fbpx

Krivca, ki sta potopila levo barko: Alenka Bratušek v zadrego najprej spravila Luko Mesca, nato še Marjana Šarca

Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Po pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo je na RTV Slovenija sledil pogovor s predsedniki opozicijskih strank. Če so na začetku vsi razen Zmaga Jelinčiča za vse skušali obesiti krivdo Janši in peti hvalospeve razpadli vladi Marjana Šarca, je temu konec naredila Bratuškova, ki je povedala, da je Janša vlado dobil tako rekoč kot darilo, ki sta mu ga dala Mesec in Šarec.

“Prej ste spraševala, kdaj se je naredil prelom,” je začela predsednica SAB Alenka Bratušek. “Zame, za stranko SAB se je prelom naredil, ko je Janez Janša sestavil vlado. Ampak roko na srce, je treba povedati, da je to vlado dobil tako rekoč kot darilo.”

“Levica nam je odtegnila podporo – edini levi možni opciji, ki smo jo po težkih mukah in trdih pogajanjih sestavili. Potem se je pa še gospod Šarec odločil in odstopil,” je uvodno petnajstminutno kimanje med voditelji levih opozicijskih strank v oddaji Pogovor z opozicijo s Tanjo Gobec prekinila Bratuškova.

Šarec ni bil zadovoljen s trditvami Bratuškove (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Pred tem so Marjan Šarec, Luka Mesec, Tanja Fajon in Bratuškova družno udarjali po desnosredinski vladi. Edini v opoziciji, ki je izpostavil, da je vlada Janeza Janše svoje delo v času epidemije opravila zelo dobro, je bil predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Ko je Gobčeva želela “krivdo” za nastanek Janševe vlade zvaliti na SMC in Desus, jo je Bratuškova zavrnila z besedami: “Seveda, ampak sta prestopili, ko [Šarčeve] vlade ni bilo več.”

Bratuškova za normalizacijo dela v DZ
Bratuškova je ob tem izpostavila, da so v SAB “že takrat predlagali, da sestavimo projektno vlado za določen čas, ki bi speljala točno določene projekte, pa pač nismo bili uslišani.” Šarcu in Mescu je ob trditvah Bratuškove postalo opazno neprijetno.

Tudi Mesec ni bil zadovoljen z napadi Bratuškove (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Predsednica SAB se je ob tem zavzela za normalizacijo dela v DZ. “Za 16 ur sej pa tudi roko na srce ni kriva samo koalicija.” Bolj direkten je bil Jelinčič, ki je izpostavil, da je za 16 ur dolge seje, kot je bila v primeru sprejetja PKP3, v večji meri odgovorna Levica. Ravno oni so zapravili kar 12 ur s konstantnimi proceduralnimi predlogi.

“V resnici nobeden od amandmajev opozicije do zdaj, kolikor jaz spremljam, niso bili sprejeti,” je zadeve komentirala Fajonova, ki je zastopala SD. S tem je pokazala tudi kako slabo spremlja, kajti amandmaji, ki jih je v preteklosti vložila SNS, ki je bila tudi edina opozicijska stranka, ki si je za to vzela čas, so bili sprejeti. SD, LMŠ in Levica so raje po medijih kritizirali, ničesar pa niso predlagali.

Ivan Šokić