Kulturni steber levice Cankarjev dom nakazal več kot 5 milijonov evrov dominantnim levim medijem

Cankarjev dom je v preteklosti velikodušno financiral Petričevo Delo. (Foto: Škandal24/Twitter)

Cankarjev dom velja za kulturni center tranzicijske levice. V preteklih šestnajstih letih pa so velikodušno financirali tudi nekatere dominantne medije. Petričevo Delo je prejelo 2.522.553,39 evra, Petanov Dnevnik 492.435,92 evra, javni medij RTV Slovenija 1.772.485,42 evra, češki Pro plus (POP TV in Kanal A) 134.202,43 evra in Repovževa luksemburška Mladina 80.510,31 evra. V preteklosti pa se je s financiranjem Večera izkazala javna televizija RTV Slovenija, ki je štajerskemu mediju nakazala 331.869,31 evra v preteklih šestnajstih letih. Spodaj si lahko ogledate odgovore Cankarjevega doma na naše vprašanje, odziv RTV Slovenije še čakamo.

Cankarjev dom velja za največje kulturno središče Slovenije. Velja pa tudi za kulturni steber tranzicijske levice. Dolgoletno ga je vodil večni kandidat za kulturnega ministra Mitja Rotovnik, sam član Socialnih demokratov in njihovega odbora za kulturo. Cankarjev dom je od leta 2003 do danes tudi nekaterim slovenskim dominantnim medijem nakazal skupno za 5.002.187,47 evra. Cankarjev dom lahko velikodušno deli svoja finančna sredstva, saj ima letni proračun težak med 8 do 10 milijonov evrov. Rekorder med zgoraj naštetimi mediji v lanskem letu je Petričevo Delo, ki je prejelo malce več kot 98 tisoč evrov.

Cankarjev dom je v času postavitve predstavljal enega izmed mejnikov arhitekture v bivšem režimu. V preteklosti je postal glavno kulturno središče za glasbene, gledališke, likovne in filmske predstave. S svojim vplivom pa so omogočili širjenje predvsem levo usmerjenih kulturnikov. Spomnimo se samo lahko, kakšen nekulturni sprejem so pripravili v preddverju Cankarjevega doma leta 2012 dr. Žigi Turku, ker v času druge Janševe vlade kultura ni imela samostojnega ministrskega resorja. Kultura pa predstavlja vsakoletni davkoplačevalski kolaž za imenovane predstavnike slovenske kulture, saj ji namenimo do 400 miljonov evrov vsako leto.

Medijske kritike v Dnevniku, Delu in Mladini so veliko bolj prijazne ob velikodušnih donacijah Cankarjevega doma
Zgoraj našteti dominantni mediji pa se imajo tudi za najbolj pomembne kulturne reference v Sloveniji. S svojimi prijaznimi ali ostrimi kritikami lahko vplivajo na uspešnost kulturnega dogodka. Velikodušno financiranje medijev RTV Slovenija, POP TV/ Kanal A, Delo, Dnevnik in Mladina jih spodbudi, da objavljajo prijazne članke o Cankarjevem domu. Njihovi kritiki pa velikokrat pohvalijo kulturno usmeritev Cankarjevega doma.

Tranzicijskim levim medijem je Cankarjev dom v preteklih šestnajstih letih namenil 5 milijonov evrov svojih sredstev. (Foto: STA)

RTV Slovenija velikodušno financira Haklov Večer, štajerski časopis dobil že 331.869,31 evra
Mariborski časnik Večer pa je odlično zapisan pri finančnikih na RTV Slovenija. V preteklih šestnajstih letih je javni medij nakazal sedaj Haklovemu Večeru 331.869,31 evra. Zato je veliko bolj razumljiva situacija ob morebitnem ustoličenju Janševe vlade, saj vsi ti mediji ne morejo preživeti brez pomoči davkoplačevalskega denarja. Ne glede na to, da so vsi mediji izključno v zasebni lasti domačih ali tujih lastnikov. 

Spodaj si lahko ogledate vse tabele naštetih medijev, ki so prejeli velikodušne finančne donacije Cankarjevega doma in RTV Slovenija.

 

Finančni podatki iz finančnega poročila Cankarjevega doma v letu 2018. (Foto: Posnetek zaslona/Cankarjev dom)

 

Vprašanje za Cankarjev dom glede financiranja nekaterih slovenskih levih medijev:

1. Zakaj ste v letu 2019 namenili 98 tisoč evrov časopisu Delo?
Za oglaševanje prireditev in dogodkov; večinoma v obliki celostranskega mesečnega koledarja prireditev in tedenskih napovednikov dogodkov. Delovanje Cankarjevega doma je (za razliko od drugih primerljivih javnih zavodov s področja kulture) približno 45% odvisno od lastnih prihodkov (prodaje vstopnic, tržne dejavnosti, sponzorskih sredstev …), kar pomeni, da je potrebno sredstva nameniti tudi za oglaševanje prireditev – z namenom čim boljše prodaje vstopnic. V letu 2019 se je v CD zvrstilo 2.321 umetniških in kongresno-komercialnih dogodkov. V obliki napovednikov smo vse objavljali v obeh slovenskih dnevnih časopisih z največjim dosegom (Delo in Dnevnik). Preračunano na 1 prireditev je tako znesek za oglaševanje v Delu znašal približno 42 EUR na prireditev. Cankarjev dom v Delu  najavlja tudi vse partnerske prireditve, kot so koncerti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Orkestra Slovenske filharmonije. Tudi te objave so vštete v naveden znesek.
2. Ali pričakujete, da z financiranjem v preteklosti Mladine, Dela, Dnevnika, RTV SLO in POP TV pričakujete od njih, da bo pozitivno poročal o vašem delu?
Ne. Medijev ne financiramo, ampak plačujemo storitve, ki se nanašajo oglaševanje oz. na napovedi dogodkov, ne pa tudi na njihovo kritiško vrednotenje.
3. Ali pričakujete, da boste zaradi vašega financiranje zgoraj naštetih slovenskih medijev pričakujete, da vaše kulturne dogodke ocenjujejo pozitivno?
Ne. Analiza kritiških zapisov v teh medijih to dokazuje. Ravno nasprotno: Cankarjev dom se zavzema za avtonomijo umetnosti in kritiškega pisanja o njej, kar pomeni, da pisec svobodno vrednoti umetniško delo izključno na podlagi strokovnih kriterijev.
4. Kaj so bili glavni kriteriji, da ste financirali nekatere slovenske medije?
Za oglaševanje oz. napovedi dogodkov se odločamo glede na doseg medija in glede na visoko branost med ljubitelji kulture (po raziskavi Mediane (Vir TGI Mediana, obdobje 2018/II-2019/I) od 245.000 rednih obiskovalcev kulturnih prireditev oz. ustanov v Sloveniji jih eno tretjino nagovorimo ravno v Delu).

Luka Perš

 • Antonius

  Ne dvomimo! Če ne jutri pa zagotovo ob rebalansu proračuna. Tudi Cankarjev dom bo odkril, kako težko je med hujšanjem veliko potrebo opravljati.

  • VERZIFIKATOR

   Domen Cankar

   JAVNI DENAR

   Možno v Šentflorjanski le deželi
   je, da se držijo polne vreče,
   pa denar še vedno vanje meče
   se na črti frontni levi celi.

   Cankar pravijo, da je nakazal
   dva milijona za preteklo delo.
   dajte, no, saj lažejo debelo,
   le kako bi on denar kak zmazal?

   Res je, Cankar vsak večer podpira
   z dnevnim izkupičkom še mladino,
   da utópil bi si bolečino,
   ker se stari svet mu v nič podira.

   To v deželi znani Šentflorjanski
   na tem svetu je samo mogoče,
   ko na frontni črti levi vroče
   je že kot v puščavi marokanski.

   Je iznašel Cankar takšno nišo,
   da po novem vsaka stara cipa
   javni le lahko denar otipa,
   ki se steka v rdečo javno hišo.

   Rednega denarja ker pritoka
   kmalu več ne bo, kar je na dlani,
   ena javna hiša drugo hrani,
   trop ponujevalk pa vse bolj stoka.

   Možno v Šentflorjanski le deželi
   to je, kar pri njih se zdaj dogaja,
   bržčas nova bo pocestna vstaja
   za pravico: kradi, vzemi, deli.

   Silna vstaja se v deželi vname,
   ko denarček javni bo presahnil,
   javne hiše pred bankrot s tem pahnil,
   in ostale cipe bodo same.

 • CorviRus

  Za navadne smrtnike pa se gre Finančna uprava igrico “Vklopi razum, zahtevaj račun !”
  Ženska na tržnici mora poročat Finančni upravi za vsak šopek peteršilja, ki ga proda, gostinski lokalček za vsak kofetek, ki ga postreže……… potem pa Finančna uprava takole deli bonbončke:
  https://www.fu.gov.si/o_financni_upravi/nagradna_igra_vklopi_razum_zahtevaj_racun/novica/znani_nagrajenci_4_zrebanja_nagradne_igre_vklopi_razum_zahtevaj_racun_za_leto_2019_9686/
  Od kje Cankarjevemu domu milijoni evrov, da jih lahko deli ?
  Od svojih prihrankov ?

  • Simon Rožič

   …to je kulturni EUR, vendar! …pa ne samo ta, saj davčni zavezanci
   plačujemo kar zajeten kos tortice iz proračuna prav Cankarjevemu
   kurbišču, ki potem razdeli radodarno “sredstva” med “ta glavne”
   “ta rdeče” presstitutke, oziroma njihove zvodnike….in krog je zaključen
   vse tja do Murgelj in nazaj!

   • pupa

    To je kulturni kriminal, ki ga navadni smrtniki ne razumejo, tako kot ne razumejo kulturnikov in njihovih degradiranih početij in izražanj (Štomajer, garaža, psi………).

 • Amerikanc

  “Petriča” je včeraj srčni infarkt, je bilo po TV; ga je sin komaj rešil. Z oživljanjem.

 • Andrej

  Od kje se finansirata CD in RTV? Če se slučajno iz ministrstva za kulturo, torej iz državnih jasli, bi se morali vstajniki in levaški “protisovražniki” zbrati zato, da protestirajo proti neupravičenemu prelivanju denarja. Če plačujemo RTV prispevek (ga moram) na računu piše, da gre za RTV naročnino in NE za Mladino. Če nam od plače trgajo za kulturo to NI za privat Delo. Kako, da tukaj sejalci strahu ne protestirajo? Aja, denar gre njim.

  • CorviRus

   Zelo mogoče, da gre tudi tule za pranje denarja. ( N. pr. župan CD-ju, CD naprej…..)

 • Black_hawk

  Država cela v razsulu, a denarjs za te stvari kolikor hočeš..

 • marker

  Kulturnemu ministrstvu odvzeti 50% proračunskega denarja, da ne bo delilo denar režimskim medijem.

 • dare326

  Luka Perš želi na vsak način podtakniti CD financiranje MSM medijev. Plačevanje objav pač ni financiranje. Če bi imeli na Novi24 sposobne komercialiste, bi tudi vi oglaševali spored predstav v CD.
  Sem redni obiskovalec CD.

  • centurion

   “Kulturni steber levice Cankarjev dom nakazal več kot 5 milijonov evrov dominantnim levim medijem”
   5.000.000€€€ za medije.

   5.000.000€€€
   Ne razumeš številke ali kaj??

   • dare326

    Za DELO 2.522 mio v 17 letih. Okroglo 12.400 € mesečno ali cca 410 €/dan. Za objavljanje sporeda v CD. Objavi vsak dan osmrtnico in boš videl koliko to stane. Verjetno si delal isto šolo kot Matjaž Nemec.

    • centurion

     Kdo pa bere Delo in ali ga bere zaradi
     objav sporeda CD?
     V dobi elektronskih medijev??
     Si pa ti Šarčeva šola.
     S popravci.

 • Van Der Waals

  ”oglaševanje” cankarjevega doma! zgleda kot da se samo levičarji kulturno udeležujejo ostali pa ne!

 • centurion

  Cankarjev dom je postal hram LGBT,
  pasjih princes, defeknih dabraničev,
  balkanskih magnificov, rdečih kriminalcev.
  Skratk-BEZNICA, ki bi jo treba, ko je poln,
  deratizirati in razstreliti.
  Amen.

 • Hribouc

  Slovenija, resnična vukojebina lopovov in tatov in politkriminalcev!

 • Hribouc

  Kako to, da ni nakazal niti enega samega Eura Demokraciji, kaj?
  A to zastopite?
  Kako se imenuje ta monstrum Rdeča Slovenija?

  In ministront, lepo vzgojeni udbokučanist Šarac, ki je prepovedoval državnim firmam oglaševanje v Demokraciji?
  APARTHAJD, SEGREGACIJA IN ZATIRANJE!
  Koliko je še korakov do likvidacij in masovnega ubijanja?
  EDEN SAM:
  Kaj je še Človek v Udbokučanizmu?
  Ni vreden imena pes!

 • Vlado77

  Kultura porablja denar za vzdrževanje dominatnih medijev ,ki so izključno levo naravnani. Mladina bi ne izhajala, če se nebi napajali iz žilnih opornic in kdo ve še kaj kar je povezano s zdravstvom -na račun bolnikov. Pri tem ji pomaga če CD, ker mu uspe dobiti od proračuna preveč denarja. Vse to plačamo vsi mi. Na enak način dobijo denar ultra levi prek nekih nevladnih organizacij in od proračuna-In zakaj? Da organizirajo shode sovraštva proti legalni vladi samo zato ,ker ni po njenem okusu. Nujno bo potrebno vse to prevetriti. Absurdno je , da oblast plačuje organizacije ( leve) ,ki potem pljuvajo po njej- ker pač ni leva. Ker ma CD viška denarja ga tala levo nastrojenim medijem. Sam CD očitno ne bi preživel brez državnega denarja

 • Unikatna

  Zato pa gre k vragu slovenska kultura…zajedalci uničujejo še tisto kar ne bi smeli…