fbpx

Medijski kontroli se ne bodo odrekli: KUL ima v načrtu kadrovanje na javni televiziji!

Natalija Gorščak (Foto: STA)

Koalicija KUL svoje lovke še naprej steguje po javni televiziji RTV Slovenija, istočasno pa s prstom kaže na aktualno vlado in njenega predsednika Janeza Janšo, češ da se vmešava v medije in si jih želi podrediti. Resnica pa je taka, da televizijo kadrovsko obvladuje predvsem stranka SD, kar se tudi v prihodnosti ne bo spremenilo – v načrtu naj bi namreč bilo, da se Natalijo Gorščak s položaja direktorice TV SLO premakne na položaj generalne direktorice, Igorju Kaduncu aprila namreč poteče mandat.

V četrtek, 30. decembra, naj bi po poročanju Požareporta na sedežu Socialnih demokratov (SD) v Ljubljani prišlo do pomembnega sestanka, ki je bil sklican na  pobudo Cirila Baškoviča. Po navedbi virov naj bi se sestali Baškovič, voditeljica stranke SD Tanja Fajon, generalni sekretar SD Dejan Levanič in direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Čeprav so želeli prikazati, da je šlo za neuradno prednovoletno srečanje, pa naj bi Gorščakova že postala KUL kandidatka za novo generalno direktorico RTV Slovenija.

Generalnemu direktorju javne televizije Igorju Kaduncu aprila letos poteče mandat. Že prihodnji ponedeljek pa bodo potekale volitve na seji programskega sveta RTV, ki ga vodi Ciril Baškovič. Baškoviča je na to mesto predlagala stranka SD, pa tudi sicer, po svojih besedah, velja za nepoboljšljivega levičarja. V času Jugoslavije je bil izvršni sekretar predsedstva Zveze komunistov Slovenije. Tja ga je, kot je povedal v intervjuju za Delo, povabil nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Spomnimo, ob svoji izvolitvi na mesto predsednika programskega sveta Baškovič ni skrival svojih pogledov. Dejal je, da mora predsednik služiti svetu, da bo čim bolj učinkovito deloval, ni pa predsednik dolžan zatajiti svojih subjektivnih stališč do problematike RTVS. Že ob izvolitvi je torej nakazal, da niti ne bo poskušal delovati nevtralno in objektivno. Programski svet sta pred njim vodila Janez Kocijančič in Jernej Pikalo, stranka SD je tako že lep čas pri koritu.

Ciril Baškovič (Foto: STA)

Na razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija so se prijavili trije kandidati, in sicer sedanji generalni direktor Igor Kadunc, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak in predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough iz kvote stranke SMC, ki so ga sicer, ob obeh neuspelih poskusih razrešitve Kadunca, omenjali kot kandidata za vršilca dolžnosti. Decembra je Danilo Tošič, ki je v 11-članskem nadzornem svetu član iz kvote SD, na seji nadzornega sveta RTV skušal doseči zamenjavo Graha Whatmougha, a so nadzorniki raje podprli prekinitev seje. Za izvolitev mora kandidat zbrati vsaj 15 glasov svetnikov, za zdaj pa naj bi, po poročanju nekaterih medijev, najbolje kazalo prav Gorščakovi. Situacija naj bi bila sicer dokaj odvisna od glasov dveh svetnikov na listi SMC, Petre Ložar in Roka Hodeja. Hodej se je sicer že pri glasovanju za Kadunčevo razresitev izkazal za nepredvisljivega, saj je svoj glas tik pred zdajci umaknil. Za Kadunčevo razrešitev je tako zmanjkal točno en glas. Če bo torek vsaj eden od njiju glasoval za kolega iz stranke SMC Whatmougha, bo ta postal novi generalni direktor RTV, sicer pa bo Kadunca zamenjala Natalija Gorščak, kandidatka stranke SD oziroma koalicije KUL.

Praktično vse ključne direktorske in uredniške funkcije znotraj sistema javne televizije bodo tako ostale v rokah koalicije KUL, čeprav ta glasno vzklika, da si želi predsednik vlade Janez Janša podrediti vse medije. Po vsej verjetnosti bodo sicer žrtvovali Kadunca in ga tokrat končno zamenjali, kar pa ne pomeni, da se bo kaj prida spremenilo. Gorščakova menda velja za še bolj politično zadrto od Kadunca, še danes pa se točno ne ve, kako ali zakaj je postala direktorica TV Slovenija. No, če se napoved uresniči in pride do položaja generalne direktorice, bo tokrat vsaj to precej bolj jasno.

Sara Kovač