fbpx

Napovedana rast BDP pada: Bodo upokojenci ostali tudi brez obljubljenih 6,5€ povišice za december 2020?

Premier Marjan Šarec. (Foto: STA)

Statistični urad Republike Slovenije je objavil, da se je BPD v tretjem četrtletju 2019 glede na enako obdobje lani povečal za 2,3 odstotka, kar kaže na to, da se ohlajanje gospodarske rasti nadaljuje. V zadnjih devetih mesecih je bila rast 2,7-odstotna.

“BDP je bil v 3. četrtletju 2019 za 2,3 odstotke višji kot v 3. četrtletju 2018. V mesecih od januarja do septembra 2019 se je BDP glede na isto obdobje prejšnjega leta povečal za 2,7 odstotka,” so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

A navkljub rasti, so to zaskrbljujoči podatki. Namreč, kakor je izpostavil odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič, gre za najnižjo gospodarsko rast od leta 2016 dalje.

Če je v prvem četrtletju 2019 realna rast BDP bila 3,3-odstotna, v drugem 2,5-odstotna je v tretjem nižja, znaša namreč 2,3 odstotka, kar kaže na trend nadaljnega ohlajanja rasti slovenskega gospodarstva.

Te številke pa naj uradno še ne bi bile zaskrbljujoče, saj se gibljejo znotraj napovedanih okvirov tako domačih kot tujih institucij. Letošnje napovedi za slovensko rast BDP so se po poročanju STA namreč gibale med 2,6 in 3,1 odstotka.

Ob tem je vredno spomniti, da je Šarčeva vlada nedavno upokojencem obljubila dvig pokojnine v decembru 2020 za 6,5 evra, vkolikor bo gospodarska rast v letu 2019 vsaj 2,5-odstotna. Zna se zgoditi, da bi upokojenci v roku enega leta ostali celo brez obljubljenih 6,5 evrov.

Na statističnem uradu nas vseeno tolažijo, da se je domače trošenje v tretjem četrtletju glede na enako obdobje lani povečalo za 3,8 odstotka, k višji rasti domačega trošenja pa naj bi pozitivno prispevala tako končna potrošnja kot bruto investicije.

Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da prepad med uvozom in izvozom še naprej raste. Izvoz se je povečal za 4,5 odstotke, a se je zato uvoz povečal za 6,7 odstotka.

Statistični urad napoveduje revizijo podatkov za predhodna 3 leta

Ob vseh teh, za Šarčevo vlado ne ravno pohvalnih številkah, pa so na statističnem uradu napovedali, da bodo “zaradi večje spremembe v knjiženju transakcij s tujino” hkrati z objavo prve ocene BDP za 2019 “tokrat izjemoma revidirali tudi podatke za predhodna tri leta.”

Evropska poslanka Romana Tomc: Padec BDP je med vsemi članicami EU največji v Sloveniji, neodgovorno obnašanje koalicije bo imelo izjemno negativne posledice za standard ljudi!

Revizija četrtletnih podatkov je napovedana za obdobje 2016.2018, letnih podatkov pa za 2017 in 2018. Z naslednjim poročilom o stopnji BDP v Sloveniji, ki bo objavljeno 28. februarja, 2020, lahko tako pričakujemo tudi nove številke.

Ivan Šokić