fbpx

V Komendi oskrunili novi krščanski znamenji, levi politični pol s Tanjo Fajon na čelu ne dojema, da težavo predstavlja kristjanofobija in ne neobstoječi klerofašizem!

Foto: Twitter/STA

Medtem, ko evropska poslanka Tanja Fajon še vedno živi v prepričanju, da klerofašizem predstavlja največji problem proti kateremu se je potrebno boriti, pojavi kristjanofobije ne pojenjajo. Iz Komende namreč poročajo, da so v soboto oskrunili kar dve krščanski znamenji. Glede na dosedanje odzive tistih, ki se imajo za največje pravičnike, je utopija pričakovati kakršnokoli obsodbo. 

Nedavni primer, ko se je na pobeljenem zidu pobreške cerkve v Mariboru, le po mesecu dni, v imenu takoimenovane svobode govora, pojavil napis “Smrt klerofašistom!”, so bili številni kristjani upravičeno v šoku. Vladajoči, pa namesto, da bi dejanje kristjanofobije obsodili, so se ti raje zavili v molk ali pa so kot evropska poslanka Tanja Fajon, primer skušali preusmeriti na pojav “klerofašizma”.

https://twitter.com/Rexkem/status/1196060220881035266?ref_src=twsrc%5Etfw

Krščansko znamenje oskrunili tudi v Logatcu
Pred dobrim mesecem dni smo poročali, kako nas je konec septembra bralka opozorila, da so štirje migranti iz bližnjega migrantskega centra oskrunili krščansko znamenje na Cevcah (Logatec) in razbili Kristusa na njem. Občanka je iz tega razloga poklicala policijo, ta pa se je, po besedah bralke, odzvala zelo pozno, čeprav se policijska postaja ne nahaja daleč. Ker storilcev seveda ni bilo več na mestu skrunjenja, naj bi policisti pozvali očividko, naj gre z njimi v center in pokaže storilce, ta pa je to odklonila, ker se boji maščevanja, saj se migranti iz bližnjega centra prosto gibljejo po okolici.

Poškodovano razpelo na Cevcah blizu Logatca, ki so ga uničili ilegalni migranti (vir: Demokracija)

Kristjanofobija ali kristofobija sta splošna izraza za opis pojavov nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom. Izraz je sestavljen iz besede “krščanski” ali “Kristus” ter besede “Fobos” (φόβος), ki pomeni “nerazumen strah”. Izraz pomeni iracionalno sovraštvo do Kristusa, kristjanov oz. do krščanstvo na splošno. V tem okviru govorimo tudi o nestrpnosti proti kristjanom in njihovi diskriminaciji.

Skrunitev krščanskega simbola upravičevali v luči umetniškega ustvarjanja
Primer skrunitve križa v Strunjana s strani kiparja Deana Verzela in fotografa Gorana Bertoka je vsekakor eden izmed najbolj bizarnih pri nas. Dvojica je namreč po zažigu križa teden dni po veliki noči leta 2002 zatrdila, da je želela v umetniške namene posneti fotografije. Mladina se je tedaj razpisala o tem v smislu, kako sta bila umetnika skorajda križana, medtem ko jima v galerijah v Italiji na široko odpirajo vrata. Le novinarjem Mladine je jasno, kako je mogoče mogoče na takšen način pisati v primeru skrunitve krščanskega simbola. Pri tem je potrebno izpostaviti, da pri zažigu krščanskega križa ne gre le za simboliko, saj je nastala tudi materialna škoda v višini tedanjih 300 tisoč  slovenskih tolarjev.

Foto: Twitter

Ko v Sloveniji govorimo o nestrpnosti proti kristjanom, nikakor ne moremo mimo napisa “Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013”, ki se je pojavil na fasadi diskontne trgovine na Zaloški cesti v Ljubljani. Napis je odseval odkrito netenje sovraštva do kristjanov, kar je prepovedano v skladu z ustavo.  63. člen Ustave RS namreč jasno navaja: “Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.”

Nestrpnost do kristjanov se kaže tudi v Sloveniji. (Foto: 24kul.si)

Žalostno je, da je v 21. stoletju državljan šikaniran, če si drzne javno priznati svoje prepričanje in se zanj postaviti. Vidimo lahko, da je leva politika izrazito nastrojena proti krščanstvu in vrednotam in odprta za LGBT ideologije. Praksa je namreč pokazala, da se ti oglasijo le, ko so tarča napada pripadniki LGBT skupnosti in to kljub temu, da naj bi bili v skladu z ustavo vsi, prav vsi, enaki pred zakonom. Ker temu seveda ni tako, smo lahko v primeru napada na Klub Tiffany videli, kako so se kritično odzvali tako Fajonova, kot tudi evropski poslanec Milan Brglez in sam predsednik vlade Marjan Šarec. Očitno je utopija pričakovati, da se bodo vladajoči kritično oglasili in obsodili porast islamofobije, namreč sami vidijo večjo nevarnost v klerofašizmu, čeprav ta kot pojav sploh ne obstaja in se je kot “žaljivka” v Sloveniji obdržal kot nadaljevanje kulturnega boja proti Cerkvi iz časov prejšnjega režima.

Hana Murn