fbpx

Krkovič zahteva od ministra Erjavca urgenten odgovor zaradi iznakaženih značk Slovenske vojske s simboli JLA!

Foto: STA

Po odločitvi Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), da se na račun davkoplačevalskega denarja ob 50. obletnici TO izdela več tisoč priponk, ki poleg simbola Slovenske vojske vključujejo tudi komunistični simbol rdeče zvezde, se je Društvo Moris Kočevska Reka odločilo, da zaradi zlorabe znaka Slovenske vojske pristojnim institucijam poda prijavo. Ker zadeva v zvezi s prijavo že od junija stoji na mrtvi točki, se je Društvo Moris Kočevska Reka, katerega predsednik je BgGen Tone Krkovič, odločilo, da se obrne na obrambnega ministra Karla Erjavca in ga pozove, da v okviru svojih pristojnosti pozove Inšpektorat za obrambo Republike Slovenije, da v roku treh dni odgovori, kaj je bilo storjeno v zvezi s prijavo zlorabe znaka Slovenske vojske, ki je bila 7. junija letos posredovana glavnemu inšpektorju za obrambo mag. Romanu Zupancu.

Za poziv urgentnega odgovora na prijavo zlorabe znaka Slovenske vojske so se v Morisu odločili, ker se v štirih mesecih od prijave ni zgodilo nič, čeprav so organi inšpekcije dolžni preveriti navedbe, podane v prijavi. Ob tem so med drugim pripisali, da je v medijih videti polno alarmantnih novic o raznih paravojaških skupinah, ki se želijo samooskrbno organizirati, sami, ki pa v skladu s svojim statutom in poslanstvom preko zakonitih sredstev opozarjajo in skušajo preprečiti zlorabo državnih simbolov (znaka Slovenske vojske), pa očitno niso vredni niti odgovora v pisni obliki.

Društvo je na Erjavca naslovilo direktno vprašanje, in sicer jih zanima, če bodo značke Slovenske vojske, iznakažene s simbolom agresorske JLA, delili s tiho privolitvijo ministrstva za obrambo dne 10. 10. 2018 na napovedani proslavi “50-letnica Teritorialne obrambe Slovenije” na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, na predvolilnem shodu nekega župana, in če zato inšpektorat ne reagira?

Foto: Moris

Reakcija na anomalije postala dolžnost društva
Spomnimo. Društvo Moris je na Inšpektorat Republike Slovenije za obrambo, pristojni inšpekcijski organ, podalo prijavo zlorabo znaka Slovenske vojske in izrazilo pričakovanje, da bo v skladu s pristojnostmi prišlo do ukrepanja zoper storilce, pri čemer so navedli, da ne vedo, ali gre zgolj za prekršek ali kaznivo dejanje. Ob tem so v društvu poudarili, da so se v skladu s statutom zavezali, da bodo skrbeli za avtentičnost prikazovanja dogodkov iz osamosvojitve in vojne za Slovenijo ter da bodo ob vsakih poskusih potvarjanja in omalovaževanja teh dogodkov dosledno reagirali, tudi javno. Potem ko je društvo leta 2017 s strani ministrstva za obrambo prejelo status delovanja v javnem interesu na področju vojnih veteranov in obrambe, je dolžnost tega postalo, da reagira na anomalije, ki prispevajo k potvarjanju zgodovine in uradnih državnih simbolov.

V utemeljitev prijave so med drugim zapisali: “Ponovno smo zaznali (tako kot v letu 2017), da se na simbolni ravni poskuša zanikati dejanski proces nastajanja Slovenske vojske z idejo, da gre za kontinuiteto Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije, ki je bila ustanovljena novembra 1968. To Teritorialno obrambo je z ukazom o premestitvi orožja v skladišče JLA, dne 16. maja 1990, razorožil tedanji politični vrh v času prevzemanja funkcij komaj izvoljene nove oblasti na prvih demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji. S tem zavrženim dejanjem se je zgodba z bivšo jugoslovansko-slovensko TO klavrno in nečastno zaključila. Celo takratni poveljujoči TO Socialistične republike Slovenije general Hočevar ni sam podpisal podpisal sramotnega ukaza za dejansko razorožitev TO in je dal to podpisati svojemu namestniku, sedaj že pokojnemu generalu Ožboltu, saj je vedel, kaj to pomeni.” 

Foto: Nova24TV

Predsednik Društva Moris, brigadni general Anton Krkovič, je med drugim poudaril, da bo moral nekdo odgovarjati za nedopustno spreminjanje uradnih insignacij Slovenske vojske. Ob tem pa je dodal, da če je vse lahko financiral podčastnik, zaposlen v Slovenski vojski, potem plače le niso tako nizke, kot je bilo mogoče zaslediti v javnosti. Na koncu so v društvu izrazili pričakovanje, da bo prišlo do ustreznih ukrepov in do zaščite uradnega znaka Slovenske vojske.

H. M.