fbpx

Avantgarda delavskega razreda si je izborila najbolj elitne lokacije ob vodah

Tudi Vila Prešeren že nekaj časa ni več v državni lasti (Foto: Facebook)

Partijska svoboda je seveda videti tako, da si je avantgarda delavskega razreda priborila in se še bori za najbolj elitne lokacije ob vodah oziroma vsaj s pogledom na vodo. Nasprotniki novele zakona o vodah se (povsem neupravičeno) bojijo, da se jim bo onemogočilo dostop do obal voda, da se bodo obale privatizirale in postale nedostopne – a resnici na ljubo, so si najboljše dele obale že privatizirali lastniki prestižnih vil, pripadniki in prijatelji prejšnjih vlad, katerim je bil tudi s pomočjo prejšnje ureditve, omogočen ne le nakup, pač pa tudi gradnja ob vodi. Žal po novem zakonu to ne bo več mogoče, zato je nasprotovanje leve opozicije razumljivo.

Tako kot vila nekdanjega poslanca LDS Toneta Anderliča zbuja pozornost v najlepšem delu Strunjana – njen tretjinski lastnik je pod ugodnimi pogoji postal že pred leti – zbuja pozornost tudi prenovljena in prostorna hiša nekdanjega ministra za zdravje, Boruta Miklavčiča, v starem mestnem jedru Pirana. Potem je tu še obnovljena rdeča hiša, tik ob teniškem igrišču v Strunjanu, v katero je desetletja redno zahajal najbolj znan oznovski oficir Mitja Ribičič s svojo družino. Sedaj je njen lastnik eden izmed treh Ribičičevih sinov. V naselju Malija nad Izolo si je postavila hišo Andreja Rihter, poslanka Socialnih demokratov, sicer pa nekdanja ministrica za kulturo v vladi Janeza Drnovška in Toneta Ropa. V njeni neposredni bližini živi s svojo družino še Borut Šuklje, nekdanji veleposlanik v Beogradu in minister v Drnovškovih vladah, ki ima v svoji vili, obdani z visoko ograjo, agencijo za strateške študije.

Preberite še: Vrhunska blamaža poslanca Bandellija: Pred tovarno Anhovo agitiral proti zakonu o vodah, sam pa ima betonarno praktično ob vodi!

Na pobočju Vinjol v zaledju Portoroža, pa ima posestvo preizkušen kmet Gregor Golobič, ki se lahko na poti do portoroške marine, kjer je prej gospodaril njegov prijatelj Bojan Petan, ustavi na obisku še v stanovanjskem bloku sredi Lucije. V njem skupaj s svojim očetom namreč še vedno živi njegov ministrski kolega Patrik Vlačič, je pred leti našteval Reporter.  Zoran Thaler pa se je lahko razvajal v lepi vasici Padna, kjer je zgradil turistično kmetijo – posestvo je sicer že pred leti prodal. Zanimivo, Reporter prav danes piše o posestvu Bužekijan, največjem posestvu v slovenski Istri, ki je bilo nekoč kmetijsko zemljišče zaščiteno kot kulturna krajina. V času županovanja Brede Pečan je postalo zazidljivo, na njem pa je zraslo posestvo, ki je bilo sprva turistična kmetija. Tekom let je formalno zamenjalo več lastnikov, ves čas pa se je namigovalo, da za projektom stoji odvetnik Miro Senica, partner Katarine Kresal, ki je bila predsednica LDS in notranja ministrica. V tem tednu se je sicer pričelo sojenje Senici, prvi dami Vegrada Hildi Tovšak, tajnici odvetnika Olgi Zaviršek in direktorici podjetja Bužekijan Blanki Muster, v zadevi Delamaris.

Foto: Twitter

Kaj pa na Gorenjskem? Na Bledu je lastnik vile oziroma Belega dvora, tik nad Blejskim jezerom, Janez Škrabec, ki je sicer lastnik inženirske firme Riko. Vila je velika kar 741 kvadratnih metrov, parcela pa meri več kot 16 tisoč kvadratnih metrov. Tik nad jezerom si je prestižno vilo omislil tudi tranzicijski tajkun Igor Lah, ki je vilo prav tako kupil od države. Vila Prešeren je nekoč pripadla Ministrstvu za obrambo, od ministrstva jo je odkupil Bahtijar Bajrović oziroma Sportina, ki pa jo je nedolgo nazaj prodala Pokojninski družbi A, ki jo vodi Karmen Dietner, ki je sicer kot prva nadzornica SDH v navezavi z državnim sekretarjem iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, Damirjem Črnčecem, kadrovala v nadzornem svetu Telekoma Slovenije. In (vodni) krog se tako ponovno sklene.

Sara Bertoncelj