fbpx

[VIDEO] Krkovič: Osamosvojitvena vojna ni trajala 10 dni, začela se je z razorožitvijo slovenske vojske

Z leve proti desni - Tone Krkovič, Janez Janša in Igor Bavčar (foto: A. D.).

Ob 25-letnici deklaracije za mir so se na pogovornem omizju zbrali takratni minister za obrambo Janez Janša, takratni minister za notranje zadeve Igor Bavčar in poveljnik 1. specialne brigade MORiS Tone Krkovič. Vsi omenjeni so danes prepričani, da je šlo v resnici za deklaracijo proti slovenski vojski. “V tistih okoliščinah so bile največje težave tiste, ki smo si jih Slovenci povzročili sami med seboj,” je opozoril Igor Bavčar.

Mineva 25 let od podpisa deklaracije za mir, v kateri naj bi se pobudniki zavzemali za “Slovenijo kot suvereno, miroljubno državo, ki aktivno prispeva k svetovnemu miru, za Slovenijo brez vojske in vojaške industrije”.

Pučnik je deklaracijo za mir videl kot veleizdajo
“Prav je, da obudimo spomin tudi na težke spomine. Obletnica podpisa deklaracije za mir oziroma deklaracije za hitro enostransko razorožitev Slovenije je zagotovo takšna obletnica, ki si jo velja priklicati v spomin,” je opozoril eden izmed govornikov Janez Janša. Poudaril je, da brez poznavanja dogodkov izpred 25 let ne moremo razumeti tega, kar se dogaja danes.

“Podpisovanje deklaracije za mir je v bistvu ena od treh kampanj, s katerimi se je skušalo – ne le preprečiti odločitev za samostojno Slovenijo, ampak to odločitev tudi udejanjiti. Pučnik je to opredelil kot veleizdajo,” je še izpostavil Janša. “Če bi to deklaracijo podpisal kakšen podmladek kakšne stranke, bi bilo to za razumeti kot normalen del političnega dogajanja. Če pa to podpišejo štirje ljudje vrhovnega poveljstva, je to veleizdaja,” je bil še kritičen takratni obrambni minister.

Krkovič: Vojna za osamosvojitev ni trajala 10 dni …
Tone Krkovič je poudaril, da pozdravlja tako obeležitev. “Smo v obdobju 25. jubileja. Na žalost smo tudi preteklih 25 let veliko preveč pozornosti namenili “častnim obletnicam”. Narobe je, ker ne obeležujemo tistih drugih,” je bil kritičen.

Povedal je tudi, da so šli v Demosu potem, ko je elita razorožila slovensko vojsko, v ilegalno organizacijo. “Ta dva človeka” (Janez Janša in Igor Bavčar, op. a.) sta po njegovem “usoden tandem slovenske osamosvojitve”. “Vojna za osamosvojitev ni trajala 10 dni, začela se je z razorožitvijo vojske,” je poudaril Krkovič.

Mimo plebiscita ni mogla nobena politična stranka
V takratni slovenski politiki so bili ljudje soočeni z neko dvojnostjo. Obveza, ki je pritiskala na Slovenijo kot celoto, je bil plebiscit, je prepričan Igor Bavčar. Ta je bil po njegovem nek mejnik, mimo katerega ni mogla nobena politična stranka. “Takrat ni temu nihče želel odkrito nasprotovati. So se pa pojavljala prikrita delovanja,” je opozoril.

“Vendar neformalna partijska struktura ni imela več vpogleda v delovanje celotnega sistema varnostnih priprav,” je povedal. Poudaril je tudi, da so bili časi pred osamosvojitvijo težki časi. “Mednarodna situacija je bila tem težnjam izredno nenaklonjena, prav tako je opozicija vseskozi delovala proti,” je razkril tedanji notranji minister.

Deklaracija visoko na zastavi tistih, ki zavirajo svobodno Slovenijo
Po Bavčarjevih besedah se je deklaracijo za mir sprejemalo v zadnjih minutah. Sedaj, ko vidi vse te dokumente, na katere takrat ni bil pozoren, so ti njihovi koraki videti še toliko bolj uspešni. “V tistih okoliščinah so bile največje težave tiste, ki smo si jih Slovenci povzročili sami med seboj. V sodobnem času je deklaracija za mir visoko na zastavi tistih, ki ne pustijo, da bi Slovenija končno zaživela svobodno,” je svoj nagovor zaključil Bavčar.

N. K.