fbpx

[Video] Tako je v. d. generalne direktorice UKC Čoklova izdala tiste, ki izčrpavajo UKC in slovensko zdravstvo. Grozljivo: V mafijske posle vpletena tudi Cerar in Pahor.

Brigita Čokl (Foto: STA)

Zamejska podjetja lastnikov Mladine preko lobističnega kroga, v katerega naj bi bila vpletena tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor, iz zdravstvenega proračuna črpajo milijone evrov. To korupcijsko mrežo je na seji komisije za nadzor javnih financ razkrila nova v. d. generalne direktorice ljubljanskega kliničnega centra. Zamejska podjetja kupujejo pripomočke za en evro, nam pa jih prodajajo za štiri.

Brigita Čokl, nova v. d. generalne direktorice ljubljanskega UKC, je na torkovi seji komisije za nadzor javnih financ razkrila, kako deluje utrjena koruptivna mreža, ki v Sloveniji finančno siromaši zdravstvo. Razkrila je obsežen lobistični krog, ki preko zamejskih podjetij, vlade in predsednika države iz bolnišnic počrpa milijonske vsote davkoplačevalskega denarja.

“Ti ljudje so eni in isti ljudje – vam bom povedala pa takole, čisto konkretno -– če ne dosežejo svojega, gredo naprej. Pridejo na Urad za zamejce, če tam ne dosežejo, gredo v druge institucije, gredo do predsednika vlade in gredo do predsednika države,” je povedala Čoklova.

Lastniki Mladine preko zamejskega podjetja do milijonskih zaslužkov
Oktobra smo že pisali o vrtoglavi vsoti 196 milijonov evrov proračunskega denarja, ki jih je hčerinsko podjetje časnika Mladine Mark Medical počrpalo iz ljubljanskega kliničnega centra, kar je javno dostopno prek Supervizorja.

Janšo zanima, kaj bo naredila glede odtekanj denarja …
O omenjenem odtekanju denarja je na komisiji govoril tudi Janez Janša, predsednik SDS, ki je izpostavil, da so slovenske bolnišnice v zadnjih desetih letih 196 milijonov evrov namenile lastnikom Mladine. “196 milijonov evrov je šlo iz slovenskih bolnišnic nekemu podjetju, ki ima sedež v italijanski Gorici, ki ga večina Slovencev sploh ne pozna, nima nobene zveze z medicino,” ob tem pa je Čoklovi postavil vprašanje: “Ali boste kaj naredili za to, da se to spremeni?”

Poslanec SD Škoberne pa želi konkretna imena
“Mene pa zanima, kdo lahko pride k ministru, k predsedniku vlade, sploh če je to organizirano ena in ista skupina, in tako in drugače izsili svoj denar,” je Čoklovo spraševal poslanec SD Jan Škoberne in dodal: “Kdo so ti ljudje, za katere pravite, da jih z imenom in priimkom poznate?”

Čoklova s tem seznanjena dober mesec, ukrepov nobenih
“Ja, poglejte, to ni nobena skrivnost. Poglejte, bom rekla, kdo so voditelji posameznih organizacij in boste dobili imena takoj, brez problema,” mu je odgovorila Čoklova, ki je sicer sprva v vrtoglavo vsoto denarja, ki odteka, podvomila, saj se ji to zdi precej “neverjetna številka”.

A je takoj za tem dodala, da je seznanjena s tem, da obstaja podjetje v lasti zamejskih Slovencev, ki je na seznamu dobaviteljev, za kar je sama izvedela pred dobrim mesecem. Ob tem je izpostavila ime Erika Švaba, sicer direktorja podjetja Euroservis, in na glas vprašala: “Zakaj mi kot Republika Slovenija ob tem, ko vemo, recimo, za take zadeve, gospod Janša /…/ še vedno tako izdatno podpiramo tudi Slovence v zamejstvu?”

“Nekdo” v zamejstvu je zelo zelo dobro organiziran
Ob tem je Čoklova dodala, da so eno gospodarske, drugo po politične poti. V tej zadevi gre več kot očitno za zelo politično pot, saj – kot je navedla sama – poteka celo preko dveh prvih mož države: predsednika vlade in predsednika države. Čoklova je še povedala, da so “določeni ljudje v zamejstvu zelo, zelo dobro organizirani,” in kot pravi, je “imeti poklic zamejca pravzaprav zelo ugodna pozicija”.

Bo v. d. direktorice ukrepala?
Logično bi bilo, da bi na podlagi teh ukrepov sledile ovadbe vseh vpletenih, katerih imena v. d. generalne direktorice UKC očitno zelo dobro pozna. Toda tega Čoklova na seji ni napovedala. Napovedala je, da bo stvari sicer poskušala urediti, toda po njenem “ne smemo prelomiti strateških verig tam, kjer smo odvisni od posamezne zadeve”.

Anja Dangubič