fbpx

V predbožičnih dneh bodo organizirani dnevi cepljenja

Foto: STA

V obdobju od 19. do 23. decembra bodo po vsej Sloveniji potekali dnevi cepljenja, so sporočili iz ministrstva za zdravje. S tem so na ministrstvu spodbudili lokalne skupnosti k organizaciji in izvedbi množičnega cepljenja. “Skupaj s stroko smo prepričani, da nas samo zadostna precepljenost lahko vrne v čim bolj normalno življenje,” poudarjajo. 

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar je povedal, da je situacija za štirimi zidovi bolnišnic kritična. Kot je povedal na novinarski konferenci, so na covidne oddelke razporedili 2400 zdravstvenih delavcev. “Močno zaskrbljujoče je neizvajanje nenujnih posegov,” je poudaril.

Z namenom, da se dvigne precepljenost, so se na zdravstvenem ministrstvu odločili, da v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic, civilno zaščito, gasilci ter nacionalnim inštitutom za javno zdravje organizirajo dneve cepljenja. “Naj bodo dnevi cepljenja dnevi odločitve za prvi, drugi ali tretji odmerek cepljenja,” poudarjajo in dodajajo, da vsak posameznik s cepljenjem zaščiti sebe pred tveganjem za težji potek okužbe, hkrati pa zaščiti tudi svojo okolico, predvsem tiste, ki so vam blizu. V nadaljevanju poudarjajo, da si lahko vsi, ki še vedno oklevajo glede cepljenja, ključne informacije o cepivih in cepljenju proti covidu preberejo na spletni strani www.cepimose.si, kjer z odgovori strokovnjakov naslavljajo tudi najpogostejša vprašanja.

Foto: Ministrstvo za zdravje

Minister Poklukar, predstavniki zdravstvenih domov in bolnišnic ter župani so sprejeli dogovor, da bodo cepilni centri v predbožičnih dneh odprti od 8. do 20. ure. V vsaki statistični regiji bodo na eni lokaciji cepili tudi ponoči, od 20. do 8. ure zjutraj. Prav tako bodo organizirane tudi mobilne cepilne enote. Točne lokacije in termine v domačem okolju bo lahko vsak posameznik preveril v naslednjih dneh.

“Prepričani smo, da nas samo zadostna precepljenost lahko vrne v čim bolj normalno življenje. Cepljenje naj med nami ne ustvarja novih razlik, ampak naj nas poveže v prizadevanju za skupno dobro,” so poudarili na ministrstvu in dodali, da smo Slovenke in Slovenci že ničkolikokrat pokazali, da je solidarnost, še posebej ko gre za zdravje, naša največja vrednota.

Nina Žoher