fbpx

Krkovič: ”Ker ni bilo lustracije, se sodstvo lahko izrablja v politične namene”

Foto: Nova24TV

”Kaj bi se zgodilo, če naši vojaki ne bi odreagirali tako, kot so? Lahko smo videli, kako se je razplamtela vojna na Hrvaškem in v Bosni,” je bil na seji odbora za obrambo jasen nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. 

Že v uvodnem nagovoru na seji – kjer so razpravo namenili morebitni zlorabi sodstva v primeru sojenja Tonetu Krkoviču zaradi sestrelitve helikopterja v Rožni Dolini v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo – je Krkovič poudaril, da je slovensko sodstvo možno uporabljati v politične namene, ker se v Sloveniji ni zgodila lustracija. Dejal je, da je osamosvojitev za določene ljudi v samem vrhu nekaj umazanega in nepotrebnega. S tem se strinja tudi bivši minister Aleš Hojs, ki je dejal, da ne samo, da se želi osamosvojitev prikazati kot nepredmetno, agresorje se celo oprošča.

Vojne si niso želeli, so pa se aktivno borili
”Vojna v Sloveniji je bila. Agresor je bila tako imenovana ljudska armada, ki pa nikoli ni bila ljudska, ampak partijska,” 
je bil v nagovoru jasen Krkovič. Kot je pojasnil, si vojne takrat niso želeli niti je niso povzročili, so pa se aktivno borili. Na vojno so se po njegovem mnenju pripravljali kar 13 mesecev.

V primeru sestrelitve helikopterja ni šlo za sestrelitev posameznika, je poudaril Krkovič, pač pa za sestrelitev helikopterja kot bojnega sredstva nasprotnika. ”To ve vsaka kuharica,” je pripomnil brigadir.

Neposredni prenos seje odbora za obrambo si lahko v živo ogledate le na Novi24TV.

Na zatožni klopi sedijo napačni
Da bi na zatožno klop morali sesti drugi, pa je prepričan tudi Hojs. Na sodiščih bi po njegovem mnenju morali soditi tistim, ki so omogočili napad jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo, ter tiste, ki so omogočili razorožitev teritorialne obrambe.

Janez Janša: ”Kakšno sporočilo ljudem, ki so branili Slovenijo ob 25. obletnici osamosvojitve, je to, da procesirajo generala Toneta Krkoviča.”

Krkovič je le izvrševal ukaze
Janez Janša
je poudaril, da ukaz ni bil, da je potrebno streljati na vojake, pač pa na tehniko. Pred sestrelitvijo helikopterja je bilo namreč izdano povelje, da je potrebno odpirati ogenj iz vsega orožja na vse helikopterje JLA, ne glede na njihov položaj. ”Krkovič ni izdal povelja, temveč ga je le izvrševal. Ni mi jasno, zakaj se je zdaj znašel kot tarča, prav tako, kot se je znašel v procesu Patria,” je bil jasen prvak opozicije.

Kljub vsemu so se koalicijski in opozicijski člani odbora nazadnje poenotili okoli sklepa, s katerim so ministrstvo za obrambo pozvali, naj nudi potrebno podporo pripadnikom Teritorialne obrambe, delavcem upravnih organov za obrambo, in sicer tudi z dokumenti, ki zadevajo vojno za osamosvojitev Slovenije, poroča STA.

M. G.