Kranjčani besnijo: Novi župan Matjaž Rakovec si opremlja razkošno pisarno v stavbi občine – in to z luksuzno kopalnico?! Medtem pa občina stiska starše in ostarele za vrat z višjimi položnicami …

Datum:

Medtem ko so občine z začetkom leta 2019 po žepu udarile starše, ki imajo otroke v vrtcih, saj se ti z dvigom minimalne plače dražijo, prav tako pa tudi domovi za upokojence, pa naj bi župan Kranja Matjaž Rakovec razmetaval denar davkoplačevalcev za izgradnjo luksuzne pisarne, ki naj bi zavzela celotno drugo nadstropje občinske stavbe, nam je razkril naš vir in dodal, da naj bi bila v prenovljenih prostorih celo luksuzna kopalnica?! Na občini Kranj so prenovo prostorov potrdili. 

Na seji mestnega sveta Kranj so bile pred nekaj dnevi potrjene višje cene vrtcev, kar pomeni, da bodo morali starši najmlajših, ki vrtec obiskujejo v Kranju, vsak mesec plačati od 3 do 5 odstotkov več kot do sedaj – odvisno, v katerem plačilnem razredu so. Medtem ko bo MO Kranj torej starše malčkov še bolj stisnila za vrat, pa naj bi po drugi strani, kot trdi naš vir, za novo pisarno v občinski stavbi objestno zapravila več kot 40 tisoč evrov. Naš vir trdi, da naj bi izgradnjo nove luksuzne pisarne naročil novoizvoljeni župan Kranja, zagret SD-jevec Matjaž Rakovec.

Glede na to, da je bil več let v vrhu Zavarovalnice Triglav, kamor ga je imenovala politika in kjer je imel takrat eno najvišjih plač izmed vseh direktorjev državnih podjetij v državi, se je zagotovo navadil razkošja, ki ga kot župan očitno ne misli opustiti.

Pisarna za 40 tisoč evrov?
Rakovec je v predvolilnem programu sicer zatrjeval, da želi prebivalcem Kranja izboljšati kakovost življenja, kot dodaja naš vir, pa bo začel pri sebi … “Nova luksuzna pisarna bo zavzela kar celo drugo nadstropje občine,” nam je namreč zaupal vir blizu MO Kranj in dodal, da bosta pisarna in sprejemnica v celoti zaprti in elektronsko nadzorovani, s čimer naj bi župan popolnoma onemogočil dostop občanom. “Ker mu je bilo pri prenovi napoti kakih deset občinskih uslužbencev, jih je razselil po različnih pisarnah in konferenčnih dvoranah po občini, kjer nimajo primernih pogojev za delo.” Pri tem naj bi bila sporna celotna izvedba, saj naj bi gradbeni stroški presegli 40 tisoč evrov, vendar pa naj bi Rakovec kakor “spregledal”, da mora izvajalca izbrati preko javnega razpisa?! Glede na resnost obtožb smo županu Rakovcu poslali novinarsko vprašanje.

Matjaž Rakovec (foto: STA)

Z občine so nam odgovorili:

  • V drugem nadstropju se prenavljata hodnik in pisarniški del s sanitarijami za potrebe vodstva občine (župan, podžupan/-i, direktor/-ca mestne uprave, Kabinet župana), da se zagotovi pogoje dela, ki omogočajo integralno interakcijo in optimizacijo delovanja vodstvenih organov občine z ekipo sodelavcev.
  • Pred vhodom na balkon nad sejno sobo 16 (seje mestnega sveta in po potrebi regionalni sestanki) bo urejen tudi sodoben prostor za novinarje, ki bodo spremljali sestanke, ki se bodo odvijali v sejni sobi 16.
  • Izvedbeno gre za obrtniško-gradbena dela v običajnem obsegu za pisarniško dejavnost (ne luksuzna izvedba). Skupna vrednost del je 35.000 evrov (brez DDV). Po določilih ZJN-3 so bila dela oddana izvajalcu na podlagi zbiranja ponudb (postopek velja za vrednosti do 40.000 evrov brez DDV). Ker bodo prostore uporabljali sodelavci, ki so zaradi narave dela (protokol, dogodki, sprejemi, sestanki) pogosto angažirani preko celega dneva in z delom na terenu, se bodo tudi v tem nadstropju uredile sanitarije s kopalnico in tako zagotovile možnosti za osebno urejenost tekom izvajanja delovnih nalog. Doslej je bila v letu 2017 že urejena kopalnica v pritličju trakta B za potrebe sodelavcev redarstva in vzdrževanja.
  • Vsaka prenova prostorov zahteva določen napor, med drugim tudi preselitev delavcev, ki so prostore zasedali doslej. Zavedamo se, da vsaka selitev prinese določeno mero stresa in da je potrebno spremembo sprejeti. Pogosto so vzvodi novih in učinkovitih idej/rešitev prav v spremembi dolgoletne postavitve v prostoru. Tokrat so spremembe s ciljem, da se delovni procesi v mestni upravi optimizirajo in boljše povežejo. Pri tem je prostorska bližina, ki omogoči zaokroženje funkcij in hitrejšo komunikacijo, bistvenega pomena.

Socialist, ki se kopa v denarju
Naš vir še dodaja, da upa, da bodo novoizvoljeni mestni svetniki nemudoma ukrepali in preprečili brezglavo trošenje davkoplačevalskega denarja. Ob tem polaga upe tudi na nadzorni odbor, ki bo moral ukrepati že po službeni dolžnosti. Ta domnevni škandal pa še zdaleč ni prvi, ki se je prilepil na Matjaža Rakovca. Spomnimo se samo njegovega domnevnega koruptivnega in klientelističnega ravnanja na Zavarovalnici Triglav, ko naj bi izkoriščal notranje informacije pri poslovanju z delnicami omenjene zavarovalnice, hkrati pa dodeljeval ugodnosti podjetjem v posrednem lastništvu njegove žene, je leta 2011 poročal 24ur. Rakovec je bil sicer maja 2013 razrešen s položaja predsednika uprave Zavarovalnice Triglav zaradi svoje neodzivnosti v odnosu do nadzornega sveta in “okrnjenega zaupanja v njegovo vodenje družbe”, kot je pojasnil takratni prvi nadzornik Triglava Mihael Perman, vendar pa je Višje sodišče v Ljubljani kasneje ugotovilo, da je bila njegova razrešitev nezakonita. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je nato razsodilo, da mu mora omenjena zavarovalnica plačati pol milijona evrov odškodnine, vendar zadeva še ni pravnomočna. Ob odhodu je sicer prejel 75 tisoč evrov odpravnine.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...