fbpx

Najbolj seksistična izjava leta? Bodeča neža podeljena igralcu Emeršiču za izjavo, da so moški in ženske drugačni, ter da se ženske borijo za pravice, ki jih že imajo

Bojan Emeršič (Foto: STA)

Dežurne feministke so 8. leto zapored izbrale domnevno “seksistično izjavo leta”. Ta čast je letos pripadla gledališkemu in filmskemu igralcu ter televizijskemu voditelju Bojanu Emeršiču, ki si je drznil trditi, da so moški in ženske različni. V svoji “seksistični” izjavi je Emeršič izpostavil, da mu ni všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, saj se ženske borijo za pravice, ki jih že imajo. Moškemu je zaradi tega bila odvzeta njegova primarna vloga lovca, kar naj bi se po Emeršičevih trditvah poznalo tudi v spalnici.

“Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo,” je za Delovo prilogo Vikend, 24. januarja 2020 povedal slovenski gledališki in filmski igralec ter televizijski voditelj Bojan Emeršič.

“Izjava kaže na pomanjkljivo razumevanje tako enakosti med spoloma kot tudi prizadevanj žensk za enake možnosti in napeljuje, da borba za pravice žensk neposredno ogroža doživljanje (moške) spolnosti,” je v obrazložitvi, zakaj se Emeršičeva izjava klasificira kot primer seksizma zapisala komisija, ki so jo sestavljale Tjaša Pureber, Tanja Rener, Linn Julian Koletnik (včasih Anja), Samar Zughool in Tea Hvala.

Škandalozna izjava: Emeršič trdil, da obstajata dva spola
V letošnjem cvetoberu “za seksistično izjavo leta je očitno vladala suša, a saj kaj takega niti ne preseneča. Pri dežurnih grenivkah vsakdana je za seksistično zelo hitro označeno vse in vsakdo, ki si drzne reči že najbolj preproste življenjske resnice.

Ponavadi, bolj kot je izrečeno preprosto res, bolj seksistično je to v očeh feministk. Emeršič je s svojo izjavo dregnil naravnost v osje gnezdo. “Pretirana emancipacija zadnjih 15 let” je del, ki so ga za to poklicane najbrž razumele kot želo naperjeno proti njim, kajti to je obdobje, ko je radikalnost in vseprisotnost novodobnega feminizma pokazalo svoj res grdi obraz, ki ga predstavlja 3. val.

Druga Emeršičeva “napaka” je bila, da jim je dal vedeti, da opravljajo Sizifovo delo in same v donkihotski maniri preganjajo mline na veter.

Moški izgublja svojo primarno vlogo
To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni,” je nadaljeval Emeršič. Za moderne feministke je izustiti kaj takega greh, ki se ne pozablja in ne odpušča. Moderni feminizem je v svoji norosti sveto prepričan, da so moški in ženske enaki. Popravek, novodobni feminizem je šel tako daleč, da obstoja bioloških spolov sploh ne priznava, vse kar je, je družbeni spol, družbeni konstrukt, ki si ga posameznik sam izbere. Bog ne daj, da bi ženska dodatno še izražala lepoto in erotičnost.

Hitro postane jasno, zakaj pripadnice feminističnega kulta Emeršičeva izjava jezi veliko močneje, kot pa npr. trditev tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji, Nevzeta Porića, da “če bi ženske molile pred moškimi, bi lahko moškemu padlo kaj na pamet. Včasih imajo moški čudno domišljijo. (…) Ženske so v džamiji ločene od moških zaradi praktičnih razlogov.”

Porićeva izjava se ujema z demoniziranim pogledom, ki ga ima novodobni feminizem o moških, kot dežurnih krivcih, Emeršič po drugi strani pravi, da obstajata dva spola, in še da sta različna.

Ivan Šokić