fbpx

Konec Kadunčeve ere: Programski svet RTV imenoval novega generalnega direktorja, to je Andrej Grah Whatmough

Andrej Grah Whatmough. (Foto: Posnetek zaslona- RTV Slovenija)

Programski svet RTV Slovenije je imenoval novega generalnega direktorja. Med Igorjem Kaduncom, Natalijo Gorščak in Andrejem Grahom Whatmoughom je slavil slednji. Svetniki so ga podprli v drugem krogu z 18 glasovi podpore.

Igor Kadunc se poslavlja s funkcije generalnega direktorja RTV Slovenija. Njegovo mesto bo 25. aprila zasedel odvetnik in sedanji predsednik nadzornega sveta RTV Andrej Grah Wharmough. Poraz je za Kadunca še toliko bolj grenak, saj se ni uvrstili niti v drugi krog. Tako sta se v finalno bitko uvrstila sedanja direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak in kasnejši zmagovalec Grah Whatmough.

Ne smete pozabiti, da RTV Slovenija prejme vsako leto skoraj 100 milijonov davkoplačevalskega denarja za več kot 2500 zaposlenih. Dobra tretjina sredstev gre predvsem za plače zaposlenih in zato ni čudno, da za pripravo kvalitetnega programa zmanjkuje sredstev. Zato bo Andreja Grah Wahatmougha čakalo polno dela. Kandidati so med drugim morali predstaviti stališče do položaja in vloge RTV Slovenija v slovenskem medijskem prostoru, do medijske zakonodaje, ki ureja položaj zavoda, ter do ključnih izzivov na področju programskih, produkcijskih in poslovnih procesov ter na področju financ.

RTV sporoča, da bo do konca Kadunčevega mandata sledil medijski pogrom proti sedanji vladi
Na seji ni manjkalo zanimivih trenutkov. Tako je programska svetnica Petra Ložar razkrila, da ji je Kadunc poslal neprimerno elektronsko sporočilo, v katerem je navajal, da je on zadnja prepreka pred vladavino sedanjega predsednika vlade Janeza Janše na RTV Slovenija. Pred dnevi smo tudi izvedeli v medijih, da naj bi se pred glasovanjem dobili predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak in predsednica SD Tanja Fajon, a je njihov načrt padel v vodo.

Novi generalni direktor RTV Slovenijo je dejal, da se bo lotil finančnega saniranja javnega zavoda, medtem ko se v vsebino in pripravo televizijskih in radijskih prispevkov ne misli vmešavati. So pa ne seji programskega sveta z zelo čudnimi vprašanji blesteli staroste na RTV Slovenija (Lado Ambrožič, Sašo Hribar).

Vendar, kot poroča novinar Bojan Požar, bi naj RTV Slovenija do prihoda Grah Whatmougha še naprej delovala v interesu zrušitve vlade, kar počnejo pod Kaduncem od prvega dne sedanje vlade.

Luka Perš