RTV povsem brez profesionalnih standardov pri vprašanju do terorističnega palestinskega gibanja Hamas

RTV novinar Boris Vasev. (Foto: YouTube)

Javna RTV je neodločna glede konflikta Izrael – Palestina in pri izbiri strani, ko gre za demokratično državo Izrael in teroristično organizacijo Hamas. Včasih je namreč potrebno zbrati pogum. Tudi pred 30 leti se je bilo potrebno odločiti za Slovenijo in imeti pogum in hrbtenico, pa vemo, da nekaterim to ni bila intimna opcija. 

Marca 2019 so na javni RTV spisali članek z naslovom “Hamas ostaja na seznamu terorističnih organizacij EU-ja” s katerim so jasno sporočili stališče Sodišča EU, da je Hamas teroristična organizacija. “Sodišče EU-ja je zavrnilo pritožbo palestinskega gibanja Hamas na odločitev Unije iz leta 2015, ki je to gibanje uvrstila med teroristične organizacije, s tem pa je postal tudi podvržen sankcijam EU-ja,” navajajo uvodoma.

Foto: Printscreen

Prispevek “Nekoč zatirani je postal zatiralec”, v katerem je 15. maja letos Mitja Lisjak zbral odzive na potezo vlade, ki je v znak podpore Izraelu, na vladne stavbe izobesila izraelske zastave je dovolj zgovoren, čeprav je šlo za prispevek, kjer bi morala biti zbrana različna stališča. Še posebej zanimivo postane, ko si človek na temo konflikta pogleda serijo objav novinarja RTV Slovenija Borisa Vaseva, ki več kot očitno ni naklonjen nedavni potezi vlade, čeprav je jasno, da so se tudi med Hamasovimi tarčami znašle civilne žrtve. To je potrdil tudi mednarodni pravnik Pogačnik, ki je glede palestinskega obstreljevanje Izraela zatrdil: “To ni vojaška akcija, ampak teroristična!”

Foto: Printscreen

Očitno pa se Vasev za dejstva ne zmeni. Med njegovimi tviti je namreč mogoče prebrati zapise, kot so: Poslušaj posnetek… in pomisli na izraelsko zastavo na stavbi Vlade RS. Sloveniji vladajo rasisti najbolj podle vrste, kdor tega ne vidi zdaj, mu ni pomoči. In kdor z vlado sodeluje, je soodgovoren”; “Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu so na zakonodajnih volitvah leta 2006, ki jih je tudi Zahod označil za demokratične in svobodne, izvolili ravno Hamas, pa so ga potem Izrael in ZDA s Fatahom z udarom skušali izriniti z oblasti, ampak jim je to uspelo samo na Zahodnem bregu.“; “Kar je treba poudarit – ker opažam, da ljudje to bodisi ne vedo bodisi zanemarijo bodisi zanikajo – je, da je Hamas politično gibanje z oboroženim krilom, ki deluje na *okupiranem* območju. Nastal je kot odziv na vojaško okupacijo, ki traja že 54 let.”

Ko je premier Janez Janša v poduk javni televiziji in POP TV kot podpornicama terorizma objavil posnetek, ki ponazarja, kako Palestinci izstreljujejo rakete na Izrael, se je oglasil Vasel in v skladu s Svojim stališčem zapisal: “Takšne oznake, izrečene s pozicije premierja, so izjemno nevarne in podle, kot pritiče skrajnim desničarjem. Ponavljam, kdor sodeluje s tem politikom, je sokriv za širjenje rasizma in demonizacijo medijev ter povsem konkretnih novinark/jev.” Iz zapisanega je mogoče sklepati, da se Vasevu očitno zdi podlo, ko človek operira z dejstvi. Hamas je namreč na seznamu terorističnih organizacij, pa če je to njemu všeč ali ne. Po eni strani pa njegova kritika niti ne čudi toliko, saj je znano, da aktualnemu premierju ni posebej naklonjen. 15. maja, ko smo obeležili dan vojske, je namreč glede Janše zapisal: “Kaj se ti mora zgodit v življenju, da salutiraš temu politiku?”

Kot goreč zagovornik Palestine, se je Vasev zapletel celo v spor z Gregorjem Virantom, sicer doktorjem pravnih znanosti, ki je v znak odobravanja poteze vlade glede Izraela zapisal: “Kot državljan sem zadovoljen, da slovenska vlada skupaj z EU in ZDA obsoja napade Hamasa in podpira Izrael. Rešitev dveh držav je še vedno možna, a najprej bodo morali Palestinci izvoliti oblast, s katero bodo možna pogajanja.” Vasev je Virantu kritično odgovoril: “To od človeka, ki je trdil, da je Izraelu okupacija “v breme” in da je bil Izrael leta ‘67 napaden, ne obratno, kot dokaz pa je sam navedel knjigo, ki trdi ravno nasprotno kot on, a vseeno vztraja pri fantaziji. Mora, sicer se poruši ideja o Izraelu kot žrtvi namesto okupatorju.”

Če je človek pričakoval, da se bo Vasev tukaj ustavil, se je uštel. V znak nestrinjanja z Virantom je namreč spisal še naslednja dva tvita: “Tovrstne fantazije so zanje nujne, omogoča jih pa lahko le zanikanje osnovnih dejstev, recimo tega o okupaciji, da o kolonizaciji ali apartheidu niti ne govorimo. Zato vztrajajo pri “ideji dveh držav”, ker vejo, da to le vzdržuje status quo. Enakopravnost jim je nesprejemljiva. Za ljudi, kot je Virant, Palestinci ne obstajajo, če pa že, pa zgolj kot ovira, nevarnost, skrajneži, teroristi. Ni števila mrtvih civilistov med njimi, otrok, ki bi ga premaknila s te točke. In tudi, če te mrtve prizna, so zanje krivi Palestinci sami. Rasizem v belih rokavicah.”

Vasev je sicer nedologo tega doživel izpad sejanja nestrpnosti. Na Twitterju je objavil sliko drogov nasproti parlamenta, namenjenih izobešanju zastav in zapisal: “Za obešanje izdajalcev bele rase.” Februarja pa je obtožil SDS, da želi določen del priseljencev izgnati in postreliti migrante na meji, zraven pa preganjati levičarje. “SDS: čefurje izgnat, muslimane na meji postrelit, levičarje preganjat,” je navajal neresnične obtožbe in s tem jasno pokazal, da je v resnici politični aktivist, ne pa novinar.

Ko je človek soočen s tako konfuznim poročanjem glede Izraela in Palestine, resnično ne ve kaj naj si misli. Glede na to, da je dobro znano, da je Hamas teroristična organizacija, kot tako jo je opredelila tudi EU, se človek upravičeno vpraša, kako lahko nekdo stopi v bran le tej? Ker nas je zanimalo, kako na RTV gledajo na tako dvostransko poročanje, smo se odločili, da nanje naslovimo novinarsko vprašanje. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo.

Sara Kovač