Iskra – levičarska ekstremistična skupina, ki se je urila za nasilno zrušenje demokratične ureditve

Sin sindikalista Branimirja Štruklja Jaša Lategano je vodil organizacijo, ki se je urila za strmoglavljenje oblasti. (Foto: STA)

Ker je vprašanje o tem, kdo v naši državi predstavlja varnostno tveganje za državo, vselej aktualno, smo se odločili, da spomnimo na razkritje PortalaPlus, kjer so se pred leti odločili, da namesto Sove pridejo na sled ekstremistom, katerih namen naj bi bil, da ogrozijo ali zrušijo ustavni red naše države. Po pridobitvi dodatnih dokumentov so tedaj prišli do spoznanja, da smo priča oblikovanju endogene ekstremistične skupine, ki je načrtovala spremembo demokratične v socialistično republiko in sicer s prevzemom oblasti s pomočjo ulice.

Lotili so se študentske organizacije Iskra, ki se na svoji uradni spletni strani označuje kot “progresivna mladinska organizacija, osredotočena na odpravljanje sistemskih problemov, s katerimi se mlade in mladi soočamo v kapitalizmu”. Kot navajajo, feministični boj predstavlja njihovo izhodišče za ostala področja. Študentje, ki se v organizacijo združujejo z namenom boja proti neoliberalizmu, so se znašli v središču pozornosti potem, ko je odjeknila novica o njihovem športno-motivacijskem taboru, ki je potekal poleti leta 2013.

V zvezi s taborom so se pri Iskri odzvali na članek v reviji Reporter in na svoji strani zapisali naslednje: “Opremo smo zbrali iz vseh koncev in krajev ter prijateljev in znancev ter kombinirali različne dele. Večino časa smo imeli 6 delujočih airsoft pušk, med njimi večinoma avtomatske ter vsaj eno ostrostrelsko, kdaj nam je pa uspelo usposobiti tudi plinsko pištolo. Predavalnica v domu se je za 5 dni spremenila v delavnico, polno sestavnih delov airsoft pušk, baterij ter garderobo, založeno z uniformami, rutami, zaščitnimi očali, škornji in taktičnimi jopiči. Večino časa smo igrali 4 proti 4 ukradi zastavo z eno zastavo na središču območja, na koncu pa tudi 6 na 6 splošen ekipni deathmatch, kjer smo tudi kasneje dodali enemu igralcu v vsaki ekipi vlogo vojaškega zdravnika, kar je še dodatno razgibalo že tako napeto igro. Ekipe so se vsak dan posebej sestavile, člani so se menjavali, novince v airsoftu se je seznanjalo s pravili in mehanizmi igre, zato je bilo vzdušje zelo sproščeno in odprto. Nadvse zanimivo in vzdušno je bilo biti v vlogi vojaškega fotografa, ki je kdaj uspel v objektiv ujeti napete trenutke.”

Akademska uporabna vrednost airsoft pušk in plinske pištole?
Kot lahko vidimo, se je na omenjenem taboru odvilo več airsoft bitk, organizirali so se treningi borilnih veščin, plezanje in orientacijski pohod v dnevnih in nočnih urah. Na tem mestu se tako med drugim poraja vprašanje, čemu so študentje začutili potrebo, da predavalnico za obdobje petih dni spremenijo v vojaško skladišče, ter kaj je na koncu tudi sama akademska uporabna vrednost usposabljanja plinskih pištol, urjenja v borilnih veščinah itd. “[…] saj če to sofinancira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in njene ekstenzije, izvaja pa študentsko društvo (kar naj bi Iskra bila), potem bi bilo že smiselno pojasniti, kakšna je uporabna vrednost vsega tega početja za študente,” med drugim kritično izpostavljajo na portalu in dodajajo prepričanje, da bi, če bi se tovrstna fotografija uniformiranih posameznikov gibanja Blood & Honour znašla v rokah Mladine, nastal vik in krik, a tukaj je drugače, saj gre za udeležence Iskrinega tabora.

“Bodimo iskreni, če ni dokaza, da ima Iskra agendo zrušiti ustavni red Republike Slovenije, potem imamo opravka z otroki, ki se igrajo vojno, ne pa z ekstremisti, ki izvajajo mobilizacije in vojaška urjenja,” izpostavljajo pri portalu in dodajajo, da se je smiselno v tem primeru fokusirati na razkritje Iskrinih ciljev. Za ta namen so spomnili na odstopno izjavo Klemna Kneza, nekdanjega predsednika Iskre, kjer je po njihovih besedah mogoče razbrati, kakšen je njihov končni cilj: “Vzpostaviti moramo politični subjekt – ki bo revolucionaren – kar pomeni samo to, da bo svojo moč črpal iz ulice in ne argumentov znotraj postavljenih okvirjev – kajti argumenti so in vedno bodo stvar politikantskega in ideološkega obračanja zadev na glavo. Naš boj je boj za oblast in tega nikoli in nikdar ne smemo pozabiti – oblast celotnega delovnega ljudstva …” Na portalu izpostavljajo ugotovitev, da je po njihovo v zvezi s tem jasno, da je politika in cilj Iskre “prevlada ulice nad argumenti, ravno obratno, kot je kodirano v naši ustavi, kjer je parlamentarna argumentacija edini mehanizem za oblikovanje, delovanje in vzpostavljanje institucij.” Prevlada ulice nad argumenti (kakršenkoli že je dominantni mehanizem argumentacije), je evfemizem za nasilno revolucijo. In kot pravi Knez, njihov boj je boj za oblast.

V nadaljevanju so izpostavili, da poletni tabor v tej luči ni bil rekreativnega namena, ampak je imel za svoj namen “urjenje sile nad močjo argumentiranja”, njegov namen pa naj bi bil “team-building obstoječih in mobilizaciji novih sil”. Spomnili so še na naslednjo Knezovo izjavo: “Pot do tja je mukotrpna – saj se ne borimo za ljubljanski študenteraj niti za slovenski delavski razred – temveč za svetovni prevrat obstoječih družbenih razmerij – socialno revolucijo – in s tem socialistično svetovno Republiko.” Na portalu so v luči tega sklenili, da se študentke in študentje Iskre niso motivirali, rekreirali ali igrali vojne. Njihovi cilji so namreč po njihovo zelo jasni njihove aktivnosti so usmerjene v “socialno” revolucijo in uvajanje svetovne socialistične republike.

V primeru spremembe države v socialistično republiko bi bila seveda potrebna sprememba ustave. Ker se seveda tukaj poraja vprašanje o tem, kako to doseči, na portalu opozarjajo, da je Knez to že pojasnil “s prevzemom oblasti, ki se zgodi na ravni dominacije ulice nad argumenti”. Ob tem so opozorili, da po njihovo “skupina, ki zavrača parlamentarno demokracijo, kliče na ulico in se igra vojaška usposabljanja, po definiciji ne more biti drugega kot ekstremistična skupina”. Povrhu pa je potrebno vzeti še v obzir, da je Knezovo pismo datirano le nekaj dni pred omenjenim taborom. “[…] zato je izključena vsaka možnost, da omenjeni tabor ne bi nastajal pod ideologijo nasilja, prevrata in ulične revolucije,” so poudarili in med drugim izpostavili, da je mogoče v poročilu tabora najti celo predlog, “da bi v bodoče kazalo imeti tudi teoretična urjenja”. Kot zanimivost pa so omenili, da se je med pozabljenimi stvarmi tabora znašla vojaška oprema, ne pa običajne stvari, kot jih po navadi študentje puščajo za sabo. “Glede na povedano je jasno, da nimamo opravka z običajnimi študenti, ki se na račun študentskih organizacij in Univerze družijo ob pijankah, ampak imamo opravka z ekstremisti levega svetovnega nazora,” so ob tem izpostavili.

V zvezi z Iskro so izpostavili tedanjega predsednika Iskre Jašo Lategana, nekoč znanega pod priimkom Štrukelj. Gre namreč za sina znanega sindikalista Branimirja Štuklja, nekdanjega zeta Milana Kučana. Menijo, da je bilo tukaj več odprtih tveganj. “Prvič, za očetov SVIZ je popolnoma upravičeno, da je argument ulice, torej stavke, glavni pogajalski adut. Po drugi strani pa je jasno, da je za sinovo organizacijo argument ulice ključni mehanizem za strmoglavljenje oblasti, izvedbo revolucije in uvedbo socializma v Sloveniji. Torej? Bo vsaka SVIZ-ova stavka varnostno tveganje za celotno državo?”

Jaša Lategano, sin sindikalista Štruklja, je tako leta 2016 vodil protest in zahteval odstop takratnega rektorja Svetlika. (Foto: Petra Janša)

Navkljub “vojaškemu urjenju, izjavam o revoluciji in uličnem boju za oblast”, pa o Iskri ni bilo mogoče brati v medijih, ki se sicer tako radi ukvarjajo z razkrivanjem ekstremističnih skupin. Težko je postreči z jasnim odgovorom, čemu je temu tako, bi pa marsikdo tedaj pomislil, da je mogoče razlog iskati tudi v tem, ker je sindikalist Štrukelj sedel med člani nadzornega odbora revije Mladina. Na portalu razkrivajo tudi zanimiv podatek, in sicer da je bil do marca 2013 v Iskri aktiven poslanec radikalne koalicijske stranke Levica Miha Kordiš. “Spet zgolj naključje, da v parlamentu sedi človek, ki je aktivno oblikoval organizacijo, ki si prizadeva za družbeni prevrat in dominacijo ulice nad argumenti oziroma ‘zradiranje’ parlamentarne demokracije in uvedbo socializma,” ob tem izpostavljajo.

“Verjetno je samo presežna paranoja razmišljati o tem, da se je ravnokar razkrilo ekstremno varnostno tveganje v parlamentarnem nadzoru nad Sovo. Lepo pa je prebrati iz zgoraj navedene spletne strani Iskre, da jih Miha Kordiš še vedno podpira,” so ob tem poudarili in dodali, da je to nedvomno v prid ulični socialistični revoluciji. V primeru, da bi obstajale tovrstne povezave ekstremistov in največje opozicijske stranke SDS, ki levici predstavlja še poseben trn v peti, smo lahko prepričani, da bi tedaj takšno razkritje precej bolj zavreščalo.

Sara Kovač