fbpx

Koalicija še vedno ne podpira sprememb zakonodaje o tujcih in s tem ogroža varnost države

Foto: epa

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ponovno poziva k odločitvi o noveli zakona o tujcih, ki je obtičala v vladnem postopku. Kot je danes poudarila, vsebina zadeva državo kot celoto. Zaradi grozečega vala migrantov mora država imeti pripravljen jasen scenarij, opozarjajo strokovnjaki za varnost. 

Györkös Žnidarjeva ponovno poziva, naj koalicija o zakonu vendarle ponovno odloči. Spomnila je, da je ministrstvo za notranje zadeve predlog novele zakona posredovalo na vlado in da je bil tudi že na dnevnem redu za odločanje. Predlog je bil po njenih besedah umaknjen, medtem pa se stališča ministrstva niso spremenila niti glede vsebinskih argumentov niti z vidika časovnega sprejemanja novele.

Prizadevanje ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, ki želi spremeniti zakon o tujcih – da bi ob mejnem številu pod tisoč prosilcev za mednarodno zaščito država RS lahko razglasila moratorij za evropsko zakonodajo in takoj prenehala sprejemati prosilce za azil – se po oceni poslanca Vinka Gorenaka zdi smiselna, saj po njegovem mnenju “ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidar pelje neke vrste prizadevanja, ki so prava, so v interesu RS in v interesu prebivalcev RS.”

Razhajanja glede predloga so v koaliciji velika
Ob tem je ministrica zatrdila, da v predlogu novele ni določeno dopustno število migrantov v državi. Definicija množičnih migracij ne obstaja, drži pa, da se v mednarodnih oz. evropskih dokumentih množične migracije povezujejo s konceptoma, kot sta varnost in presežene kapacitete, kar je tudi eno izmed izhodišč, na katerem temelji zakon o tujcih, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

O noveli zakona o tujcih naj bi sicer potekala še posvetovanja zlasti z vidika ustavnosti rešitev. V koaliciji si glede novele niso povsem enotni, razhajanja naj bi bila tudi v največji vladni stranki. Ministrica za notranje zadeve pa je že večkrat opozorila, da se s sprejetjem novele mudi. Med tveganji je navedla položaj v regiji in sporazum med EU in Turčijo, izpostavila pa tudi  naraščanje ilegalnih migracij.

Po neuradnih podatkih se Sloveniji približuje približno 100.000 migrantov. In če bi tako število migrantov nenapovedano želelo vstopiti v Slovenijo, mora imeti vlada zelo jasen scenarij. To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število. Slovenija ima po eni strani omejene kapacitete za migrante, praviloma je velik odpor lokalnih skupnosti, prav tako pa nas obdajajo države, ki se že zapirajo, zato moramo biti tudi zaradi zagotavljanja notranje varnosti izjemno pozorni.

M. P., STA