fbpx

Obalnega kriminalista Juriča sta doleteli novi ovadbi

Dean Jurič (Foto: STA)

Tokrat razkrivamo septembrski kazenski ovadbi Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja. V novih ovadbah še enkrat potrdita svoje navedbe iz prejšnje kazenske ovadbe zoper skupino petih obalnih kriminalistov. Portal prava.si ob tem še navaja, da naj bi tožilko Tamaro Pahor dva policista že pred aretacijo Hoxhaja obvestila, da so vsi dokazi proti Klemencu in Hoxhaju podtaknjeni. Enako naj bi tudi izvedela resnični vzrok, zakaj morata dotična končati za zapahi – ker nista pomagala pri dokončnem uničenju nekdanjega kriminalista Matjaža Hrovatina. 24ur je pred kratkim poročal, da se obtožbe, da naj bi koprski kriminalisti sodelovali s kriminalci, niso potrdile – čakamo na odgovor pristojnih, ali to velja tudi za dotični septembrski ovadbi.

Avgusta smo v uredništvo prejeli dopisa Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja, ki sta trenutno v priporu, osumljena, da naj bi sodelovala v kriminalni združbi. “Spodaj podpisani Nysret Hoxhaj podajam prijavo zoper kriminaliste s.k.p., in sicer zoper Deana Juriča, Deana GrandičaDušana RibašaMitjo Kirbiša in Heidi Fluher,” je bilo navedeno na samem začetku Hoxhajevega dopisa. Ovadbi zoper navedene kriminaliste sledi pojasnilo okoliščin oziroma dogodkov, ki obremenjujejo kriminaliste – da so to podatki, ki so lahko znani zgolj nekomu, ki zadeve pozna “od znotraj”, nam je takrat potrdil tudi Matjaž Hrovatin, zdaj že nekdanji vodja skupine koprskih kriminalistov za preiskovanje kaznivih dejanj s področja drog, ki smo ga o dopisih tudi obvestili – saj je bilo v njih omenjeno tudi njegovo ime.

Klemenc in Hoxhaj sta nato septembra podala novi kazenski ovadbi proti obalnemu kriminalističnemu omrežju Deana Juriča, njune navedbe je z dopisom SDT potrdil še nekdanji kriminalist Hrovatin. Kontekst celotne zgodbe smo pojasnili že v prejšnjem članku, zato se na tem mestu ne bomo ponavljali. Klemenc je navedel, da se je za podajo ovadbe zoper kriminaliste odločil, ker je spoznal, da so pokvarjeni, podtikali so stvari in mu očitali stvari, ki se niso zgodile. Ko jim ni več koristil, so tako njega kot tudi Hoxhaja “potunkali”. Klemenc je v začetku ovadbe spomnil na dogodek iz leta 2020, ko je do njega pristopila kriminalistka Fluher in mu povedala, naj se njegov prijatelj Hoxhaj znebi telefona, ker imajo v načrtu prisluhe. “Danes mi je jasno, zakaj, ker so bili v Hoxhajevem telefonu dokazi o njegovi komunikaciji z vodjo kriminalistov Juričem,” je ugotovil Klemenc in v dokaz navedel še nekaj preverljivih podatkov.

Del napisane ovadbe iz avgusta

Hoxhaj naj bi po dogovoru pomagal policiji, v zameno naj bi policija pomagala njemu – roka roko umije
Klemec je tako povedal, da so kriminalisti SKP PU Koper obravnavali Denisa Burniča in Jusufa Čvoraka zaradi terorizma in novačenja borcev na ISIS – podrobnosti o tem ne bi mogel poznati, če mu jih ne bi povedala Fluherjeva. Klemenc nikoli ni sodeloval z Juričem, vedno le s Fluherjevo, ves čas pa je bil v središču pozornosti Hrovatin, ki so mu hoteli naprtiti določene zadeve in ga diskreditirati. Jurič in kompanija naj bi se bali, da jih lahko uniči, saj je imel o njih veliko podatkov. S Hrovatinom so se ukvarjali tudi potem, ko je že izgubil službo – tudi zato, ker naj bi bil dober prijatelj z Matjažem Vršičem iz NPU in niso vedeli, če jih nameravata “ocenkati”. Klemenc je Juriču pomagal vzpostaviti kontakt s Hoxhajem – ki je bil hkrati tudi Hrovatinov prijatelj – Hoxhaj naj bi po dogovoru pomagal policiji, v zameno pa naj bi policija pomagala tudi njemu.

Iz dopisa Klemenca in Hoxhaja je razvidno, da sta bila sodelavca Juriča in ostalih naštetih kriminalistov, tarča njihovega sodelovanja pa je bil Hrovatin
Hoxhaj je pojasnil, da je že v začetku avgusta poklical na PO SDT in želel podati ovadbo zoper skorumpirane policiste PU Koper – tja je klical tudi zato, ker ni želel, da zadevo obravnava Dražen Naumovski, ki je dolgoletni prijatelj Dušana Ribaša. Hoxhaj je poudaril, da je vse zapisano resnica in pri tem vztraja. Kot smo pisali že v prejšnjem članku, že prejšnja dopisa nista namenjena zgolj prijavi dotičnih kriminalistov, ampak hkrati tudi pojasnjujeta, da je bilo Hrovatinu vse skupaj nastavljeno in to očitno prav s strani Juriča in njegovih pajdašev. Iz dopisa Klemenca in Hoxhaja je razvidno, da sta bila sodelavca Juriča in ostalih naštetih kriminalistov, tarča njihovega sodelovanja pa je bil ravno Hrovatin. Na vsak način so ga želeli napeljati, da bi storil določeno kaznivo dejanje, cilj je bil, da končajo začeto – torej da ga diskreditirajo in se ga znebijo. Hoxhaj vse to v novi ovadbi potrjuje in dodaja, da se je za ovadbo zoper kriminaliste odločil zato, ker so s svojimi lažmi in spletkami hujši od vseh kriminalcev.

Foto: posnetek zaslona/prava.si

Po avgustovski ovadbi je vodja kriminalistov Rotar želel zagotovilo, da ne bo maščevanja Fluharjevi in Kirbišu
Hoxhaj je opisal, na kakšen način so ga želeli preslepiti, da bi se obrnil proti Hrovatinu. V ta namen naj bi celo ustvarili lažen zaznamek, kar je potrdil tudi Klemenc. Hoxhaj je povedal, da sta ga ob letošnji aretaciji obiskala obalna kriminalista Ribaš in Jasmin Agić ter ga spraševala o informacijah glede Hrovatina. V svoji ovadbi Hoxhaj med drugim še razkrije, da je hotel Hrovatin v eni izmed svojih kriminalističnih akcij aretirati dva prodajalca drog, Asmira Selimovića in Sebastjana Fortuno. A sta prav Agić in Ribaš branila vsak svojega, tako da je sicer uspešna policijska akcija padla v vodo. Hoxhaj še navaja, da mu je Hrovatin povedal, kako naj bi bil na nekem tajnem opazovanju dveh oseb, ki naj bi prodajala kilogram heroina. Hrovatin naj bi akcijo proti njima opustil, saj je videl, da sta jima heroin prinesla ravno Jurič in Ribaš. Jurič ni bil zadovoljen, da Hoxhaj to ve. Hoxhaj je povedal, da je Fluherjevi za informacije tudi plačal, denar zanjo je sicer dal Klemencu. Ovadbi lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

 

Nekdanji kriminalist Matjaž Hrovatin je v dopisu SDT zapisal, da je prejel lastnoročno napisani ovadbi zoper kriminaliste PU Koper. Po njegovi oceni  iz pisanja Klemenca in Hoxhaja izhaja, da sta sodelovala in delovala po navodilih kriminalistov SKP PU Koper ter da sta posameznim kriminalistom plačevala za informacije. Iz njunega pisanja izhaja tudi, da sta bila napeljevana v storitve kaznivih dejanj oz. da je bila njuna naloga pridobivanje informacij od Hrovatina in napeljevanje le-tega, da bi storil kaznivo dejanje. Po oceni Hrovatina so mnoga izmed zapisanih dejstev preverljiva in so se po njegovih besedah tudi zgodila. Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb je napisal, da od njih pričakuje, da bodo konkretne navedbe preverili in raziskali.

Ob tako resnih sumih kaznivih dejanj na policiji bi pričakovali, da bodo odgovorni na zaslišanje povabili vse akterje
Čeprav so v enem izmed člankov na 24ur zapisali, da so vsi očitki proti obalnemu kriminalistu Deanu Juriču brezpredmetni in odgovorni na SK PU Koper v notranjevarstvenem postopku niso ugotovili ničesar spornega, se postavlja naslednje vprašanje: zakaj tožilstvo in policija ob vseh zapisanih dejstvih nočeta zaslišati ključne prične, nekdanjega dolgoletnega sodelavca Juriča Matjaža Hrovatina, so zapisali na portalu Prava.si. Dodajajo, da je bilo podobno na določenem sodnem procesu v Mariboru, ko Juričev znanec, obalni tožilec Jože Levašič (zaposlen na SDT Ljubljana) za pričo prav tako ni hotel poklicati Hrovatina. Prav njegovo pričanje bi lahko osumljence opralo krivde, a bi hkrati tudi s prstom pokazalo na določene akterje. Ob vseh sumljivih praksah obalnega kriminalista Deana Juriča so bili obveščeni tudi zaposleni na SDT. Ena izmed njih je bila po navedbah Prava.si tožilka Tamara Pahor. Vprašamo se lahko torej, koga ščiti tožilka in ali je tudi sama vpletena v obalne policijsko-kriminalne posle.

Sara Kovač