fbpx

Bo certifikatu LGBT prijazno na Fakultete za matematiko in fiziko UL sledilo še več certifikatov raznih ogroženih skupin?

Muslimani iz pakistanske študentske organizacije (foto: EPA)

Tik pred praznikom svetega Nikolaja so na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani študente razveselili z novico, da imajo kot prva od ljubljanskih fakultet, ki se ponašajo s certifikatom LGBT prijazno, tudi LGBT-koordinatorja. Na FMF smo poslali novinarska vprašanja, zanimalo nas je, kako so prišli na idejo o potrebi imetja ecrtifikata “LGBT prijazno”, ali so pripravljeni na enak način zaščititi tudi ostale takšne ali drugačne ranljive skupine, ter ali bi bile te skupine deležne enake obravnave kot so jo deležni pripadniki LGBT.

“Na pobudo Mestne občine Ljubljana leta 2016 je takratni študentski svet UL FMF predlagal, da fakulteta zaprosi za certifikat LGBT prijazno,” so nam sporočili iz tajništva Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

LGBT-koordinator na FMF, dr. Matjaž Konvalinka je drugače tudi sam homoseksualec, ki se je v intervjuju za Val 202, maja 2017 ponašal z dejstvom, da ima njegova hčerka dva očeta. “To, da ima moja hčerka dva očeta, zaenkrat ni bila oteževalna okoliščina. Glede šole so bile izkušnje zelo pozitivne,” je takrat povedal Konvalinka. “Z nadomestno materjo najine hčerke ohranjamo stike. V pogodbi tega nismo določali, a se nama to zdi prav.

“Sem LGBT koordinator na FMF. Če imaš kakšen predlog ali vprašanje, če potrebuješ podporo, nasvet glede avtiranja, pomoč, če imaš težave z družino, če si žrtev ali priča zmerjanja ali celo fizičnega nasilja, če naletiš na neprimeren odnos pri profesorju, asistentu ali drugem zaposlenem na fakulteti, se lahko oglasiš v moji pisarni,” piše na Konvalinkini spletni strani na FMF.

Na fakulteto se je vrinil LGBT aktivizem
Ker gre za očitno posiljevanje z LGBT aktivizmom v prostorih javne institucije, ki naj bi bila namenjena izobraževanju, nas je zanimalo tudi v kolikšnem času lahko pričakujemo, da bodo na FMF “zagotovili potreben certifikat in koordinatorja za kristjane, podpornike globalnega segrevanja, vegane, nasprotnike cepljenja, muslimane, visokorasle, levoroke, invalide, duševne bolnike, kadilce, ateiste, zagovornike komunizma, nasprotnike globalnega segrevanja, mesojede, podpornike cepljenja, zagovornike zdravega načina življenja, zasvojence z drogami, alkoholike, študente, ki prihajajo z območja t.i. “regije” nekdanje skupne države ter vse ostale ogrožene skupine, ki se jih na žalost nismo uspeli spomniti?”

Odgovor, ki smo ga prejeli iz tajništva je bil: “V kolikor se pojavi pobuda, bo UL FMF ustrezno ravnala.” To pomeni, da so na FMF pripravljeni sprejeti aktivizem vseh ostalih zainteresiranih skupin vkolikor obstaja pobuda.

V kolikor pobuda, dobrodošli tudi ostali
Na koncu nas je zanimalo še, ali bodo na FMF poskrbeli za enako obravnavo, ki so jo deležni pripadniki skupine LGBT, tudi za ostale ogrožene skupine. Odgovor, ki smo ga prejeli iz tajništva FMF je bil: “Seveda.” Prejeti odgovori so jasni. V kolikor bi se na FMF znašla skupina študentov, ki se na takšen ali drugačen način čuti ogrožene, zapostavljene, ali diskriminirane, je vse kar morajo narediti, da bo FMF ustrezno ukrepala, pritisniti na organe fakultete. Taka skupina bi morala najti organizacijo, ki podeljuje primeren certifikat, ki bi odseval identiteto njihove skupine.

Na Nova24TV bomo vsekakor z zanimanjem spremljali nadaljnje dogajanje na ljubljanski univerzi, ne samo na FMF. Nekoč je namreč veljalo, da so univerze namenjene izobraževanju, danes je vedno bolj očitno, da gre za trdnjave progresivnih aktivistov, ki na vsak način želijo v vse pore slovenske družbe vriniti homoseksualno agendo.

Ivan Šokić