fbpx

Krščanski forum SDS: Izvolitev Šarčeve vlade ni dober obet za strpno in ustvarjalno družbo

Foto: STA

Krščanski forum Slovenske demokratske stranke v svoji izjavi izraža zaskrbljenost zaradi nove vlade in negativnih trendov, saj vse kaže na to, da se odločbe ustavnega sodišča ne bodo uresničile niti pod novo vlado, prav tako pa jih skrbi vse bolj sovražna retorika s strani koalicijskih partnerjev, usmerjena proti kristjanom in Cerkvi, vse bolj pa tudi proti podjetnikom.

Pravijo, da “izvolitev vlade v vsaki demokratični državi praviloma pomeni velik dogodek ter obet za razvoj države in družbe. V slovenskem primeru žal lahko ugotovimo, da temu ni tako”. Skrb vzbujajoče dejstvo je namreč, da bo imela na novo vlado velik vpliv skrajna Levica, ki je znana po hudem verbalnem obračunavanju s Cerkvijo, vero in krščanstvom, v zadnjem času pa tudi s podjetniki. Opozarjajo tudi na vlogo Alenke Bratušek v novi vladni koaliciji, ki je leta 2013, kmalu po izvolitvi na funkcijo, hitro izkoristila priložnost za srečanje s papežem Frančiškom, kmalu zatem pa je zaostrila svojo proticerkveno retoriko.

Pritisk na svobodo govora in nespoštovanje odločb ustavnega sodišča se bosta pod novo vlado nadaljevala
V krščanskem forumu so resno zaskrbljeni tudi zaradi dejstva, da bo odslej ministrstvo za pravosodje delovalo pod vodstvom Socialnih demokratov, stranke, ki je pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, kar zagotovo ni dober obet za prihodnost. Skrb vzbujajoče je namreč, da se že zdaj prek sodišč vrši pregon na generalnega tajnika Slovenske škofovske konference Tadeja Strehovca in se tako krepi pritisk na svobodo govora. Izpostavljajo tudi sporno obsodbo duhovnika Franca Klopčiča s strani višjih sodnikov po tem, ko je bil ta že oproščen s strani sodnikov na prvi stopnji, ter dejstvo, da se po izpustitvi nedolžnega Milka Noviča na prostost zaradi varstva zakonitosti primer vrača v ponovno sojenje, namesto da bi se pristojni raje ukvarjali z iskanjem pravega morilca. Krščanski forum SDS prav tako opozarja na to, da se v državi še vedno ne spoštuje odločba ustavnega sodišča iz leta 2014, ki ureja financiranje zasebnih šol, niti ni znamenj, da bi lahko bila uresničena v mandatu nove vlade.

Nujen je odziv Slovenske škofovske konference in vseh civilnodružbenih organizacij
Krščanski forum SDS se tako upravičeno boji, da kristjani in državljanke ter državljani Slovenije na splošno ne moremo računati na življenje v družbi, kjer bodo strpnost, svoboda izražanja, medsebojno spoštovanje in razvoj vrednote. Krščanski forum tako poziva Slovensko škofovsko konferenco in vse civilnodružbene organizacije, da vladi postavijo jasne zahteve glede spoštovanja načel vladavine prava, saj je bilo dovolj družbenega eksperimentiranja in ideološko motivirane nestrpnosti proti Cerkvi in kristjanom.

J. Ž.