Kučan je pisateljsko ustavo po udbovsko poznal že deset dni pred izidom: Komuniste motilo, da v njej ni omembe delavskega razreda in socialističnega samoupravljanja

Milan Kučan. (Foto: Nova24TV).

Na javni tribuni v Cankarjevem domu so bile 25. aprila 1988 slovenski javnosti prvič predstavljene Teze za Ustavo Republike Slovenije, ki so bile objavljene v tematski številki Časopisa za kritiko znanosti pod naslovom Gradivo za slovensko ustavo.

Ta ustavni osnutek je v zgodovini slovenske ustavnosti postal znan pod imenom pisateljska ustava. Ob obletnici tega dogodka je bila v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve v Ljubljani okrogla miza, na kateri sta nastopila eden glavnih soavtorjev pisateljske ustave Peter Jambrek in zgodovinar ter predsednik Združenja za slovensko besedo Stane Granda. Pogovor je povezoval zgodovinar Metod Berlec.

Pisateljska ustava je razburila komuniste
Jambrek je ob tem izpostavil, da CK ZKS ni bilo všeč, da pisateljska ustava ne govori o Jugoslaviji, pritoževali so se, da v ustavi ni omembe delavskega razreda in socialističnega samoupravljanja. Opozoril je tudi, da je Milan Kučan kritiziral pisateljsko ustavo, še preden sta jo Janša in Bavčar objavila v Časopisu za kritiko znanosti 25. aprila 1988. Predsednik centralnega komiteja (Milan Kučan) je namreč na znamenitem sestanku načelnikov uprav za notranje zadeve, na razširjenem kolegiju RSNZ v Tacnu 15. aprila dejal: “Na koncu se čuti nekaj slovenskih pisateljev in njim pridruženih članov pristojnih za to, da napišejo novo ustavo. Tu gre za tipično meščansko ustavo, ki je slabša od Čosićeve, kajti Ćosićeva je sicer meščanska, ampak ostaja vsaj z eno nogo znotraj socializma in znotraj Jugoslavije. Ti naši pa ne govorijo niti o Jugoslaviji, niti o socializmu, niti o osvobodilni fronti. Ampak govorijo o naravni pravici slovenskega naroda, da, izhajajoč iz neodtuljivih pravic človeka, naredijo družbo po svoji oziroma po Bučarjevi meri.” Se pravi, da je bil Kučan s pomočjo Udbe podrobno in predčasno, se pravi še pred izidom, obveščen, kaj piše v t. i. pisateljski ustavi.

Kučan je ob tem dejal še: “Mi pravzaprav politične kulture nimamo in če se to fašistoidno maniro, ki se kaže skozi omenjeno pisanje, skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru – če tega ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931.”

Takratni socialistični sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl pa je zaključil sestanek z naslednjimi besedami: “Mislim, da je po tem nastopu v bistvu razložen program slovenskih komunistov, kako situacijo reševati. Tovariš predsednik, ker smo to snemali, te prosimo za dovoljenje, da magnetogram pošljemo za osebno rabo vsem tu prisotnim, ker si gotovo niso uspeli vsega zapisati.”

Preboj so naredili kritični intelektualci
No, naj ob tem dodamo samo še to, kar je po Jambreku bistveno: “Preboja iz začaranih krogov starega režima in njegove lažne ustavnosti niso izvedli pravniki in politiki v službi tedanje oblasti, ampak kritični javni intelektualci – pesniki, pisatelji ter nekaj sociologov in pravnikov. /…/ Za ustvarjanje nove slovenske ustavnosti in državnosti je bilo leta 1987 in 1988 potrebno izstopiti iz krogov oblasti.”

demokracija.si

 • ljubinica

  “Ti nasi pa ne govorijo niti o Jugoslaviji niti o socializmu niti o osvobodilni fronti.”
  To je Kucan se danes. Slovenija mu ni “intimna opcija”. Zato vlacijo v Slovenijo Balkance, hocejo “novo Jugo” v Sloveniji, sovrazijo Srednjo Evropo oziroma Visegrajce + Avstrijo. Zato taka propaganda “socializma” in rdece orgije ob konce aprila ….

  • dob

   kučan je parazit.
   Ne zna drugače živeti kot da parazitira. Izraze “gradualnost” in “tranzicija” si je izmislil zato, da nas je speljal v krogu nazaj v SFRJ.

   • Franc Šink

    Pa ja ne misliš resno. Kaj ni gradualnost Razvrščanje npr ljudi, predmetov, stvari…..?

    • dob

     Ne pozabi na razvrščanje tujega denarja (preporazdeljevanje), kar je najpomembnejša naloga kučanovega komunizma.
     Ali kot bi rekel Luka Mesec: denarja je dovolj, le porazdeliti ga je treba pravilno.

     O delu in ustvarjalnosti ni rekel nobene.

 • Sredina

  Ne gre brez njih Nora24 ane? hahah

  • Capi

   Ne!! Vsak dan je treba ponavljati kurćanove misli in besede, da se narod zbudi iz socialističnega sanjarjenja…….

   • primsek

    in se zatekati v varno naročje Noriškega kraljestva in častiti tamkajšnjega viteza psihotičnega pogleda in puklastega šiptarskega duha

    • Franc Šink

     Tudi ti boš puklast če se srečava.Od batina.

     • Miro

      hahahah…..

    • Capi

     Primšek, zalet se v svojo rit, če ti rata boš lahko celo umetnik sodobnega časa

  • Franc Šink

   A si ti peder, ali pa transseksualec.

   • Miro

    te majo v cerkvi najraje, če ni takih pod 12 let

 • noričan

  Torej je moral nekdo od tvorcev poročati Kučanu. jambrek, komunajzar in SDS, se mi zdi za to najbolj primeren, ali pa Rupel Izdajalec Ciaš, nazadnje SDS, on je vedno ovajal in kupčeval s podatki.Nasploh je med SDS največ ovaduhov in udbašev, od Drobniča do Brezigarjeve, Janša in Gorenak Piškotek pa sta itak ovajal po službeni dolžnosti, en kot obramboslovec, drugi kot miličniški,javljala udbi podatke o dijakih, ki sta jih učila, o miličniških kadetih, ki sta jih ustrahovala in zapeljevala, o vsem. SDS =udba na kvadrat

 • joza joza13

  KRTAČA 20 je pod enim drugim naslovom zapisal naslednje besede:

  “Dol zaprimo tole posranijo od Slovenije pa nazaj v Jugoslavijo pa klere za zid. Basta.”

  Ničvredni provokator – balkanski…

  • xtc

   Hvala bogu,nikoli več.
   Zelo smo lahko veseli ,da so Hrčki med nasmi in Srbi-ti ne bodo nikoli več v Yugi tako,da so sanje teh idotov pokopane za večno.

 • xtc

  kučan komunist in Udbaš je glavni problem Slovenije z njegovo klapo,ko jih bo tujina zaradi finančnega zloma demontirala z oblasti,bo država hitro napredovala.

 • milanček

  a je ta komunajzarski stvor še živ, skrajni čas je, da gauzne!!!

 • črnaovca

  So tudi med pisatelji udbaši ki so izdajali’

  • Franc Šink

   Pa to so vaši !!!!! Hvala bogu da jih nobeden ne bere več.

 • Miro

  kakšen barabin tale Milan….kaj vse je leta 1988 počel…. in to samo pred 30 leti…. kot bi bilo včeraj

  • joza joza13

   O, spet tunnek?

 • Caetano

  Komunisti prezirajo človekove svoboščine in ljubša jim je celo Velika Srbija, kot pa samostojna Slovenija. Načrti CK KPS so bili s pomočjo Ertla in udbe zatreti demokratične tendence. Niso pa jim šle na roko mednarodne okoliščine razpadanja komunizma, notranja politična in ekonomska kriza v Jugoslaviji. Vseeno so pa tudi leta 1991 Kučan in njegovi sodelavci kolaborirali z JLA in Markovičem in po drugi strani tudi z Miloševičem in Čošičem, v cilju onemogočiti osamosvojitev oz. potem prave osamosvojitelje izpodriniti s svojim zaplotniškim in izdajalskim mešetarjenjem.

 • Miro

  bilo bi lepo če bi gospod Kučan še enkrat kandidiral za predsednika države

  • joza joza13

   Ja, fsjn bi bilo tudi, če bi ti Tona po stopnicah padel…

 • Ana Job

  Kurćan je za Slovenijo nevarnejši od kuge!

 • Ana Job

  Kurćan vlada, narod strada!

 • VERRZIFIKATOR

  Mile Pravnik

  MOJA RAST

  Prvi sem pisateljsko ustavo
  pred nastankom njenim že prebiral,
  jo seciral in iz nje pobiral,
  kar za kazensko bilo bi pravo.

  Prvi člene njene sem določil
  kot kaznive in protidržavne,
  jih kot revolucionarno pravne
  isti hip tovarišem predočil.

  Dobro člene vse sem preštudiral
  in pobral iz njih vse uporabno,
  spisal sam sem knjigo nepozabno,
  ne da iz ustave bi kopiral.

  Delo moje ni kak plagiat,
  je najkrajša knjiga to na svetu,
  najdete takisto jo na spletu:
  njen naslov: »Postal sem demokrat.«

  Branil v njej sem demokrata čast,
  ves postopek v knjigi sem predočil,
  kdaj med demokrate sem preskočil,
  ji dodal še tanjšo: »Moja rast«.

 • RATATA

  Ciril, sin partizana Cirila (s civilnim imenom Mitja), se že skoraj polnih osemindvajset let trudi iz ustave Republike Slovenije črtati slovenski narod.
  Socializem je zapisan v ustavo na način, da je RS socialna.
  V zvezi z oblastjo v RS pa ljudstvo ne ve prav dobro, da bi naj to OBLAST to LJUDSTVO izvajalo najprej NEPOSREDNO (1.) in šele nato Z VOLITVAMI(2.)

 • Miha

  Kučana naj ignorirajo, saj ga je čas povozil.

 • hribovc

  komunajzarji niso samo prirejal’ zgodovine, sfriziral’ so tud’ tekst ustave, pa bučarja tudi…
  lustracija.jih.še.čaka press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!