fbpx

Slovensko-ukrajinsko kulturno društvo sta izkoristila za podle politične namene

Članica društva Inna Demchenko Fröhlich (Foto: FB)

Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec sta v imenu Slovensko-ukrajinskega kulturnega društva Ljubljana Kyjiv, ki ga ne zastopata in tudi ne bi smela v njegovem imenu komunicirati, podala izjavo, da podpora društva na sredinem shodu v podporo Ukrajini ni imela soglasja soustanoviteljev. Zakon o društvih je namreč jasen, kdo društvo zastopa in vodi, nenavadna izjava omenjenih članov pa je še ena nepotrebna akcija, ki ruši enotnost, ko je ta najbolj potrebna. 

Ruskemu diktatorju Vladimirju Putinu se verjetno veselo godi, ko vidi, da je v Sloveniji zasejal peto kolono, ki v času krvave vojne ruši enotnost boja za svobodno Ukrajino in konec spopadov.

Dobronameren sredin shod s številno udeležbo ukrajinske diaspore, med katero je bilo veliko mladih in zaskrbljenih študentov, kulturnih društev, ukrajinske ambasade in drugih prijateljev Ukrajine sta pokvarila dva posameznika Slovensko-ukrajinskega kulturnega društva Ljubljana Kyjiv, ki se nista strinjala, da je predsednik Andrija Hevka sodeloval na dogodku, kjer so bili prisotni tudi slovenski politiki.

Izkoriščanje vojn v politično strankarske namene?
Pri tem je najbolj zbodla trditev, da ne podpirajo izkoriščanje tragedij in vojn v politično strankarske namene. Za božjo voljo, kot da bi poslušali levičarske stranke KUL, za katere je znano, da so se dolga leta klanjali interesom Moskve in iz rok vojnega zločinca prejemali priznanja. Trenutno se cel svet intenzivno ukvarja, da bi enotno pomagali napadeni Ukrajini in ustavili zločinca, pri tem pa največji delež igra prav politika, ki vlaga neizmerne napore za končanje agonije in pomoč napadeni strani. Ogromno delo je pri tem odigrala tudi slovenska vlada, ki aktivno rešuje situacijo, še posebej z izkušnjami predsednika Janeza Janše iz osamosvojitvene vojne, ko je Slovenijo napadla nekoč ena največjih armad v Evropi, katero smo tudi uspešno premagali.

Če je to politizacija vojne v politične namene, potem je lahko tiste, ki so to izrekli pošteno sram, ker rušijo dobronamerne napore in sami iz tega delajo politične zdrahe. To smo namreč lahko slišali predvsem iz ust predstavnikov leve opozicije, žalostno pa je, da sta te besede posvojila tudi člana kulturnega društva Ljubljana Kyjiv Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec. Njun zapis na Facebooku zagotovo ni v interesu Ukrajine, poleg tega pa sta še izrabila ime društva, v imenu katerega ne bi smela komunicirati, saj je za to pooblaščen predsednik, ki društvo tudi predstavlja navzven in v njegovem imenu odgovarja. Izjave predsednika Hevke še nismo dobili in jo bomo objavili takoj, ko jo dobimo.

Sara Kovač