fbpx

Kučan bo prodajo NLB, bankomata slovenske levice, dovolil šele leta 2022, ko bo prišlo do zamenjave generacij na politični levici

Milan Kučan (Foto: STA)

Časnik Finance je v ponedeljek razkril, da se je težko pričakovana prodaja Nove ljubljanske banke znova prestavila, tokrat za nadaljnjih pet let. Bojda tega na ministrstvu za finance niso zanikali, naj bi pa pristojna ministrica Mateja Vraničar Erman v Bruslju prihodnji teden evropsko komisarko za konkurenčnost, Margrethe Vestager, uradno zaprosila za odlog prodaje NLB. Kot poroča Požareport, to ni naključje: leta 2022 naj bi bile načrtovane parlamentarne in predsedniške volitve, po katerih naj bi prišlo do zamenjave generacij znotraj slovenske politike. Takrat naj bi se Borut Pahor umaknil v tujino, Milan Kučan pa bo takrat star že 81 let. Tega leta naj bi bila dokončno končana slovenska tranzicija.

Leta 2022 naj bi po pisanju Požareporta prišlo do resnične zamenjave generacij na levici, za stolček predsednika stranke SD pa se bosta potegovala Borut Jamnik (vplivni predsednik Modre zavarovalnice) in Matjaž Nemec.Takrat bo lahko prodana NLB, za katero velja, da je še vedno ožilje slovenske tranzicije in da je nikoli ni vodil nihče s slovenske politične desnice. Niti takrat, ko sta državo formalno vodili Bajukova in Janševa vlada. Kot poudarja Bojan Požar, je v slovenskem političnem prostoru tako, da kdor obvladuje NLB, obvladuje tudi Slovenijo.

Požareport še navaja, da so mu znanci na levi politični opciji potrdili, kako vpliven ostaja Milan Kučan, aktualni predsednik vlade Miro Cerar pa naj bi bil samo lutka v primežu stricev iz ozadja. Če je Cerar brez svoje politične agende, Požar trdi, da je v resnici sploh ne potrebuje, ker je sklenil pakt, na podlagi katerega resnično vladanje prepušča drugim, sam pa je v zameno za to obdržal formalno funkcijo predsednika vlade.

Za prevzem oblasti bi angažiral tudi spornega Jankovića
Obstajal naj bi tudi spor med Milanom Kučanom in Borutom Pahorjem, zato nekdanji predsednik države predvsem dela v tej smeri, da bi mu uspelo Social demokrate prepričati, naj aktualnega predsednika ne podprejo na jesenskih volitvah. Tako naj bi znotraj Kučanovega ožjega kroga že padla tudi odločitev, da se na parlamentarnih volitvah angažira nov obraz, če Miro Cerar ali Dejan Židan ne bosta imela dovolj javne podpore, da bi zmagala. Janezu Janši pa bi vrnitev na oblast v Murglah v skrajnem primeru poskušali preprečiti celo z vrnitvijo Zorana Jankovića.

Foto: STA

Foto: STA

Požareport piše tudi o politični dediščini, o kateri razmišlja osiveli zadnji predsednik slovenske komunistične partije. Zato naj bi se Milan Kučan (do)končno odločil za lansiranje svoje neokusno prirejene (avto)biografske knjige Prvi predsednik (avtorja Boža Repeta) in zato naj bi ob minuli 25. obletnici osamosvojitve toliko svoje energije vložil tudi v brezkompromisno prevzemanje osamosvojitvenih zaslug – iz rok drugih ključnih akterjev osamosvajanja, predvsem Janše in desnice. Kot naj bi Požar še izvedel iz svojih virov na levici, naj bi Kučan to počel celo na račun Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

L. S.