fbpx

Niko Kavčič – Udbaš, odgovoren za smrt zakoncev Hribar, nacionalna televizija pa je v svoji oddaji skrbela za njegovo rehabilitacijo!

Udbovci se niso ukvarjali le z vohljanjem za »razrednimi sovražniki«, ampak tudi z vzporedno ekonomijo, o čemer je malo pred svojo smrtjo naglas spregovoril nekdanji direktor Ljubljanske banke Niko Kavčič.

Na RTV Slovenija so pred časom predvajali serijo dokumentarcev z znanim udbašem Nikom Kavčičem. Ob tem so si na nacionalni televiziji izdatno pomagali zgolj z dokumenti iz Kavčičevega osebnega arhiva, zaradi česar je šlo za pristransko poročanje, kar je v nasprotju s pravili delovanja državne televizije. Predvsem so spustili tisti del, kjer ga arhivski dokumenti bremenijo, da je sodeloval, če ne celo ukazal umor zakoncev Rada in Ksenije Hribar, januarja 1944.

“Indoktrinacija z gospodom Nikom Kavčičem, češ da je to ‘liberalizem’, je eskalirala leta 2006 oz. 2009 z obsežno tri-delno televizijsko serijo z naslovom Vzporedna ekonomija,” so zapisali na spletnem portalu Časnik in opozorili, da gre za nadaljnje poskuse, kako bi zombijevske slovenske postkomuniste uspešno prilepili na idejo liberalizma.

Kot pravi avtor, v Sloveniji ni pristnega liberalizma, temveč zgolj kup postkomunističnih strank, ki so privzele oznako, ne da bi kdajkoli zagovarjale tudi liberalne vrednote. K temu so pripomogli tudi mediji, z dokumentarci, kakršen je bil Vzporedna ekonomija, v katerem se je skušalo na novo zgraditi sliko poraženih komunistov kot liberalcev, ki so to bili ves čas, in da vse tisto njihovo komunistovanje ni nič, na kar bi morali biti v resnici pozorni.

Propagiranje udbaških morilcev na nacionalni TV
Omenjena televizijska serija “skoraj v celoti temelji na pogovoru z eno in isto osebo ter njegovi listinski dokumentaciji. To je pristransko in necelovito ter omogoča neresnično manipulacijo ene osebe, kar je v nasprotju s 1. alinejo 5. člena ZRTVS-1.” Kavčič je bil, “glede na vsebino svojih zatrjevanj v seriji, soorganizator nelegalnih dejanj, ob tem, da je šlo za profesionalca VOS oz. UDV, ki sta bili obe direktno vezani na CK ZKS”.

A Kavčičevo delovanje se ni ustavilo samo pri dejstvu, da je bil član Udbe. Iz arhivskih dokumentov, ki so še preživeli čistke, je namreč jasno, da je bil eden od poveljujočih pri zahrbtnem umoru in ropu nedolžnih zakoncev Hribar. Kavčič je bil v čistki, v kateri so Rada in njegovo ženo Ksenijo Hribar razglasili za narodna izdajalca in ju usmrtili, načelnikov namestnik.

Ko so odvedli zakonca na zaslišanje, od njiju niso uspeli dobiti priznanja, s katerim bi lahko upravičili usmrtitev na podlagi obtožbe o veleizdaji. V poročilu, ki ga je 4. januarja leta 1944 podpisal sam Kavčič, tako stoji, da so “člani OK VOS-a izvršili zaslišanje. Hribar /…/ je par ljudi spravil iz Begunj, kar je med ljudmi dvignilo njegov ugled /…/ posebnih priznanj od njega niso mogli dobiti /…/ justifikacijo. Prav tako za njegovo ženo, ki /…/ ni zaslužila drugega. /…/ Pri sebi imamo dva zlata prstana, dobili bomo še zgoraj omenjeno zlatnino /…/ Zadnjič smo malenkost zlatnine poslali po tovarišu Petru …” Te okoliščine kažejo, da je šlo za organiziran umor in rop nedolžnega para.

Okrožno sodišče zahtevalo izbris obsodbe na smrt na podlagi izdaje
To je navsezadnje potrdilo tudi Okrožno državno tožilstvo v Kranju, ki je navedlo, da kazenski postopek zoper obsojenega pokojnega Hribarja ni bil izveden in je bil obsojen na smrt ter likvidiran brez kazenske sodbe in celo brez kazenske obtožbe, zaradi česar je sodišče podalo sodbo, da se mora odpraviti navedek, ki pravi, da je bil Hribar obsojen na smrt in likvidiran kot narodni izdajalec.

Tako vidimo, da na RTV dajejo ne samo besedo, temveč triurne monologe, v katerih lahko upravičuje svoje početje, morilcu in udbovcu Kavčiču, ne da bi kdorkoli izpodbijal njegove trditve.

A. B.