fbpx

Uspešno slovensko podjetje GenePlanet razkriva podle laži nacionalne RTV Slovenija pri poskusu medijskega umora

Matjaz Petrovic iz podjetja Geneplanet in direktor podjetja Marko Bitenc. (Foto: STA)

“Z Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve smo 18. 3. 2020 sklenili pogodbi o dobavi 220 respiratorjev, katerih dobavni rok je 15. 5. 2020. Doslej smo jih dostavili 90. Za izvedbo naročila smo prejeli avans, pri čemer smo Zavodu za blagovne rezerve izročili bančno garancijo, ki jo lahko državni zavod v primeru neizpolnjevanja pogodbenih zavez vnovči takoj,” se je odzvalo podjetje GenePlanet na zlobne obtožbe v oddaji Tarča.

Podjetje GenePlanet je postalo tarča napadov v izmišljeni aferi z nabavo nujne medicinske opreme. V oddaji Tarča jih je novinarka Nataša Marković izpostavila kot zmagovalce vojnega dobičkarstva z zaščitno opremo. Med drugim je izpostavila, da je omenjeno podjetje do sedaj dostavilo le 90 repiratorjev od 220 ter pametno ugotavljala, da je to manj kot polovica. Manipulativno pa je zamolčala bistveni podatek, da ima podjetje GenePlanet čas dostave do 15. maja 2020. Celotni posel pa je zavarovan z bančno garancijo.

Na spletnem mediju Portalplus so predstavili podjetje GenePlanet in njihov odgovor. Podjetje je leta 2008 ustanovil takrat 22-letni talentirani molekularni biotehnolog Marko Bitenc. Bitenc je varovanec znanega profesorja Romana Jerale, ki velja po strokovni plati za avtoriteto na Kemijskem inštitutu. Zaradi neresnic so se odzvali s svojo izjavo, v kateri odločno zavračajo vsa namigovanja, ki se pojavljajo v slovenski javnosti.

https://twitter.com/markovicnatassa/status/1253315045741613056

Družba GenePlanet velja za zanesljivega dobavitelja medicinske in zaščitne opreme v različnih evropskih državah
V družbi GenePlanet so bili kot zanesljiv dobavitelj medicinske in zaščitne opreme v različnih evropskih državah in tudi v Sloveniji izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovost opreme v zadostni količini. Enako opremo kot naročnikom v Republiki Sloveniji družba GenePlanet dobavlja tudi različnim naročnikom v drugih državah v srednjeevropskem ter širšem prostoru. “Vsi sodelavci družbe GenePlanet smo ponosni, da smo zanesljiv poslovni partner, ki kljub kaotičnim globalnim razmeram v času pandemije koronavirusne bolezni izpolnjuje svoje zaveze,” zapišejo v sporočilu.

Podjetje GenePlanet so na nacionalni RTV Slovenija v oddaji Tarča medijsko po krivici umorili. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO)

Družba GenePlanet zagotavlja, da so že vrsto let vpisani v Registru poslovnih subjektov, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki na debelo, ki ga vodi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke in imajo kot dolgoletni poslovni partner ene največjih kitajskih multinacionalk s področja biotehnologije ogromno izkušenj z nakupom, logistiko in uvozom medicinskih pripomočkov in opreme.

Od poslovnih partnerjev na Kitajskem je družba GenePlanet že meseca februarja dobila različne ponudbe za distribucijo medicinske opreme, povezane s preprečevanjem ali zdravljenjem koronavirusne bolezni, in to opremo dobavlja v različne države, v katerih tudi sicer deluje. V zadnjem časovnem obdobju je medicinsko opremo dobavila tudi nekaterim največjim kliničnim centrom v Evropi, sporočajo iz podjetja.

Z Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve so 18. 3. 2020 sklenili pogodbi o dobavi 220 respiratojev, katerih dobavni rok je 15. 5. 2020. Doslej so jih dostavili 90. Za izvedbo naročila so prejeli avans, pri čemer so Zavodu za blagovne rezerve izročili bančno garancijo, ki jo lahko državni zavod v primeru neizpolnjevanja pogodbenih zavez unovči takoj.

Na podlagi sklepa komisije (EU) 2020/491 z dne 3. aprila 2020 o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha COVID-19 v letu 2020, so tako kot omogoča zakon zaprosili za potrdilo Zavoda za blagovne rezerve, s katerim bi blago, izključno namenjeno Zavodu za blagovne rezerve, lahko ocarinili s stopnjo 0 %. Kljub navedeni zakonski možnosti se Zavod za to ni odločil, zato so za vso uvoženo opremo vnaprej plačali vse dajatve. “Družba ima poravnane vse dajatve, za kar imamo tudi vsa potrebna dokazila,” ne skrivajo ničesar v družbi GenePlanet.

Zavodu za blagovne rezerve so doslej dobavili tudi 19.800 mask v skupni vrednosti 69.300 evrov. Vse dostavljene maske so bile primerne, izpolnjujejo vse standarde in certifikate. “Maske, ki smo jih ponudili Zavodu za blagovne rezerve, smo dostavili javnim in zasebnim naročnikom tudi drugod po svetu,” zagotavljajo v podjetju GenePlanet.

Leta 2018 je družba GenePlanet od Javne agencije SPIRIT Slovenija prejela nagrado za ITM izvoznika leta, v istem letu je bila razglašena tudi za najboljši biotehnološki start-up v srednji in vzhodni Evropi. Lani je prestižni poslovni časnik Financial Times družbo GenePlanet uvrstil na lestvico 1000 najhitreje rastočih podjetij v Evropi. Po Bisnode Success Index, ki je pokazatelj uspešnosti poslovanja podjetja, uvršča bonitetna hiša Bisnode podjetje GenePlanet z 99 od 100 točk med najuspešnejša slovenska podjetja.

Družba GenePlanet po poročanju STA zaposluje trenutno 170 ljudi, ki prihajajo iz 20 držav. Prodajne ekipe ima družba v 35 državah. Prodajne ekipe ima družba v 35 državah in redno sodeluje z več kot 2000 medicinskimi središči, klinikami in bolnišnicami, tako po Evropi in kot na drugih kontinentnih. Družba je izrazito izvozno usmerjena, večino prihodkov ustvari na mednarodnem trgu, sporočajo iz GenePlaneta.

Luka Perš