[Video] Tako je Draga Kosa na laži ujel novinar RTV, ko je ta insceniral afero Patria!

Datum:

Tako je novinar RTV Slovenija Matej Hlebš ujel na laži nekdanjega predsednika KPK Draga Kosa, ki velja za zloglasnega nekdanjega kriminalista. Operativcu afere Patria in velikemu zaslužkarju z državno NLB, ki je leta 2015 sklenil skoraj milijon evrov vredno pogodbo, je Hlebš nalil čistega vina glede njegovega obiska Finske. 

Pisalo se je leto 2008, ko je Slovenijo pretresla ena največjih predvolilnih prevar – afera Patria, s pomočjo katere je levica ukradla volitve in se zavihtela na oblast. Eden glavnih operativcev tega “državnega prevrata” je bil Drago Kos, ki pa ga je takratni novinar RTV Matej Hlebš na očeh javnosti postavil na laž. Ko je za Odmeve Kosa prosil za komentar in ga vprašal, kako komentira ocene in namigovanja, da je sokreiral afero Patria, glede na to, da je nastopil v finski oddaji kot sogovornik, je Kos na to odgovoril, da se mu zdi vse skupaj čista neumnost, ki ni vredna komentarja. Nato pa je na vprašanje Hlebša, če je bil v zadnjem letu kdaj na Finskem, odgovoril, da je bil.

Kos zamolčal, da je na Finskem kuhal afero
Težava je nastopila, ko ga je Hlebš vprašal, če lahko pove kdaj in v zvezi s čim. “To pa že presega vprašanja. Ves čas je jasno, to je bilo povedano tudi javnosti, da smo s finskimi policisti kar nekajkrat sodelovali. Nekajkrat so bili oni pri nas, sam sem se pa z njimi srečal na Finskem enkrat,” je odgovoril Kos. Ko pa je Hlebš Kosa povprašal, kdaj in koliko časa je bil na Finskem, je ta odgovoril, da bo to povedal, če bo Televizija Slovenija povedala, kdo je tisti, ki je sestavil vprašanja za oddajo. Hlebš je na to odvrnil, da je vprašanja sestavil sam, na kar pa je Kos odvrnil, da naj se vpraša, od kod podatki, da je bil na Finskem. Ob tem pa je dodal, da podatki sicer niso tajnost, ker je o tem že govoril tudi v javnosti.

Kos je nato na novinarski konferenci zatrdil, da ga je novinar Hlebš spraševal na podlagi podatkov poročila finsko-slovenske preiskovalne komisije, kar pa so na televiziji odločno zanikali in poudarili, da ga je Hlebš zgolj vprašal, ali je bil v zadnjem letu kdaj na Finskem. Hlebš, ki se je tudi udeležil konference Kosa, je ob tem poudaril, da je avtor posnetka za Odmeve in da je Kosu kot drugo vprašanje zastavil: “Kdaj in koliko časa je bil na Finskem?” Ob tem pa je Hlebš poudaril, da sedaj vidi, da je objavil datum 10. april 2008, in ga povprašal, zakaj mu tega ni mogel povedati po telefonu?

Kos zatrdil, da je večkrat javno povedal, da je bil na Finskem, nato pa to zanikal 
Kos je v nadaljevanju odgovoril, da mu datuma obiska Finske ni povedal iz preprostega razloga. “O tem, da sem bil na Finskem, do takrat ni vedel nihče, razen policija in tožilstvo, in to je bilo zame absolutno presenečenje.” Na to mu je Hlebš odgovoril, da je vendarle sam na posnetku Odmevov zatrdil, da je v javnosti že večkrat povedal, da je bil na Finskem. Kos je nato dejal, da je rekel, da so sodelovali s Finci, pri tem pa naj ne bi povedal kje. “Ta podatek je prišel samo iz gradiva skupne slovensko-finske preiskovalne skupine in od nikjer drugod. Ta podatek izhaja iz zapisnikov o mojem zaslišanju. Tega podatka ni imel nihče drug.”

Hlebš je Kosu dejal, da ga je v prvem vprašanju vprašal, ali je bil kdaj na Finskem. “To vprašanje je bilo povezano s tem, ali ste glede na domneve in namige režirali to oddajo, ali ste bili eden od režiserjev te oddaje. To je bilo naknadno vprašanje.” Ob tem je poudaril, da zanika drugo trditev Kosa, da ga je speljal v drugo smer.  “Ni res, to je bila nadgradnja tega vprašanja. Začelo se je pa s tem, ali ste bili na Finskem, in vi ste mi to potrdili. Šele drugo vprašanje je bilo kdaj in koliko časa, tam pa se je potem zataknilo. Šele tam se je nenadoma pokazalo, da nečesa ne smete povedati,” je poudaril Hlebš.

Nato pa je Kos Hlebšu dejal, da se mu zdi neumno, da se okrog tega prepirata, ker bo sam problem predstavil pri skupni preiskovalni komisiji, in to na na tak način, da bo komisija morala ugotoviti, od kod mu podatki. Hlebš je odločno poudaril, da ni imel nobenega podatka. “To odločno zanikam. Nisem imel podatka.”  

Kot lahko vidimo v konkretni zadevi, je bil Kos vpleten v laži, kar pa ne preseneča, glede na to, da velja za operativca afere Patria, političnega konstrukta, katerega glavni namen je bil politični umor prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše ter soobtoženih. Postopki so namreč padli na Finskem, v Sloveniji pa na sramoto sodišča zastarali, čeprav bi morala po navodilih ustavnega sodišča slediti oprostilna sodba.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...