fbpx

[Ekskluzivno] Od kje nekdanji ženi tajkuna Odlazka 19 milijonov evrov, ki mu jih je posodila?

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Nova pripoved o Martinu Odlazku in podjetju EUROFIT d.o.o., govori o tem, kako je Alena Odlazek možu Martinu posodila 19 milijonov. Pa je tudi plačala davek državi? Poleg tega se zastavlja vprašanje, od kod ji takšna vsota denarja. Znano je, da je gospod Odlazek skupaj s svojimi otroci lastnik družbe EUROFOT d. o. o., ki je bila v sodni register vpisana 15. 12. 2005. Odlazek je sicer tudi lastnik številnih slovenskih medijev. Med njimi so navedeni: radio Aktual, Radio Celje, radio Veseljak, Radio Salomon, radio Krka, Radio Ptuj, radio Aktual Kum, Svet24 itd. 

Znano je, da je sicer lastnik številnih slovenskih medijev Martin Odlazek, uradno doma iz Škocjana na Dolenjskem, skupaj s svojimi otroci tudi lastnik družbe EUROFIT d.o.o. Ta je bila v sodni register sicer vpisana 15. 12. 2005. Družbeniki omenjene družbe so: Odlazek Martin, ki ima 44 odstotni delež ter njegovi potomci, torej Gašper, Domen, Nejc, Liza, Tina, Maja in Meta. Otroci imajo vsak po 8 odstotni delež v že omenjenem družinskem podjetju. Iz registra Ajpes lahko razberemo, da je vsak izmed poslovnih deležev, zastavljen v zavarovanje denarne terjatve. Poslovni delež Martina Odlazka je na podlagi notarskega zapisa Zastavne pogodbe zastavljen v zavarovanje brezobrestnega posojila v višini 10 milijonov evrov, in sicer v korist upnice Alene Odlazek, ki ima registrirano prebivališče v Luciji na Primorskem. Omenjeno posojilo zapade v plačilo 8. 10. 2025.

Ostali poslovni deleži potomcev so ravno tako zastavljeni v korist upnice Alenke Odlazek, in sicer na podlagi notarskega zapisa Pristopa k dolgu in Zastavne pogodbe in pravnega posla o ustanovitvi hipoteke v zavarovanje brezobrestnega posojila v višini devet milijonov evrov. To posojilo prav tako zapade v plačilo 8. 10. 2025. Glede na pridobljene podatke iz Ajpesa je tako Alena Odlazek oziroma po novem Alena Nardini svojemu možu Martinu posodila kar 19 milijonov evrov, ob tem pa ni jasno, od kod naj bi imela takšna sredstva na razpolago. Navedeno pa je še toliko bolj nenavadno, če upoštevamo, da ima sama 80.000 evrov hipotekarnega posojila za nakup stanovanja, kot to izhaja iz zemljiške knjige za nepremičnino z ID znakom. Kot izhaja iz zemljiškoknjižnega izpiska za navedeno nepremičnino, je Alenka Nardini dne 14. 2. 2018 kupila stanovanje od Aleša Čepina in pri tem zavarovala posojilo pri SKB BANK d. d. z nepremičnino z notarskim sporazumom.

Media24 (Foto: STA)

V nadaljevanju iz registra Ajpes izhaja, da je podjetje EUROFIT d.o.o., 99,516 odstotni lastnik Dolenjskega lista Novo mesto d.o.o. Ob preverjanju lastniške strukture na portalu ebonitete.si, se je izkazalo, da je Dolenjski list Novo mesto d.o.o.  s 54,6 odstotki, večinski lastnik podjetja Salomon d.o. o. Ljubljana z 19,1 odstotnim lastniškim deležem, udeležen v lastništvu podjetja Studio D d. o. o. ter 19 odstotni lastnik Radio Krka Novo mesto d.o.o. Nadalje je moč ugotoviti, da je Radio Krka Novo mesto d.o.o., 16 odstotni lastnik podjetja NT&RC d.o.o. Podjetje Salomon d.o.o. Ljubljana je z 19,9 odstotnim lastniškim deležem udeleženo v lastništvu družbe Infonet media d. d. in je tudi 100 odstotni lastnik Veseljaka TV d.o.o. ter 100 odstotni latnik podjetja EVENT24 d.o.o. Obenem je tudi 33 odstotni lastnik podjetja Radio Glas Ljubljana d.o.o. Navedeno potrjuje tudi konsolidirano letno poročilo skupine EUROFIT za leto 2019, ki je dostopno na spletnih straneh Ajpes.

Martin Odlazek je lastnik številnih slovenskih medijev
Po podatkih iz poročila so družbi EUROFIT d. o. o. odvisne naslednje družbe: SAP SERVO d. d., Dolenjski list Novo mesto d.o.o., Salomon d.o.o., Radio Glas Ljubljana d.o.o., Studio D d.o.o., Media storitve d.o.o., Radio Kum Trbovlje d o o., EVENT24 d.o.o., Veseljak TV d.o.o., Lepenka d.d. in Lepenka Trgovina d.d. Vse navedeno izkazuje, da so prav vse opisane družbe v posredni ali neposredni kontroli Martina Odlazka in z njim povezanih oseb. Tudi ob vpogledu na spletno stran medijske skupine Martina Odlazka Media24, ki je dostopna na spletni povezavi https://media24.si/#radio-tv je jasno razvidno, da vsi navedeni radii spadajo pod isto krovno medijsko skupino ter so med seboj lastniško povezani. Tako so v zavihku “radio&televizija” navedeni: radio Aktual, Radio Celje, radio Veseljak, Radio Salomon, radio Krka, Radio Ptuj in radio Aktual Kum.

Madia24, revije, Foto: sta

Družina Odlazek je v Sloveniji poznana kot družina medijskih gurujev. Gre pa malodane za klan, ki ga vodi in obvladuje Martin Odlazek. Če je revija Reporter še pred nekaj leti tajkuna Martina Odlazka označevala kot velikega goljufa, je danes zgodba povsem drugačna. Odlazek je namreč postal lastnik Reporterja. V uredništvu Nove24TV pa smo pred leti prejeli dokumente, ki dokazujejo, da je ministrstvo za delo, družino, in socialne zadeve leta 2011, pod vodstvom Ivana Svetlika in takratne državne sekretarke Anje Kopač Mrak, izplačevalo nezakonito državno pomoč v višini 350.000 evrov letno podjetju Papir servis, d.o.o., ki ga je takrat vodil Odlazek.

Žan Novak