fbpx

Orban na Hrvaškem: “Če se bo EPP odločila iti bližje levici, to ni naša pot, potrebna je vrnitev h krščansko-nacionalnim vrednotam!”

Madžarski premier Viktor Orban in hrvaški premier Andrej Plenković (foto: EPA)

V četrtek, 28. novembra 2019, je madžarski premier Viktor Orban obiskal Hrvaško, kjer je skupaj s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem odprl nov madžarski kulturni dom v Osijeku. Na novinarski konferenci pa je Orban spregovoril tudi o stanju EPP in razhajanjih z njegovim Fideszom.

Madžarski premier Viktor Orban je na tiskovni konferenci v četrtek, 28. novembra, povedal, da zelo spoštuje HDZ ter da ima z vladajočo hrvaško stranko zelo dobre odnose, saj je z njo sodeloval vse od časov prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Orban meni, da bo zato kljub dejstvu, da so predstavniki HDZ glasovali za začasni suspenz Fidesza iz Evropske ljudske stranke (EPP), HDZ vedno na strani Fidesza, saj, kot poroča Kamenjar, stranki delita “iste vrednote”.

Ali bo Fidesz ostal v EPP, je odvisno od politike EPP

Pri tem je Orban izpostavil, da bodo v Fideszu “sami odločali o svoji usodi” ter da morajo počakati, ali bo novo vodstvo EPP z Donaldom Tuskom na čelu, ki je bilo izvoljeno v Zagrebu, “nadaljevalo s približevanjem levici ali ne”.

“Če bodo šli vse bližje levici, to ni naša pot. Če bodo pripravljeni ponovno razmisliti o tem, kaj sestavlja EPP, in se vrniti k bolj krščansko-nacionalnim vrednotam, lahko nadaljujemo z delovanjem znotraj EPP,” je bil jasen Orban, ki je ob tem poudaril, da je za vsakršno sprejemanje odločitev potreben čas, najmanj dva do tri mesece.

Zbrani novinarji so Orbana vprašali tudi za mnenje glede predsedniške kandidature nekdanjega premierja Zorana Milanovića iz vrst SDP. Madžarski premier je poudaril, da morajo odločitev o bodočem hrvaškem predsedniku sprejeti Hrvati, zato tega ni želel komentirati, a dejstvo je, da so odnosi med dvema državama v času Milanovićeve vlade trpeli.

Ivan Šokić