To je prvi korak k razkritju korupcijskih mrež v zdravstvu

Foto: STA

Skupaj 30 poslancev SDS, NSi ter skupina nepovezanih poslancev so – po številnih škandalih, lobiranju in spornih poslih – poslali pobudo za parlamentarno preiskavo o sistemski korupciji v zdravstvu. Državni zbor je danes tej zahtevi ugodil, pod drobnogled gre predvsem področje nakupa žilnih opornic, kjer so opazne največje nepravilnosti, gre pa tudi za primer, kako se v slovenskem zdravstvu preplačuje material.

Poslance bo v preiskavi prvobitno zanimalo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah, poroča STA.

Poslanka SDS Jelka Godec je v imenu predlagatelja opozorila, da so bile cene za popolnoma iste žilne opornice v dveh bolnišnicah v Sloveniji različne, Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je leta 2012 za nakup žilnih opornic porabil več kot 4,2 milijona evrov pri domačem dobavitelju, medtem ko bi za enake opornice pri tujem dobavitelju porabil 900.000 evrov.

Jernej Vrtovec (NSi) pa je dodal, da je vlada lastnik UKC Ljubljana in je tako  za odtekanje denarja iz kliničnega centra v zasebne žepe polno odgovorna. Ob tem je opozoril tudi na problem, da v preteklih koruptivnih zgodbah v zdravstvu nihče ni bil obsojen.
Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je pojasnil, da so primer žilnih opornic izpostavili zato, ker je “najbolj pereč, najbolj viden in najbolj eklatanten”. “Gre za razbitje teh mrež, ki obvladujejo javna naročila, in pa seveda za tiste pomagače, ki so v obliki beloovratniških kriminalcev omogočili, da se finančni tok zakrije in se denar spelje drugam,” je dejal.

Del koalicije bi najraje videl, da se vse pomete pod preprogo …
A preiskava vsem poslancem – iz kdo ve kakšnih razlogov – ni najbolj po godu. Jani Möderndorfer  iz SMC pravi, da se boji, da bo to le še ena izmed mnogih parlamentarnih preiskav, ki bo končala usodo tako, kot so jo vse do sedaj. Vnaprej je napovedal, da preiskava politične odgovornosti ne bo našla, ker “javnih razpisov ne izvajajo javni funkcionarji.” Pesimistični so tudi pri Erjavcu, “dvomijo, da bodo s parlamentarno preiskavo prišli do takšnih zaključkov, ki bi resnično pomenili korak naprej pri obvladovanju korupcije, bodisi v zdravstvu ali pa v državi nasploh.”

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič pa je ustanovitev preiskovalne komisije priložnost, da se terja odgovornost za korupcijo v zdravstvu. “In če je namen odreditve parlamentarne preiskave res iskren, verjamemo, da bo naš skupen cilj obsodba teh praks, ki jih bomo tudi jasno opredelili kot nesprejemljive ter se zavezali, da bomo naredili vse, da jih presežemo,” je dejala.

 

 

Spomnimo. O žilnih opornicah, ki jih ljubljanski UKC štirikratno preplačuje podjetju v zamejstvu, smo že pisali. Mreža koruptivnih mrež se je začela razgrinjati po februarski seji komisije za nadzor javnih financ, ko je Brigita Čokl, nova v. d. generalne direktorice ljubljanskega UKC, izdala, kako deluje utrjena koruptivna mreža, ki v Sloveniji zdravstvo finančno siromaši. Takrat je razkrila obsežen lobistični krog, ki preko zamejskih podjetij, vlade in predsednika države iz bolnišnic počrpa milijonske vsote davkoplačevalskega denarja. Takrat sta bila omenjena tudi premier Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor.

“Ti ljudje so eni in isti ljudje – vam bom povedala pa takole, čisto konkretno: če ne dosežejo svojega, gredo naprej. Pridejo na urad za zamejce, če tam ne dosežejo, gredo v druge institucije, gredo do predsednika vlade in gredo do predsednika države,” je takrat na seji povedala Čoklova.