Orban na Hrvaškem: “Če se bo EPP odločila iti bližje levici, to ni naša pot, potrebna je vrnitev h krščansko-nacionalnim vrednotam!”

Madžarski premier Viktor Orban in hrvaški premier Andrej Plenković (foto: EPA)

V četrtek, 28. novembra 2019, je madžarski premier Viktor Orban obiskal Hrvaško, kjer je skupaj s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem odprl nov madžarski kulturni dom v Osijeku. Na novinarski konferenci pa je Orban spregovoril tudi o stanju EPP in razhajanjih z njegovim Fideszom.

Madžarski premier Viktor Orban je na tiskovni konferenci v četrtek, 28. novembra, povedal, da zelo spoštuje HDZ ter da ima z vladajočo hrvaško stranko zelo dobre odnose, saj je z njo sodeloval vse od časov prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Orban meni, da bo zato kljub dejstvu, da so predstavniki HDZ glasovali za začasni suspenz Fidesza iz Evropske ljudske stranke (EPP), HDZ vedno na strani Fidesza, saj, kot poroča Kamenjar, stranki delita “iste vrednote”.

Ali bo Fidesz ostal v EPP, je odvisno od politike EPP

Pri tem je Orban izpostavil, da bodo v Fideszu “sami odločali o svoji usodi” ter da morajo počakati, ali bo novo vodstvo EPP z Donaldom Tuskom na čelu, ki je bilo izvoljeno v Zagrebu, “nadaljevalo s približevanjem levici ali ne”.

“Če bodo šli vse bližje levici, to ni naša pot. Če bodo pripravljeni ponovno razmisliti o tem, kaj sestavlja EPP, in se vrniti k bolj krščansko-nacionalnim vrednotam, lahko nadaljujemo z delovanjem znotraj EPP,” je bil jasen Orban, ki je ob tem poudaril, da je za vsakršno sprejemanje odločitev potreben čas, najmanj dva do tri mesece.

Zbrani novinarji so Orbana vprašali tudi za mnenje glede predsedniške kandidature nekdanjega premierja Zorana Milanovića iz vrst SDP. Madžarski premier je poudaril, da morajo odločitev o bodočem hrvaškem predsedniku sprejeti Hrvati, zato tega ni želel komentirati, a dejstvo je, da so odnosi med dvema državama v času Milanovićeve vlade trpeli.

Ivan Šokić

 • Common Sense

  Orban ima prav. Čez 20-30 let so bo pokazalo. Ali bo takrat že prepozno, ali pa mu bomo hvaležni. Na naše Slovenceljne ni za računati, ker imajo hlapčevsko in zavistno mentaliteto. Dekadentne zahodne Evrope pa Madžari in Poljaki sami ne morejo rešiti zato je čisto možen scenarij, da bo Vzhodna Evropa postala otok svobode od šerijatarjev in komunistov (ki sta itak dve plati iste sektaške logike). Razmišljam, da kupim nepremičnino na Poljskem, Češkem ali celo Madžarskem. Tam bo svoboda dlje kot pri nas. Brez heca.

  • Jernej

   Tocno tako. Le ne v Sloveniji, da ti jo ne kak Migrant zazge in napade vse kar najde tam. Lp

  • xtc

   Glej ne bodi naiven-če bo zadeva prešlepala 5 ler bo ogromno.

  • Hanzi

   Ne vem, zakaj čakaš?

  • Marija

   Vsi ne moremo oditi.

 • xtc

  Mislim ,da je Plenković že passe prihajajo v HDZ vedno bolj močna struja U jev,,sicer ne povsem identično NDH a veliko bolj nacionalistično ti bi lahko stvari postavili v povsem nov kontekst.

 • Ružla Čkapi

  Najbolj učinkovito je sodeloval s Sanaderjem, ko mu je prodal INA.

 • janko

  Orban na Hrvaškem: “Če se bo EPP odločila iti bližje levici, to ni naša pot, potrebna je vrnitev h krščansko-nacionalnim vrednotam!”

  Edino pravilno.
  Tudi v Nemčiji in drugih bogatih članicah EU se krepijo zdrave desne stranke. In to so iskrice upanja.