odločitvijo garantiramo koruptivna dejanja Klemenčiču tudi v prihodnosti,” je na izredni seji Vinko Gorenak komentiral odločitev matičnega odbora, da ne bodo podprli predloga sklepa, da od KPK zahtevajo uvedbo postopka zoper ministra za pravosodje. Klemenčič pa pojasnjuje, da  “ne beži pred odgovornostjo”, vse trditve pa bi želel postaviti v kontekst.

Državni zbor na izredni seji na zahtevo SDS in NSi razpravlja o ravnanju pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zlasti v času njegovega vodenja KPK. Po razpravi sicer ne bo glasovanja, saj matični odbor ni podprl predloga sklepa, da naj DZ od KPK zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije zoper Klemenčiča.

Poslanec Združene levice Matej T. Vatovec: “Skrajni čas je za spremembe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ne nazadnje sta bili povečanje stopnje transparentnosti in odločen boj proti korupciji bistvo celotne predvolilne kampanje. Po volitvah so se te obljube razblinile, ukrepov v zvezi s tem pa vlada še do danes ni pripravila.”

Pobudniki seje niso želeli političnega odločanja o ministrovih ravnanjih, do katerega bi prišlo v primeru interpelacije, ampak da bi o tem, ali so njegova ravnanja koruptivna, odločila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je na torkovi seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pojasnil poslanec SDS Vinko Gorenak.

Med drugim je spomnil na ugotovljene kršitve pri delovanju KPK iz revizijskega poročila računskega sodišča iz leta 2014 in opozoril na Klemenčičevo funkcijo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu v času, ko je ministrstvo najelo stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Gorenak: Odločitev koalicije garantira koruptivna dejanja tudi v prihodnosti
Ob začetku seje je Gorenak nagovoril koalicijo: “Včeraj ste imeli možnost KPK prepustiti, da opravi svoje delo, danes te možnosti ni več. S to odločitvijo garantiramo koruptivna dejanja Klemenčiču tudi v prihodnosti.” Prav tako je poudaril, da so v koaliciji pred volitvami prisegali “na vse živo”, kako bodo metla, ki bo počistila nesnago v Sloveniji. “Zdaj pa širite to nesnago,” je bil kritičen.

Priporočamo v branje: Klemenčiču se slabo piše

Klemenčič: Ne bežim pred odgovornostjo, dajmo stvari v kontekst
“Ko sem prišel na mesto predsednika KPK, ni bila moja prva naloga, da vprašam, ali je v tej bajti vse v redu z elektriko. Še enkrat oluščimo čebulo. Ne bežim pred odgovornostjo, ampak je vse trditve potrebno dati v kontekst,” je povedal Klemenčič in pojasnil: “Čistilnemu servisu je pač generalna sekretarka naročila, naj očistijo še okna. Lahko zaradi tega odstopim? Šlo pa je za 620 evrov. Lahko pa bi odpustil sekretarko? To so stvari, ki se dogajajo.”

Minister za pravosodje Goran Klemenčič pojasnjuje: “Sedaj vam bom pa nekaj povedal. To so dejstva. To niso govorice. Računsko sodišče v svojem poročilu ni ugotovilo enega primera, kjer bi šlo za direktno naklepno ali skrajno malomarno kršitev predpisov. Na podlagi tega ni izvedlo enega ali predlagalo enega ukrepa ugotavljanja odgovornosti, zato jemljem kot žalitev, to, kar počnete vi, ko govorite, da gre za korupcijo v teh primerih.”

Minister za pravosodje je že v torek dejal, da gre pri očitanih zadevah za stvari, ki jih je že večkrat pojasnil. Omenjena revizija se v večini primerov nanaša na čas pred njegovim prihodom na KPK, je še opozoril. Prav tako je Klemenčič zanikal kakršnokoli odgovornost glede najema stavbe NPU in spomnil, da je glede tega podal predlog KPK za začetek postopka.

N. K., J. F., STA