Bizjak Mlakarjeva Cerarju: Tvoja vlada deluje v interesu lobijev in najpremožnejših

Foto: STA

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na izredni seji DZ nepreklicno odstopila po tistem, ko je poslancem predstavila svoj pogled na opravljeno delo. “Tukaj je še moja nezaupnica vašemu delu, s katero zapuščam to vlado,” je ministrica ob odhodu dejala Cerarju. 

“V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim,” je dejala Bizjak Mlakarjeva in Cerarju po svojem govoru predala odstopno izjavo.

Cerarjeva dvojna merila
Ob tem je dodala tudi, da je verjetno edina ministrica, ki jo razrešujejo zato, ker ni brezpogojno poslušna njihovim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi. “Vaše navedbe o neizpolnjevanju sklepov vlade ne držijo,” je pojasnila ministrica. Kot pravi, je bila naloga dodeljena več ministrom, z realizacijo sklepov pa se je ukvarjalo le njeno ministrstvo v okviru svojih pristojnosti. “Zakaj drugih ministrov, ki so prav tako zadolženi ali pristojni za realizacijo istega sklepa, niste pozvali k odstopu?” se je vprašala Bizjak Mlakarjeva.

Bizjak Mlakarjeva se vrača v poslanske klopi DeSUS. Začasno bo vodenje resorja prevzel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, naslednika Bizjak Mlakarjeve pa DeSUS še išče.

Cerar: Kakšni lobiji?
Premier Miro Cerar je po današnjem nepreklicnem odstopu ministrice za kulturo na njene besede, da se ne vidi v vladi, ki deluje v interesu lobijev poudaril, da sam zagotovo nima nič z nobenim lobijem. “Če ima ministrica dokaze o tem, pričakujem, da jih bo v najkrajšem času dostavila vladi in pristojnim organom,” je po poročanju STA neprepričljivo pojasnil Cerar.

Izplačevanje spornih dodatkov ni bilo problematično
Spomnimo. Predsednika vlade Mira Cerarja je kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar razjezila, ker naj bi odklanjala izvrševanje sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Ko je izbruhnila afera o izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost, je Cerar svojega finančnega ministra po drugi strani vneto zagovarjal. Češ, Mramor je priznal napako,del izplačanih dodatkov bo vrnil, zato bomo delali dalje. Premier kljub pritiskom in nezadovoljstvu javnosti ni sprejel njegovega odstopa.

Njena usoda je bila več ali manj že vnaprej znana, saj so podporo predlogu za njeno razrešitev, ki ga je premier Miro Cerar v DZ poslal v torek, napovedale SMC, ZL in NSi.

N. K.