fbpx

Komisija za nadzor obveščevalnih služb: Slovenija postaja Švica za financiranje islamistov in za pranje denarja za islamiste

Foto: epa

“Slovenija postaja Švica za financiranje islamistov in za pranje denarja za islamiste. To se ne bi smelo nikoli zgoditi in proti temu je treba narediti vse, kar se da,” je po koncu seje komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb povedal njen predsednik mag. Branko Grims.

Na današnji seji Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je potekala za zaprtimi vrati, so poslanke in poslanci obravnavali dve temi, in sicer informacijo o blokadi Kraljevine Katar s strani arabskih držav zaradi financiranja terorizma ter oceno varnostnih posledic tega dogajanja za Republiko Slovenijo, druga točka pa je bilo poročilo o vohunjenju slovenskega obveščevalca v Republiki Makedoniji s pomočjo drona.

“Glede prvega smo ugotovili, da dejansko poteka obsežna blokada s strani zalivskih držav proti Kraljevini Katar, razlogov za to je več. Ključna obtožba je njegovo vztrajno financiranje ISIS-a in delov Al Kaide ter še nekaterih drugih terorističnih organizacij, vključno z muslimansko bratovščino, to pa ima posledice za zvezo Nato in Slovenijo,” je v izjavi za medije po seji povedal predsednik Branko Grims. “V Sloveniji je Katar glavni financer gradnje džamije v Ljubljani, pri čemer smo se pogovarjali tudi o tem, da v Katarju financiranje ne poteka prav s strani države, temveč s strani določenih skupnosti, problem pa je glavni posrednik, to je Srednja medresa, ki je ekstremno vahabistična. Torej še po merilih, ki veljajo v arabskem svetu, gre za dejansko ekstremno organizacijo, vejo vahabitov, salafistov, kar lahko predstavlja varnostni problem, s katerim se sooča ne le Slovenija, temveč celotna Evropa, to pa je infiltracija ljudi, ki prihajajo iz tega okolja oz. se v našem okolju šolajo in prihajajo na različne položaje v EU,” je povzel Grims. Dodal je, da je pričakovati, da bo skladno z rekom, da zastonj kosilo ne obstaja, tudi Republika Slovenija prej ali slej v takšnem položaju. “Glede zunanjepolitičnih posledic pa je pomemben podatek, da je Republika Katar glavni zaveznik Turčije na tem območju. Vemo, kakšno je dogajanje v Turčiji zaradi ilegalnih migracij, vemo, s čim vse smo bili soočeni v minulih dveh letih, vemo, kaj se dogaja glede radikalizacije islama, tako da gre za še kako pomembno varnostno temo tudi za Evropo,” je povedal Grims.

Džamija islamistom zagotavlja vpliv
Obenem je dodal, da se problem financiranja terorizma namerava celo stopnjevati. “Iskalo naj bi se dodatno financiranje za vse objekte, ki se tu gradijo – tudi za ljubljansko džamijo, ki se v tej luči kaže kot dodaten varnostni problem. Nihče ne daje denarja za gradnjo objektov tu, ker bi mu bil ta kos zemlje tako zelo všeč, ampak si hočejo investitorji na ta način zagotavljati vpliv. Tisti, ki so to financirali, hočejo širiti svoje ideje in prepričanja v širšo okolico. Ker gre za ekstrem, ki je tako močan, da so ga osamile celo ostale arabske države, ki so vse prej kot nedolžne ovčice, to seveda pomeni tudi neko grožnjo za Slovenijo, zaradi česar se je treba zelo resno začeti obnašati do teh vprašanj,” je opozoril Branko Grims. Ob tem je dejal, da je na seji komisije postavil vprašanje, zakaj se z zakonom ne prepove financiranja verskih skupnosti iz tujine, kot je storila tudi sosednja Avstrija, ker se lahko tako velikemu delu težav izogneš, a je predstavnica vlade odgovorila, “da o čem takem ne more biti govora oz. da o tem niti ne razmišlja”.

Katarski veleposlanik in Zoran Janković. (Foto: STA)

Informacija o dronu iz Makedonije lansirana zaradi obračuna znotraj SD?
Glede informacij v medijih o dogodku, ki se je glede slovenskega obveščevalca zgodil v Makedoniji, pa je Grims dejal, da informacije, objavljene v medijih, po zagotovilih pristojnih ne držijo. “Drži pa, da je prišlo do napake osebe, ki je uporabila dron na tistem območju brez ustrezne prijave, zaradi česar je prišlo do posledic in različnih interpretacij tega dogodka, toda po zatrjevanju zunanjega ministrstva nekih resnejših posledic ta dogodek naj ne bi imel,” je povedal predsednik KNOVS in dodal, da mora dogodek vseeno imeti ustrezen epilog, saj se kaj takšnega preprosto ne bi smelo zgoditi. “Strinjali pa smo se v oceni, da bi nas morala pristojna služba oz. ministrstvo takoj obvestiti o tem dogodku, tako da v takšnih primerih ne bi smelo priti do položaja, ko bi bila komisija o tem seznanjena šele iz medijev,” je povedal Branko Grims. Na vprašanje novinarja, kateri podatki, ki so bili objavljeni, so bili netočni, je Grims dejal, da se oseba ni sama identificirala kot uslužbenec OVS. Obenem je Grims še dejal, da je bila na seji jasno izražena domneva, da je dogodek verjetno prišel v javnost kot oblika obračuna znotraj SD. “Eden od poslancev je postavil tudi poslansko vprašanje, a tovrstne zamere ne bi smele imeti posledic za ugled ali varnost Republike Slovenije,” je povedal Grims.

“Če potegnem črto pod celotno današnjo sejo: prva točka je bila varnostno neprimerljivo pomembnejša kot druga, saj smo se strinjali v tem, da s tem, ko smo se borili v vojni za Slovenijo, smo vsi tisti, ki smo nosili orožje in branili domovino, to storili iz prepričanja, da bomo postali druga Švica, zdaj, pod to oblastjo, pa Slovenija postaja Švica za financiranje islamistov in za pranje denarja za islamiste. To se ne bi smelo nikoli zgoditi in proti temu je treba narediti vse, kar se da,” je zaključil Grims.

 C. Š.